חסינות

  • מה התשובה הנכונה ? היה לי מבחן במשפט ציבורי ו
    ליאת | 01/12/2012 09:52

    מבחן אמריקאי ובו הייתה שאלה האם הסמכות הדיונית שיש לנשיא המדינה ניתנת להסרה? התלבטתי בין שתי תשובות :א. ניתנת להסרה במידה ולפחות 20 חברי כנסת מגישים קובלנה ב. לא ניתנת להסרה .אני יודעת שהחסינות הדיונית בשונה מהחסינות המהותית עומדת לנשיא כל עוד הוא מכהן , החסינות מעניקה לו הגנה מפני העמדה לדין פלילי . אבל במקרה כמו של הנשיא קצב לדוגמא היועץ המשפטי כן פתח בהליך נגדו באמצע החסינות ומי לאחר מכן הגיעה קובלנה של לפחות 20 חברי כנסת (היו 30 נדמה לי)  היות והקובלנה קובעת שניתן להדיח את הנשיא "בשל התנהגות בלתי הולמת" והמאטרייה של התנהגות בלתי הולמת היא מאוד רחבה ולאמן הנמנע שיהיה בה אלמנט פלילי , השאלה היא מה התשובה הנכונה?

    • חסינות
      אדם אשכנזי, | 01/12/2012 11:51

      במקרה של קצב, הוסרה החסינות המהותית של קצב, כאדם. חסינות זו מוסרת בהחלטה של היועמ"ש, אשר עוברת לאישור הכנסת (שם דומני כי ישנו צורך ברוב רגיל, או מיוחד של 90 חכ"ים). חסינות דיונית, היא חסינות הנוגעת להחלטותיו. למשל, החלטות נשיא המדינה כן יכולות לעמוד לביקורת שיפוטית, אך לא הנשיא עצמו. בנוגע לשאלה שלך, דומני שהתשובה היא ב', כמובן שהנני מסייג את עצמי. מומלץ לעיין בחוק יסוד: נשיא המדינה. ראי גם: ד"ר יוסי נחושתן, המעמד של חתימת הקיום במסגרת הליך החנינה, משפטים על אתר ב (יוני 2011). כן ראי גם: משה לנדוי, פירוש לחוקי היסוד- חוק יסוד נשיא המדינה (תשנ"ד). בהצלחה,

      • אדם אני חושבת שאתה טועה
        ליאת | 01/12/2012 17:57

        הסמכות המהותית של נשיא המדינה אינה ניתנת להסרה אף פעם! בשנת 2007 הכנסת נקטה בהליך הדחה בקובלנה של לפחות 20 חכ"ים(בסופו של דבר זה לא עבר את ההצבעה הנדרשת ) נגד הנשיא קצב בעודו מכהן !לא היה כתב אישום נגדו עדיין רק המלצה של היועמ"ש להעמידו לדין אבל רק טיויטת המלצה . ובכל זאת נשלחה הקובלנה לנשיא המדינה " התנהגות בלתי ראוייה" יכולה להשליך גם על התנהגות ציבורית וגם על פלילית הרי לא כתוב בחוק הגדרה של התנהגות בלתי הולמת

        • המשך
          אדם אשכנזי | 04/12/2012 14:49

          בנוגע לחסינות המהותית- אינני מביע דעה, כפי שציינתי גם בתשובה המקורית, אינני בקיא בנושא. אני מציע לפנות לעוד מקורות. בנוגע לקצב עצמו, ביררתי, הכנסת אישרה לו כמה "נבצרויות", לפני כתב האישום. (דליה איציק מילאה את מקומו תקופה). ולאחר הסדר הטיעון שלא יצא לפועל הוא הגיש את התפטרותו. בהצלחה,