האם הלכה חדשה חלה על מקרים קודמים?

  • שאלה בנושא תאונת פח וביטוח
    יוסי | 01/12/2021 19:45

    מדובר בתאונת פח של נהגת שנהגה ברכב של אביה שלימים התברר לאחר התאונה כי לא קיים כיסוי בטוחי מפאת גילה ( לא תואם פוליסה) . התאונה התרחשה לאחר הלכת פיקאלי הראשונה כאשר לפי המצב המשפטי אותה עת ובהתאם להלכה היא זכאית לתגמולי ביטוח מופתחית בכפוף לתום לב וכו. לימים השתנתה ההלכה בדיון הנוסף. מכאן השאלה האם ניתן לתבוע את חברת הביטוח לפיצויים כלשהם מאחר שבעת קרות מקרה הביטוח ההלכה הראשונה הייתה קיימת או שמא ההלכה שנקבעה בדיון הנוסף היא הקובעת ובאופן רטרואקטיבי.

    • האם הלכה חדשה חלה על מקרים קודמים?
      עו"ד מיטל ירון | 06/12/2021 10:17

      יוסי שלום,

      באופן עקרוני הלכה שיפוטית חדשה חלה הן רטרוספקטיבית והן פרוספקטיבית. במקרים חריגים שמוכח אינטרס הסתמכות של יחידים או גופים אשר ניהלו את ענייניהם לפי ההלכה הקודמת, בית המשפט העליון יכול לתת לתקדימיו תוקף פרוספקטיבי בלבד.

      מאחר שהבקשה לדיון נוסף הוגשה מיד לאחר הלכת פיקאלי "הראשונה", קשה שיהיה לטעון שקיים כאן אינטרס ההסתמכות ולכן לעניות דעתי ההלכה חלה גם רטרוספקטיבית.

      אני כאן לרשותך בכל שאלה או הבהרה.

      בברכה,

      מיטל ירון, עו"ד
      מנהלת פורום דיני ביטוח
      מנורת המאור 2 תל אביב

      טלפון: 073-7893544, מייל: m@yaron.law