חיקויים זיופיים

  • חיקויים
    דוד | 12/03/2023 15:40

    שלום רב,

    רציתי לדעת האם מותר למכור שעונים שהעיצוב שלהם הוא של מותגים אבל אני משנה את השם,

    לצורך הדוגמה, שעון מחברת Boss ואני מייצר את אותו עיצוב אבל השם המוטבע על השעון הינו שם אחר שאני אתן לכלל השעונים שאני אמכור, האם יש פה בעיה של זייפנות? חיקויים? או שבכלל מדובר בהטעיה?

    במידה ואכן אסור, איזה שינוי נחשב לשינוי המספיק שיחשב דגם משלי? היום לא מעט שעונים דומים זה לזה גם של מותגים אז מה היא שאלת ההבדל בעצם שנשאלת לגבי חיקוי/זיוף?

    תודה רבה מראש.

    • חיקויים זיופיים
      עו"ד לירז מאיר | 13/03/2023 20:49

      שלום וברכה

      שים לב, כי חוק עוולות מסחריות, תשנ"ט-199, מגדיר דמיון מהותי לעניין סוד מסחרי בזו הלשון: "יראו כשימוש בסוד מסחרי אף שימוש בסוד שנעשו בו שינויים, ובלבד שמתקיים דמיון מהותי בין הסוד המסחרי לבין המידע שבו נעשה השימוש".

      בפסיקה נקבעו מבחנים שונים לבחינה של הדמיון בין סודות מסחריים, כאשר עיקר הבחינה נסובה סביב השאלה האם יש במוצר החדש כדי להטעות את הציבור הנזקק לו, או חלק ממנו מפאת הדימיון.

      בכל אופן, מכיוון שמדובר בשאלה מורכבת, המתייחסת לכל מוצר ומוצר בנפרד, אמליץ לך לפנות לעורך דין העוסק בסימני מסחר טרם ייצור המוצר.

      בברכה,

      לירז מאיר, עו"ד

      מנהלת פורום פלילי

      טלפון: 052-6612372 ; מייל:adv.liraz@gmail.com

      • עו"ד לירז מאיר, אין קשר בין תשובתך לשאלה
        חיים | 30/05/2023 18:33

        השואל לא שאל על סוד מסחרי, אלא על הפרת זכויות בעיצובי שעונים, שחשופים וגלויים לעיני כל, והתשובות לשאלותיו מצויות בחוק העיצובים, החדש יחסית, ובפקודת הפטנטים והמדגמים המנדטורית (שבה מדגם משמעו עיצוב), וכן גם בחוק עוולות מסחריות (לעניין גניבת עין) ובחוק הגנת הצרכן (לעניין הטעיה).

        ובמקום להשיב תשובה סתמית בנושא שאין לך מושג בו, היית יכולה לפחות להפנות את השואל לפורום זכויות יוצרים.

        לשואל: שים לב, שחוק העיצובים לא ביטל את פקודת הפטנטים המדגמים, והיא ממשיכה לחול על מדגמים (קרי: עיצובים), שלפני יום כניסת החוק לתוקף (7/8/2018) פורסמו בציבור או הוגשה בקשה לרישומם בפנקס המדגמים או שהם היו רשומים כבר בפנקס (ראה סעיף 113 לחוק).