בירור יהדות לשם נישואין

  • הוכחת יהדות לצורך נישואין
    ניב | 20/11/2011 15:57

    אני נולדתי בארץ וארוסתי נולדה ברוסיה ועלתה בשנת 92'. להבנתי היא צריכה להוכיח את יהדותה בטרם נקבל אישור הרבנות להתחתן. אילו ראיות צריך להציג לרבנות? להוריה וכן לסבא וסבתא מצד האמא תעודות זהות ברוסית שם רשום שהם יהודים, האם די בכך? כמו כן כמה זמן לפני החתונה צריך לפנות לרבות על מנת להתחיל בהליך הוכחת היהדות? בתודה מראש

    • בירור יהדות לשם נישואין
      טו"ר יצחק עמרני | 20/11/2011 22:23

      ניב שלום, הליך בירור יהדות נדרש בעת הרשמה לנישואים מכל מי שנולד בתפוצות, ולעתים גם במקרים אחרים כגון ילדים מאומצים. אורך ההליך - בין פגישה אחת במקרה הטוב, למספר שבועות או חודשים במקרה הפחות טוב.. וזה משתנה בהתאם למקום הבירור, זהות המברר והמסמכים המצוים בידיכם. מומלץ לפנות מוקדם ככל האפשר לבירור היהדות (ניתן לפנות גם לפני פתיחת תיק הנישואים), בעיקר אם תאריך החתונה כבר נקבע והמקום הוזמן. בהליך בירור היהדות נבדקת למעשה יהדות אמו/ה של הנבדק/ת (החתן, הכלה או שניהם). בדרך כלל תופנו ראשית לרב היישוב המקומי, ולעתים קרובות גם לבית הדין הרבני האזורי, שלהם הסמכות להוציא אישור יהדות. אם יש בידיכם מסמכים המציינים לאום יהודי, כגון תעודות לידה מקוריות (שלכם, של האמא ושל הסבתא), תעודת נישואים של ההורים והסבים מצד האם או כתובה של ההורים (אם נישאו בחתונה יהודית) - ייתכן שיהיה די בכך. אם ישנם קרובי משפחה מצד האם, בארץ או בחו"ל, שידועים כיהודים (ואפילו קרובים רחוקים), ניתן לשלוח את נציגי הרבנות לראיינם. אם מישהו מקרובי המשפחה שלכם מצד האם כבר נישא או התגרש בבית דין בישראל, ויש על כך תעודות, הדבר עשוי לפטור אתכם מן ההליך כולו שכבר הושלם לגבי אותו קרוב משפחה. בהצלחה.

      • תודה - ושאלה קטנה נוספת - למי לפנות
        ניב | 20/11/2011 23:15

        תודה על התשובה המפורטת. כפי שאמרת ניתן לפנות ואף רצוי לפני פתיחת תיק הנישואין ברבנות. אם כך למי עלי לפנות במידה ואני גר בעיר X וארוסתי גרה בעיר y והיא זו שצריכה לעשות את הבירור זו אומר שאלינו לפנות לרבנות בעיר Y ולבקש לבצע הליך בירור יהדות או שניתן לפנות לרבנות בעיר X ?

        • הרבנות המוסמכת לברור יהדות
          טו"ר יצחק עמרני | 21/11/2011 00:19

          בעיקרון צריך ללכת לרבנות המקומית במקום בו מתגוררת האשה. אולם, מכיוון שישנם כאלו שמכבידות ומבקשות עוד ועוד מסמכים... אני מציע לך ללכת לרבנות שהכי מקילה. (ישנם כאלו שמועדות לפורעונות....)

          • איך יודעים איזו רבנות מקילה?
            ניב | 21/11/2011 09:32

            איך הרבנות בכרמיאל למשל?