קרן פנסיה משלימה

  • טופס הכר את הלקוח בקרן פנסיה
    דודו | 15/02/2022 07:59

    פתחתי לא מזמן קרן פנסיה מקיפה לעצמאים והתחלתי לבצע העברות. על אף שביקשתי במפורש מהקרן שלא תהיה זליגה לקרן משלימה, בכל זאת הקרן פתחה לי קרן משלימה בגובה של כמה שקלים. לאחר מכן קיבלתי הודעה מהקרן שלפי צו של רשות ההון אני מחוייב למלא טופס הכר את הלקוח בגלל פתיחת הקרן המשלימה, וכל עוד לא אמלא אותו הקרן תסרב לקבל הפקדות שלי לקרן המקיפה. הודעתי לקרן שאני לא ביקשתי לפתוח קרן משלימה ואין לי שום עניין בה ואני מבקש לסגור אותה והם הודיעו לי שבכל מקרה הם לא יוותרו על מילוי טופס הכר את הלקוח.

    בדקתי ואכן יש צו כזה שמחייב מילוי טופס לקרן משלימה אבל לא לקרן מקיפה. מה שלא ראיתי בצו ובשום מקום זו קביעה שאסור לקרן פנסיה מקיפה לקבל הפקדות מבעל קרן משלימה שלא מילא את הטופס. זה נראה כמו איזושהי "אכיפת יתר" שהמציאו בקרן ללא שום בסיס חוקי.

    השאלה מה כדאי לדעתך לעשות, להתלונן למפקח על הביטוח?

    • קרן פנסיה משלימה
      עו"ד מיטל ירון | 15/02/2022 09:34

      שלום דודו,

      תשובתי להלן הינה בגדר השערה בלבד ולדעתי כדאי להפנות את שאלתך ליועץ פנסיוני.

      ייתכן שמרגע שנפתחה קרן הפנסיה המשלימה אין עוד ברירה והקרן מחויבת להחתים אותך על טופס הכר את הלקוח. (לפי הצו: "סעיף 2 לא יחול על כספים לקצבה מוגבלת, ואולם חדלו להתקיים התנאים לכספים לקצבה מוגבלת, יחול סעיף 2 בשינויים המחויבים, במועד שבו חדלו להתקיים התנאים כאמור" - לכאורה "חדלו להתקיים התנאים לכספים לקצבה מוגבלת"). למעשה ללא חתימה על הטופס נאסר על קרן הפנסיה לפתוח חשבון וכפועל יוצא מכך לקבל הפקדות.

      ייתכן שמדובר ב"אכיפת יתר" אבל חברות ביטוח וחברות מנהלות (כמו גם גופים בנקאיים) מעדיפים לא פעם לבצע "אכיפת יתר" על מנת שלא להסתבך מול הרגולטור ולהיות חשופים לסנקציות.

      ניתן לפנות למפקח על הביטוח אבל הליך כזה לוקח זמן (מספר חודשים) ובנתיים ללא שיבוצעו הפקדות אתה עלול להיחשב לעמית לא פעיל על כל הסיכונים המשתמעים מכך.

      בברכה,

      מיטל ירון, עו"ד
      מנהלת פורום דיני ביטוח
      מנורת המאור 2 תל אביב

      טלפון: 073-7893544, מייל: m@yaron.law