סמכויות מאבטח ועבירת גניבה

  • זכויות וחובות צרכן לשומר בכניסה למרכול
    רוני | 13/01/2022 09:07

    היי,

    האם יש זכות לשומר בכניסה למרכול לדרוש מצרכן להראות לו את תכולת קנייתו לאחר שיצא משטח המרכול ברכבו

    והאם המרכול יכול להגיש תלונה על גניבה לאחר שהצרכן יצא ונבדק על ידי השומר בכניסה על פי מצלמות

    • סמכויות מאבטח ועבירת גניבה
      עו"ד יניב זוסמן | 19/01/2022 16:59

      רוני שלום,

      סעיף 383 לחוק העונשין מורה כך:

      (א) אדם גונב דבר אם הוא –

      (1) נוטל ונושא דבר הניתן להיגנב, בלי הסכמת הבעל, במרמה ובלי תביעת זכות בתום לב, כשהוא מתכוון בשעת הנטילה לשלול את הדבר מבעלו שלילת קבע.

      (2)....

      באופן עקרוני, כדי להוכיח עבירה של גניבה יש להראות בין היתר כי החשוד התכוון בזמן הנטילה לשלול את הדבר מבעלו שלילת קבע. כלומר, בדוגמה שנתת בעניין המרכול- במידה והחשוד חצה את קו הקופות, הרי שהתקיים הרכיב הנסיבתי של "שלילת קבע".

      שים לב, במידה ואותו חשוד נמלט והשאיר את המוצרים שרצה לגנוב במרכול, האירוע לא ייחשב כגניבה משום שלא הייתה שלילת קבע של המוצרים.

      מקווה שהייתי לעזר

      בברכה,

      יניב זוסמן, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      רחוב שאול המלך 8, תל אביב, בית אמות המשפט, קומה 10
      טלפון: 052-5199949 ; מייל: info@yz-adv.co.il

      • לא היית לעזר
        חיים | 21/01/2022 18:30

        גם כי לא השבת לעניין וגם כי טעית בתשובתך.

        הרי נכתב בחוק במפורש, כפי שציטטת: “... כשהוא מתכוון בשעת הנטילה לשלול את הדבר מבעלו שלילת קבע". זאת אומרת, שהגניבה מתגבשת בשעת הנטילה, והשארת החפצים לאחר מכן מתוך רצון להימלט אינה מבטלת את העבירה.

        לשואל -

        לשומר במרכול, כמו לכל אדם, יש סמכות לעכב אדם אחר עד לבוא שוטר, אך לא יותר משלוש שעות, בנסיבות ובתנאים המפורטים בסעיף 75 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים), ובין היתר, אם האדם האחר חשוד כי ביצע בפניו גניבה. אז אם השומר רק מבקש לראות את המוצרים, הצרכן אינו חייב להסכים, אבל הוא מסתכן בכך שהשומר יעכב אותו.

        ו-ודאי שאפשר להגיש תלונה במשטרה על גניבה על סמך צילומי מצלמות אבטחה.

        • סליחה, טעות שלי
          חיים | 23/01/2022 11:51

          אם האדם, שנטל את המוצרים בכוונה לגנוב, השאיר אותם בסופו של דבר במרכול ונמלט, הוא לא יואשם בגניבה, אלא בניסיון גניבה, אולם ההבדל אינו מהותי, משום שלפי סעיף 34ד לחוק העונשין: “מלבד אם נאמר בחיקוק או משתמע ממנו אחרת, כל דין החל על הביצוע העיקרי של העבירה המושלמת חל גם על נסיון, שידול, נסיון לשידול או סיוע, לאותה עבירה".