דיני הונאה

  • מידת הסטייה בדיני הונאה
    משפט עברי דתי | 12/08/2008 10:21

    אמרנו כי מותר לסטות בדיני הונאה עד שתות. לא הבנתי מהי הסיבה השלישית שנותנת הגמרא ומדוע היא נפסלת? (בקשר למניעת הפסד למוכר) אשמח לתשובה.

    • דיני הונאה
      ד"ר יצחק ברנד | 13/08/2008 23:47

      לפי הסיבה השלישית, אם שינויי המשקלות יעלו על 20%, המוכר יצטרך לספוג את השינוי, ולא יוכל (עסקית) להעלות את המחיר. כך יפסיד המוכר את פער התיווך, והמסחר לא ישתלם לו.

      • לרב ברנד
        אביעד | 14/08/2008 18:50

        לפי איזה פירוש הרב מסביר את השאלה? לפי איך שהבנתי את פירוש הרשב"ם שם, מדובר בסוחר מעיר אחרת שלא מודע לשינוי במידות,ומכיוון שהוא רגיל למכור בשתות יותר והשינוי במידות שבעיר היה לרעתו בשתות- זה מתקזז והוא לא הרוויח דבר. אם הייתה מותרת חריגה יותר משתות- הוא היה כבר מפסיד.ע"י הדין שא"א לשנות יותר משתות הוא מוגן מטעות שתביא להפסד. על אפשרות זו הגמ' אומרת שאם זו הייתההסיבה לדין זה היה אפשר לשנות פחות משתות, כדי שהסוחר יוכל גם להרוויח ולא רק 'לא להפסיד'. האם הבנתי נכון?האם זה הסבר אפשרי?