תשובות

  • אשמח לעזרה בדחיפות האפשרית
    ללה | 26/06/2012 17:26

    שלום רב, קצת חלשה בלשון הרע ואבקש להתייעץ לגבי 3 שאלות עיקריות: המדובר במקרה בו נשלחו לעובדי מפעל מסוים מכתבים, מחברה המנהלת את קרנות הפנסיה שלהם, כי המפעל לא מפריש להם פנסיה לפי החוק מזה מספר חודשים. הדבר גרר התהלמות רבה במפעל בין המעבידים לעובדים והוכח כלא נכון (נפלה טעות ברישומי החברה המנהלת את קרנות הפנסיה של העובדים). 1. האם הדבר מהווה לשון הרע פרסום העלול לפגוע בעסקו של המפעל? 2. האם כל מכתב שכזה שנשלח לעובד הוא מקרה מובחן עליו ניתן לבקש על 50 אלף פיצוי ללא הוכחת נזק או שכל המכתבים יחד מהווים מקרה אחד? 3. האם העובדה שחברת הפנסיה שלחה לעובדים ולמפעל מכתב התנצלות והבהרה כי נפלה טעות מסרסרת את התביעה לחלוטין או שמא יתחשבו בכך לעניין קביעת גובה הפיצוי ככל שיפסק? תודה רבה. אשמח להפנייה לפסיקה רלוונטית...

    • תשובות
      עו"ד שלומי וינברג | 27/06/2012 02:29

      1. כן 2. כל מכתב מהווה מקרה המזכה בפיצוי נפרד. 3. יתחשבו בכך.

    • לדעתי, כל המכתבים ייחשבו כפרסום אחד
      עופר בן אברהם | 28/06/2012 10:07

      כל המכתבים נשלחו כאחד, וסביר להניח, שיידונו במשפט אחד. ובסעיף 7א לחוק איסור לשון הרע נקבעו הסכומים שבית המשפט רשאי (לא חייב) לפסוק במשפט (אחד) על לשון הרע, שנזקה לא הוכח. לא נאמר שם, שהפיצוי בלא הוכחת נזק יהיה לכל פרסום, אלא, כאמור, “במשפט" (לשם השוואה: בסעיף 30א(י)(1) לחוק התקשורת (בזק ושידורים) נאמר, כי בית המשפט רשאי לפסוק פיצויים שאינם תלויים בנזק בשל כל דבר פרסומת, שקיבל הנמען בניגוד להוראות הסעיף). מכאן נובע, למיטב הבנתי, שבית המשפט אינו רשאי לפסוק במשפט אחד יותר מהסכומים הנקובים באותו סעיף, אף אם נדונים בו, לכאורה, כמה פרסומים, אלא אם כן הוכח נזקם. זה גם הגיוני: הרי החברה יכלה לעשות את הפרסום המשמיץ בעיתון, ואז תפוצתו, ומכאן גם נזקו, היו רבים פי כמה. לא מתקבל על הדעת, שאילו היה הפרסום נעשה בעיתון, הוא היה נחשב כאחד לעניין הפיצוי, ואילו כשהפרסום נעשה במכתבים נפרדים לכל עובד, יוכפל הפיצוי במספר העובדים.

      • בהמשך לתגובתך
        אלה | 28/06/2012 10:33

        מחשבה כמו שלך לגבי העיתון עברה בראשי גם. אם כי אני קצת מתלבטת האם אין שוני בין העברת ידיעה לעיתון פעם אחת (פרסומה על ידי עיתון במספר עותקים) אך את הפעולה הראשונית של העברת הידיעה ביצעתי רק פעם אחת. זאת לעומת, משלוח מכתב ל-50 אנשים שונים, ביצעתי 50 פעולות שונות לנמענים שונים?

        • לדעתי, המבחן צריך להיות מהותי
          עופר בן אברהם | 28/06/2012 11:00

          אם נשלח מכתב אחד לכמה עובדים, כשהעותקים שונים זה מזה רק בשמות הנמענים, הוא צריך להיחשב כפרסום אחד; אם נעשו פרסומים שונים, במועדים שונים ובנושאים שונים, ייתכן שהפירוש הנכון הוא, שכל אחד מהם מזכה בפיצוי נפרד בלא הוכחת נזק, אף אם הם נדונים במשפט אחד. על כל פנים, כפי שציינתי, לא נאמר בחוק, שהפיצוי בלא הוכחת נזק יהיה לכל פרסום, אלא במשפט, ולמיטב הבנתי, כאמור: במשפט אחד. אדגיש, שזו דעתי בלבד.