איך הסדר עם החייב העיקרי משפיע על הערב

  • גבייה מערב בנסיבות הבאות
    כרמית | 10/08/2022 23:07

    בסעיף 5 (א) לחוק הערבות רשום כך:

    " הוקטן החיוב הנערב, על פי הסכם בין החייב לבין הנושה או על פי ויתור של הנושה, מופטר הערב במידה שהופטר החייב."

    הבנק הלווה ללווה 100,000 ש"ח והחתים ערב שאינו מוגן או יחיד אלא ערב רגיל, ונשאר להחזיר בהלוואה 80,000 ש"ח.

    הבנק עשה הסדר עם הלווה שישלם 60,000 ש"ח. והבנק מנסה להחתים את הערב על 20,000 ש"ח שנותרו.  האם בנסיבות ניסיון הבנק לגבות מהערב לא מהווה הפרה של הסעיף שצוטט לעיל?

    האם בנסיבות שתוארו  זה נחשב שהבנק הקטין את החיוב הנערב?  כי עשה איתו הסדר על פחות מסכום החוב?  ואם זה נחשב הקטנת הסכום הנערב, אז האם נכון שהבנק מנוע מלגבות את סכום ההקטנה מהערב וזאת לנוכח הסעיף שצוטט לעיל?

    אודה מאוד להסבר. מה כוונת הסעיף שצוטט והאם בנסיבות שתארתי, הסעיף המצוטט מאפשר או לא מאפשר, לגבות מהערב את חלק מסכום ההלוואה שאותו לא גובים מהלווה עצמו?

    תודה רבה

    • איך הסדר עם החייב העיקרי משפיע על הערב
      עו"ד אבי זילברפלד | 11/08/2022 16:49

      שלום רב,

      ע"מ להחיל את הסעיף שציטטת, ובצדק, על נסיבות המקרה, חייבים לראות את ההסכם שבין הבנק ללקוח. אם הבנק מחל על היתרה - יש לבטל הערבות.

      על הערב לדרוש לראות את ההסכם לפני שיחתום.

      בהצלחה

      שמחתי להיות לעזר,

      בכבוד רב,

      זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון
      מנהל פורום בנקאות

      "בית הלפיד", בן גוריון 34, רמת גן
      טל: 03-5753443, מייל: zilber-a@zahav.net.il

      • תודה על תשובתך בהסכם
        א | 11/08/2022 19:11

        תודה רבה על תשובתך, אך בהסכם של ההסדר של הלווה מול הבנק לא נרשם במפורש שהבנק מחל ללוה על יתר הסכום, אלא רשום פשוט שסכום החוב יעמוד על כך וכך (סכום נמוך מסכום החוב האמיתי) אז האם להתייחס לכך כמחילה? או כמחילה בפועל?

        בנוסף אשאל, בכתב הערבות רשום שגם אם הבנק ויתר ללווה זה לא ישנה מסכום הערבות של הערב, מדובר בערב רגיל, האם זה חוקי להחתים את הערב על סעיף כזה? או שסעיף זה המפר את סעיף 5 לחוק הערבות אינו חוקי מאחר וסעיף 5 לחוק הערבות הוא קוגנטי?

        האם סעיף זה בכתב הערבות, מאפשר לבנק למחול ללוה על חלק מהסכום ולחייב את הערב באותו חלק מחול?

        תודה רבה רבה

        • כן, זה חוקי
          חיים | 19/08/2022 18:35

          מותר להתנות על סעיף 5 לחוק הערבות, למעט התניה לרעת ערב יחיד (התניה לרעת ערב רגיל מותרת).

          ראי סעיף 32 לחוק.