אחריות בעת מתן אישור זכויות חתימה

  • ייעוץ משפטי של ארגון פרטי
    רועי | 08/05/2024 16:45

    שלום, אני לא מתעסק בתחום בשוטף אבל נמצא במשרד רו"ח כמסייע בחתימות בעיקר כשנדרש.

    לקוח שהגיע לחתום על הצהרה, ביקש שגם אחתום על מסמך שבו אני למעשה מאשר שהוא רשאי לחתום בשם החברה, אך בתחילת המסמך רשום ש"הנני יועצו המשפטי של הארגון שפרטיו להלן".

    האם במצב כזה יש לי חבות או אחריות כלשהי למעט אותו מסמך שבו אני חותם? אציין כי בשוטף הוא לא נדרש לרוב לייעוץ משפטי (למעט מכתב שיהיה "מאיים" יותר מטעם עו"ד מאשר אדם פרטי), אך מנגד רשום שמסמך שאני יועץ משפטי של הארגון. עד כמה זה משמעותי?

    • אחריות בעת מתן אישור זכויות חתימה
      עו"ד יהונתן ינאי | 09/05/2024 16:40

      שלום רב,

      ככלל, מי שמבקש אישור שאדם מסוים מוסמך לחתום בשם החברה עושה זאת על מנת להסתמך על כך.

      זכויות החתימה בחברה נקבעות על ידי הדירקטוריון (אלא אם תקנון החברה קובע אחרת).

      מטרת האישור היא לוודא שמי שאכן חותם בשם החברה מוסמך לעשות כן וכי חתימתו (בצירוף חותמת החברה בד"כ) מחייבת את החברה.

      היה ותאשר שפלוני מוסמך לחייב את החברה בחתימתו ובדיעבד יתגלה אחרת, אתה תהיה חשוף כמי שנתן את האישור לתביעה מצד הצד שהסתמך והיו מקרים.

      לא הצלחתי לרדת לסוף דעתך אם אתה עורך דין או רואה חשבון ואולם הבנתי כי אינך היועמ"ש הקבוע של החברה.

      בנסיבות אלה הנכון הוא קודם כל להזמין את תיק החברה ולעיין בו. ניתן להזמין את תיק החברה סרוק באופן מקוון. שווה לבדוק שם שינויים בהרכב בעלי המניות ושינויים בדירטוריון ולוודא שמי שמולך באמת דירקטור בחברה. כמו כן, מן הראוי לקבל מהחברה את תיק הפרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון והאסיפה הכללית ולעיין גם בהם, לחפש החלטות שעשויות להיות להן נגיעה לעניין זה ולנתח את משמעותן.

      על מנת להסיר ספק ניתן לקיים ישיבת דירקטוריון לדון בחתימה על המסמכים שבמסגרתם נדרש אישור מורשה החתימה, ולהסמיך במסגרתה את מי מטעם החברה לחתום בשמה על המסמכים שבמסגרתם התבקש האישור הנ"ל. כאשר יהיה פרוטוקול ספציפי לעניין זה בפניך תוכל בשקט יחסי לאמת שמי שחתם הוסמך לכך וכי חתימתו מחייבת את החברה.

      בגדול, לדעתי, להמנע מטובות בתחומים שאינך בקיא בהם. התועלת עבורך היא אפסית והעלות הפוטנציאלית לא שווה את הלא נעים. יש בעלי מקצוע טובים בחוץ שיודעים את העבודה ולא מדובר בפעולה מאוד יקרה לדעתי.

      בברכה,
      יהונתן ינאי, עו"ד
      מנהל פורום דיני חברות ופורום בתי משפט

      הארבעה 28, תל אביב (מגדלי הארבעה), מגדל צפוני קומה 13
      טלפון: 03-6956688 ; מייל: info@yanay-law.co.il