ביטול כתב אישום עקב רשלנות

  • ביטול כתב אישום עקב רשלנות
    אביאל | 13/06/2022 23:50

     בתאריך 25/03/2020 הותקפתי באכזריות על ידי שני בריונים על לא עוול בכפי, עם התקיפה פניתי למשטרת ישראל ולבית משפט להוצאת צו למניעת הטרדה מאיימת. את הצו, הארכתי מעת לעת לתקופה כוללת של שנתיים. הצו הופר על ידי המשיבים, ובמסגרת הליך ה"ט  בו ניתן הצו התקיימו דיונים רבים בנוכחות הצדדים, הוצאו צווי הבאה ואף ניתן קנס לפי סעיף 6 לפקודת ביזיון בית המשפט.

    לנוכח האמור לעיל, בחודש פברואר 2022, הוגש כתב אישום באחד התיקים בגין הפרת צו כנגד אחד התוקפים,הדיון נקבע להקראה ל23/05.
    בדיון שנערך ב23/05, טענה באת כוחו של הנאשם, מחוץ לאולם הדיונים בשיחה שקיימה, כי בכוונה "לשחק על אישורי המסירה בתיק ולטעון שהנאשם לא קיבל את הצו לידיו". כבר כאן אדגיש, כי באמתחתי אישורי מסירה רבים, פרוטוקולים בהם נכח הנאשם והצו ותוכנו הוסברו לו ע"י כב' בית המשפט, וכל אלו הועברו למשטרת ישראל בעת הגשת התלונה.

     בהמשך,

    נציג המאשימה,  הגיע לביהמ"ש והסברתי לו כי בכוונת ההגנה לטעון לאי קבלת הצו, טענה שניתן להפריכה בנקל באמצעות שליחת אישורי המסירה הרלוונטיים ליחידת התביעות או לתובע עצמו, התובע מצידו השיב: "אני לא מכיר כל כך את התיק, מה שיש לך לשלוח תשלח ליחידת התביעות בחדרה". בתום הדיון, הוחלט שהדיון יידחה ל13/06/2022 ובפרק זמן קצר זה תמציא המאשימה להגנה את אישורי המסירה הרלוונטיים המעידים כי הנאשם קיבל לידיו את הצו למניעת ההטרדה מאיימת. שלושה ימים לאחר מכן, ב26/05/2022, עשיתי כדברי התובע, ושלחתי במייל לתביעות את כל אישורי המסירה ולחילופין הפרוטוקולים המעידים כי הנאשם קיבל לידיו את הצו או לחילופין נכח בדיונים בעת קבלתם. למייל ששלחתי, קיבלתי תגובה כי פנייתי התקבלה והועברה לעיון הגורם המטפל. אציין שאיש לא יצר איתי קשר מטעם התביעות מאז.

    היום, ה13/06/2022 בשעה 8:30 בבוקר, התייצבתי שוב למשפט, והופתעתי לגלות שהנאשם כלל לא הגיע לדיון וכי בכוונת המאשימה :לחזור בה מכתב האישום. הסיבה? המאשימה לא הצליחה להמציא להגנה את אישורי המסירה הדרושים. בפועל? אישורי המסירה קיימים אצלי ומעולם מי מטעם משטרת ישראל לא ביקש ממני להמציא אותם בשנית, זולת התובע ב23/05. אף על פי ששלחתי את אישורי המסירה והפרוטוקולים, החליטה המאשימה לחזור בה מכתב האישום ולשלוח אותי הביתה חפוי ראש. בתום הדיון יצא התובע להסביר לי כי לא צירפו לתיק את אישורי המסירה ששלחתי והוא לא מכיר אותם, ככל שיש לי אותם אני יכול לכתוב מכתב לתביעות ולצרף אותם ואז "הם יגישו כתב אישום מחדש". ושוב, פניתי למשרד התביעות בתחנה, הסברתי להם את שקרה, הם ביקשו ממני לשלוח שוב את המסמכים כי "מה ששלחתי נמחק" ומן המשתמע כנראה אף לא קיבל התייחסות, והם יראו מה אפשר לעשות עם זה.

    וכך כתב אישום בגין הפרה צו שנועד להגן על אדם, שעד הגשתו עברתי תלאות רבות, בוטל במחי יד. בלי ירידה לפרטים, ברשלנות מובהקת, תוך פגיעה בזכויותיי.

    אם לא די בכך, ואם מטעם זה בלבד בוטל כתב האישום (ע"פ דבריו של התובע  שייצג את מדינת ישראל בתיק זה) יש לתהות שבעתיים לנוכח הדבר הבא:

    ביום 16/12/2021 התקיים דיון בבקשה להארכת הצו פעם נוספת ובבקשה לפי סעיף 6 לפקודת ביזיון בית המשפט, הבקשה השנייה התבססה על אותה הפרת צו שארעה בחודש יוני 2021, שבגינה גם הוגש כתב האישום שהיום למרבה החרפה, בוטל. בדיון שנערך ב16/12/2021 נכח המשיב/הנאשם ואילו אני הגעתי לא מיוצג וחקרתי את השיב בעצמי. בשורות 34-35 לפרוטוקול  שאלתי את המשיב: "אתה מכיר את הצו שניתן לך על ידי בית המשפט?" והמשיב השיב: "כן, שאני אמור לא להתקרב אליך הביתה".

    (זה המקום להדגיש עוד שלטובת הדיון הזה, קיבלתי צו למסירת חומרי החקירה לעיון בית המשפט בלבד ע"י המשטרה, ואלה לא סופקו בפועל)

    בתום הדיון, החליט כב' השופט  להטיל על המשיב קנס בן 2000 שקלים, להאריך את הצו בחצי שנה נוספת, וכן להזהירו שבהפרה הבאה יחוייב ב4000.

    אני שסברתי כי יש בהחלטת כב' השופט חיזוק משמעותי לכתב האישום המתגבש, מיד שלחתי את הפרוטוקול ליחידת התביעות. ברור שגם פרוטוקול זה לא זכה להתייחסות מיוחדת, כי היה די רק בו בכדי להמנע מביטול כתב האישום.

    מעל כל זה, המאשימה לא הצטרכה כלל אישורי מסירה לעניין הרלוונטי שהצביעה עליו ההגנה, אלא את הפרוטקול מיום 30/05/2021 בו נכח הנאשם/המשיב ושמע את תוכן הצו ואת משמעותו על ידי כב' בית המשפט בעצמו. פרוטוקול זה היה חלק בלתי נפרד מהתלונה שהגשתי בגין ההפרה שנעשתה חודש אחרי, והרי אין אישור מסירה חד משמעי יותר מפרוטוקול זה.

    .

    מקרה שני:

    ביום 23/05/2022 עת שהתקיים הדיון דלעיל, אביו של הנאשם איים עליי בתוך מסדרון בית המשפט ומחוצה לו, פניתי לקבלת צו הגנה ע"י בית המשפט לענייני משפחה וכב' בית המשפט נעתר בית המשפט הורה למשטרה להמציא ללא דיחוי את הצו למשיב, והורה לי להמציא את המעטפה למשטרה וכך עשיתי בו במקום. המשטרה חתמו לי על האישור מסירה (מצורף) ואמרו שהם ימציאו אותו למשיב עוד היום. בפועל? הצו כלל לא הומצא, המשיב לא ידע על קיומו ולא הגיע לדיון שנקבע. הסיבה? רשלנות מובהקת על סף הפושעת של המשטרה, שבאדישותה מנעה מהמשיב לדעת שהוצא נגדו צו הגנה ובכך סכנה את בטחוני.

    הדיון הסופי התקיים ב08/06/2022 וניתן בו צו לשלושה חודשים שיומצא למשיב ע"י המזכירות.

    סוף דבר, אני מרגיש מתוסכל, חסר אונים, זעם ועלבון. הוגשו תלונות למבקר המדינה ונמצאו מוצדקות, החל משיהוי בחקירת התוקפים וכלה בביטול כתב האישום, שעל כך הוגשה תלונה נוספת היום. המשטרה לא טרחה לבדוק מסמכים חיוניים ששלחתי לה, לרבות אישורי מסירה ופרוטוקולים, לא טרחה להמציא לאביו של הנאשם את צו ההגנה שניתן נגדו, זלזלה בהחלטות שופטים גם בעובדה של המציאה חומרי חקירה בכפוף לצו שניתן על ידי כב' בית המשפט.

    האם יש מקום לגרום למשטרה להגיש כתב אישום מחדש לנוכח האמור, וכן אולי לשקול תביעה נזיקית בגין רשלנותה?

    תודה רבה.