היתר עיסקה ועוד

  • איסור ריבית
    רקפת | 26/10/2007 22:33

    לפי מה שידוע לי, או יותר נכון ששמעתי פעם, שלפי התורה אסור לקחת ריבית. אז איך זה שכן לוקחים?

    • היתר עיסקה ועוד
      ד"ר יצחק ברנד | 27/10/2007 23:20

      אכן, איסור ריבית מן התורה הוא, ובמקביל לו, מאות בשנים, עומד הצורך העיסקי או הנוהג החברתי להלוות בריבית. לצורך תיאום בין ההלכה לבין המציאות, הועלו מספר פתרונות, והעיקרי שבהם הוא "היתר עיסקה". יסודו בהסבת ההלוואה לעיסקה: מחצית סכום ההלואה מוגדרת כמות שהיא כהלואה, ולגביה אין ריבית. המחצית האחרת מוגדרת כפקדון, בו שותפים הצדדים (מלוה ולוה) לרווח ולהפסד. רווחים שמפיק הלוה מן הפקדון, אמורים הצדדים להשתתף, והריבית משולמת כרווח כזה. להרחבה ראי:דוד משען,http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=74 ; אביעד הכהן וזלמן סורוצקין, "בנקאות ללא ריבית והיתר עיסקא במדינה יהודית ודמוקרטית, הלכה ואין מורין כן?" שערי משפט ב (תשנ"ט), עמ' 99-77

      • נו באמת אבל, זה לא בולשיט?
        dav98 | 28/10/2007 08:44

        אני באמת מעריך את הערכים של היהדות. אבל הפיקציות האלה גורמות לי לסלידה. אני שואל אותך מנהל יקר, אתה לא מרגיש שזה בולשיט? שזו עבודה בעיניים? כמו המכירת חמץ בפסח? נו באמת, זו היהדות. אם יש איסור ריבית אז יש איסור ריבית נקודה. למה לתת היתר איפה שצריך חיי מסחר. אולי גם נאפשר לנסוע בשבת לאנשים שקשה להם, כי ככה יהיו יותר שומרי מסורת?

        • מלאכים יש לי מספיק
          ד"ר יצחק ברנד | 28/10/2007 22:34

          הקושי שבשאלה נובע מן הציפיה שההלכה תעסוק באידיאות ולא תתפשר עליהן, אלא תדרוש את מימושן כמות שהן. ציפיה כזו בהחלט מחמיאה, משום שהיא מעידה שהמצפים רואים את ההלכה כאמת הצרופה. דא עקא, ההלכה - ככל שיטת משפט - אינה עוסקת בערכים מופשטים אלא ביישומם במציאות. לפיכך, כוחות שוק ונהגים חברתיים מושרשים, הם בהחלט גורם בעל משקל שההלכה מתחשבת בו. במידה מסויימת, זוהי תשובתו של הקב"ה למלאכי מרום בעת מתן תורה: התורה, לא ניתנה לכם המלאכים, משום שהיא מתייחסת לגנבים, לרוצחים ולנואפים, ואלה מצויים בארץ ובשחיתותיה, ואין להם מקום בין ערפלי טוהר. בלשונו של הרבי מקוצק: "ואנשי קודש תהיון לי" (שמות כב, ל) - היו אנשים של קודש, כי מלאכים יש לי מספיק.

          • תגובה
            כרמית | 29/10/2007 22:28

            אני מאוד מתחברת ליהדות ואוהבת לשמור מסורת. אבל גם לי יש הרגשה, ואני אגיד זאת טיפה בבוטות, שכאשר יש צורך הרבנים מוצאים דרך "לכופף את החוקים" ולא אחת פגשנו דוגמאות לכך. אני מאוד מסכימה אם ההסבר שלך שצריך להתאים את ההלכה למציאות ולשוק כיום אבל לצערי אני ורבים אחרים מרגישים שה"התאמה" הזו מגיעה כשנוח. שוב, אני מאוד מכבדת את החרדים ודרך החיים שלהם אבל יש דברים שקשה לקבל..

            • תגובה לכרמית
              יצחק גרוסמן | 05/02/2009 10:27

              א. ראי את תגובתי "בולשיט" ב. אלמלא ה"התאמה" הזו באמת הרבה מחוקי התורה היו "מאובנים" ורק בגלל שגדולי התורה שבכל דור מחפשים דרכים "להתחדש" מול המודרניזציה כדי שיהודים שומרי תורה ומצוות יוכלו לחיות בעולם המודרני וליהנות מ"פלאי הטכניקה וחידושי המדע" אבל שלא כרפורמים שמעוותים בפרשנויותיהם את התורה בערך כמו שאומרים "אילו משה רבינו היה חי היום התורה היתה נראית אחרת" (ויש בלדה יפה בשירת שמשון מלצר על העגלון שממחישה את זה) גדולי הרבנים המתירים או המחמירים עושים את זה לפי הכללים --- הדתיים --- בהם התורה נדרשת ולא עפ"י "תחושות הבטן" של כל איזה "רבנונצ'יק" שהחליט מה שהחליט כמו שאיזה רב אמר לי פעם "מה הגדולה של הרב שך? הוא יש לו סמיכה וגם לי יש סמיכה" זה כמו שפרח רפואה יגיד מה הגדולה של הפרופסור? אני למדתי 7 שנים רפואה וגם הוא למד 7 שנים רפואה. אני בהחלט מוכן אם תפני לדוא"ל שלי gross.i@nana10.co.il להמשיך דו שיח על "ההתאמה" ועל הדברים שקשה לקבל ולהסביר לך כמיטב יכולתי הצנועה.

        • "בולשיט" כדבריך
          יצחק גרוסמן | 05/02/2009 10:00

          מעניין, אבל יש למי שאינו דתי ומי שלא למד תורה בעייה עם פתרונות הלכתיים. שמיטת כספים, מכירת חמץ, היתר עיסקה וכו' שנראים כהערמה על ההלכה. על פניו זה נראה נכון, אבל .... התורה הנה תורת חיים ולא נמצאים בה איסורים הנוגדים את הטבע ואכן מי שרק למד את התורה שבכתב ו"פוסק מתוך התנ"ך" ללא לימוד התורה שבע"פ (שלפי אמונתנו ניתנה בהר סיני בצמוד לתורה שבכתב) הווה אומר המשנה והתלמוד שהם הפירוש לתורה שבכתכ בערך כמו במשפטים, חוק, תקנות, פרשנות משפטית, פסק דין, כך גם בהלכה היהודית. ואם תעלה בדעתך לומר שאם כך גם הרפורמים יכולים לפסוק, זה כמו שתאמר שכל אזרח ולא שופט יכול להוציא פסקי דין. לכן, רק רבנים שהוסמכו עפ"י הכללים שעברו מדור לדור מוסמכים לפסוק הלכות כפי שרק שופטים שהוסמכו כחוק יכולים לשפוט. לגבי איסור ריבית. ישנה כת שנקראת "הקראים" שפירשו כמוך "יש איסור ריביתאז יש איסור ריבית נקודה" בגלל פירושים כאלו שסותרים את "כוונת המחוקק" או מתעלמים מה"תקנות" את מצוות ציצית הנם ממלאים בתליית הציצית על קיר הבית כי כך הם מפרשים "וראיתם אותו" או שאוכלים בשבת אוכל קר כי כתוב "ולא תבעירו אש בכל מושבותיכם" (אולי היום בחשמל כן??) בקיצור , מכיוון שאינם מכירים בתורה שבע"פ הוצאו מכלל ישראל כמו השומרונים והם בכלל כשומרונים "קוריוז" לו ראשך היה פתוח לפרשנות היית דווקא רואה בצורת הפתרונות ההלכתיים את כוח המחשבה ההתפתחותית של היהדות שאינה "תקועה בימי הביניים או בהלכה שלפני 3200 שנה" אלא רואה את הפרגמטיות שעל פי הכללים שניתנו לפני 3200 שבה יחד עם התורה שבכתב אפשר ליישם גם היום פתרונות כיצד "לחיות עם ההלכה". אינני מבין מה רע מצאת בכך שאמנם יש איסור ריבית אבל אם ההלוואה ניתנה לצורך עסק איזה איסור יש לי להיות שותף בעסק שלו מכוח דיני השותפויות? אם נבדוק להיום: לי שי כסף לך יש רעיון אתה בא אלי ואומר לי יש לי רעיון או אני רוצה לפתוח עסק אני אתן את העבודה ואפעיל את העסק אתה תממן תמורת שותפות בX% מהעסק האם היית מעלה בדעתך לחשוב שזו עיסקת ריבית? אז בגלל שהרבנים קבעו שאפשר להפוך הלוואה --- לצורך מסחר, עסק, רכישת סחורה וכד' --- אפשר להיות שותף לעסק/עיסקה (אגב על הלוואות לצרכי מחייה אין היתר וכאן יש בעייה עם האוברדרפט שלא לצרכי עסק) זה "בולשיט"? תמהני