ערכאת ערעור במשפט העברי

  • כיצד המשפט העברי היה נוהג?
    רונן ונדיצ'נסקי | 12/01/2012 16:37

    ערער בעל על פסיקת בית דין רבני מקומי לפני בית הדין המחוזי. בית דין זה סירב לדון בתיק כערעור מלא והמליץ למערער לפנות להרכב המקורי בבית הדין המקומי ולערער בפניו. בהחלטתו התייחס בין הדין המחוזי לכמה טענות נכבדות בערעור הראויות בעיניו לעיון מעמיק. הבעל מערער על ההחלטה לחזור להרכב בו הוא הפסיד ואילו האישה ובאת כוח הילדים מבקשים למחוק מהחלטת בית הדין המחוזי את הביקורת המשתמעת על פסק הדין המקורי, שיכול להשפיע שלא כראוי על בית הדין המקומי, אם יבחר לדון בתיק מחדש (וגם מערערות על עצם ההחלטה לדון). שני הצדדים טוענים שבית הדין חרג מסמכותו ולא מילא את תפקידו כראוי.

    • ערכאת ערעור במשפט העברי
      טו"ר יצחק עמרני | 12/01/2012 17:09

      בעיקרון , ע"פ המשפט העברי אין מקום ל "ערכאת ערעור" משום שהחלט בית דין הינה החלטה וניתן לבטלה אך ורק בשני דרכים א. טעות בדבר הלכה. ב. טעות בעובדות. כאן, בארץ ישראל, התחדש המושג "ערכאת ערעור" וזאת לאור הדרישות אשר הציבו הבריטים כתנאי להמשך קיומם של בתי הדיו הדתיים. למעשה, היום ישנה ערכאת ערעור, וזה נעשה בבית הדין הגדול בירושלים. כחו ע"פ ההלכה הינו מכח ביה"ד הגדול בחכמה וותיק מחברו, שיכול להחליט כי ביה"ד הקטן ממנו טעה בדבר הלכה. ולכן כאשר ביה"ד הגדול דן בערעור הוא מחליט ומחזיר את הדין לביה"ד האזורי.