דיני עונשין

  • בוחן בדיני עונשין
    לירון | 10/11/2012 20:06

    אני שואלת כאן בתור סטודנטית למשפטים שקיבלה בוחן בדיני עונשין , הבוחן היה שאלון אמריקאי ובגלל שתחום המשפט הפלילי אינו רק שחור או לבן נתקלתי בקושי להצביע על תשובה אחת נכונה.צירפתי כאן בדף המצ"ב את שאלה 6 לדוגמא שמדברת על גניבת הקטנועים, ואני יכולה בעצם לומר בקשר למקרה עם האופניים , נטען שהשופט הגיע לתוצאת גזר הדין ע"י היקש , היקש הוא מקור משפטי המתיר לשופטים לפנות למקרים משפטיים אחרים בעלי דימיון עובדתי או לוגי ולחלץ מהם את המדיניות השיפוטית הראוייה . ואפשר ללמוד היקש כאן כי למרות שכתוב רק "קטנוע דו גלגלי" ניתן ללמוד מתכלית החוק ומהמסר של החוק כי האלמנט שהנחה את ביה"מש בגזרו את הדין הנ"ל הינו שגניבת כלי רכב (ואופניים יכולים להחשב ככלי רכב כיוון שהם מצייתים לכל כללי התנועה)כוונת המחוקק הייתה למנוע "מכת מדינה " ולווא דווקא ההתעקשות על המונח היבש"קטנוע דו גלגלי"ומצד שני אני יכולה לומר שבחוק היבש לא היה כתוב אופניים אלא רק קטנוע ולכן אי אפשר ללמוד היקש. השאלה היא איך מסמנים תשובה אחת ? לעזרתך האדיבה אודה

    • דיני עונשין
      אדם אשכנזי | 10/11/2012 22:51

      שלום רב לירון, מדובר לכאורה בשאלה מכשילה, אין ספק. לעניות דעתי בלבד! התשובה היא ג'- מנוגד לעיקרון החוקיות. תשימי לב מה כותב השופט: "בשים לב לעובדה שאופניים קל מאוד לגנוב, אף יותר מאשר קטנוע, ולכך שעלות האופניים במקרה זה אף עולה על מחירו של קטנוע ממוצע" השופט מתכוון לכך שקל וחומר, יש להעניש, מדוע? כי קל יותר לכגנוב אופניים, וכי האחרונים יקרים לכאורה יותר ממחירו של קטנוע ממוצע. הרי שכלל בסיסי בדיני העונשין הוא כי "אין עונשין מקל וחומר או מגזירה שווה ולא מכל היקש או אנלוגיה, אלא מן החוק הכתוב והחקוק בלבד". (דנ"פ 03\1558- זהו משפט תלמודי המצוטט בפסקי דין רבים- למען הסר ספק). מכאן, אבאר שנית, השופט פסק על פי "קל וחומר", ואין מענישין מכוח קל וחומר, כאשר אין הוראה הקובעת בפירוש כי ניתן לעשות כן. זהו על קליפת השום- "עיקרון החוקיות". (סעיף 1 לחוק העונשין, התשל"ז- 1977). מקווה שסייעתי בידך. בהצלחה,

      • תודה רבה לך יש לי רק עוד שאלה לגבי זה
        לירון | 10/11/2012 23:12

        זה לא יכול להיות גם שהשופט כן יכל להשתמש בהיקש? כי ההיקש כמקור המשפטי השלישי מתיר לשופט לפנות למקרים משפטיים אחרים בעלי דמיון עובדתי או לוגי ולחלץ מהם את המדיניות השיפוטית הראויה.השאלה היא אם אני מסמנת בעיגול גם תשובה שלדעת המרצה היא לא הנכונה אבל אני נותנת הסבר משפטי הגיוני האם זה יכול להחשב תיאורטית גם נכון? כי הרי התחום המשפטי כל כך מורכב...הנה לדוגמא  צירפתי עוד שאלה מאותו הבוחן שאלה מספר 4, שמדברת האם זה חוקי מה ממשלה לחוקק חוק שקשור לבטחון המדינה עקב מצב קשה במדינה, אני חושבת שהתשובה יכולה להתפרש לשתי פנים כאן, היות ולממשלה יש סמכות להתקין תקנות "שעת חירום" מבלי לפרסמן ברשומות אבל השאלה היא האם "מצב בטחוני קשה" כפי שכתוב בשאלה הוא מוגדר גם כמצב חירום? . ומצד שני גם השאלה הזאת מאוד מכשילה, במיוחד שאני בשנה א' וזה רק בוחן ראשון ,השאלה כאן היא האם יש צדק בדבריי שיכולות להיות כמה תשובות שנחשבות"נכונות"?

        • המשך
          אדם אשכנזי | 11/11/2012 20:03

          יכול להיות.....אני לא המרצה.. בהצלחה,