ערעור במשפט העברי

  • מספר שאלות
    ירון | 22/01/2012 13:29

    שלום, אשמח לקבל תשובה למספר שאלות: 1. למיטב הבנתי, לפי המשפט העברי שופט שאינו מסוגל להכריע דין חובה עליו להצהיר זאת ואז מצרפים עוד שני דיינים למותב. במקרה כזה האם השופט שאינו יודע פסול מלתת את הדין או שהוא מחוייב בסופו של דבר לקבל החלטה כלשהי? 2.במידה ובערעור אזרחי, שני הצדדים מעוניינים לפסול שופט בטענה שהוא אינו מסוגל להגיע להכרעה. האם הם רשאים לפסול אותו בטענה זו? 3.הבנתי שערכאת ערעור יכולה לבחון תיק מסויים ולהעבירו לערכאה הקודמת להרכז זהה. השאלה היא האם היא יכולה לעשות זאת רק במידה שישנה טעות בדבר הלכה בהרכב של הערכאה הראשונה או האם היא יכולה גם להוסיף הערות ולדון בטענות נוספות ואז לשלוח את התיק חזרה לערכאה הראשונה להמשך דיון אפילו שלא הייתה טעות בדבר הלכה? תודה רבה

    • ערעור במשפט העברי
      טו"ר יצחק עמרני | 22/01/2012 23:33

      1. ע"פ הדין העברי לכתחילה דנים בשלושה. דיין צריך לקבל הכרעה, ובמקרה שהוא לא יודע הוא צריך להתייעץ עם הגדול ממנו. 2. אין כזה מצב, הוא יגיע להכרעה ע"י התייעצות. 3. כיום שיש ערעור בבית הדין הגדול, אז הערעור הוא גם לא רק בטעה בדבר הלכה מובהקת אלא אף העוד נק' שנתונות לשיקול דעת. וכן, שולחים את התיק לדיון בערכאה הנמוחה יותר.