טופס 618 פטור מדמי ביטוח לאומי

  • סטטוס בטופס "תקופות עיסוק" + גובה דמי ביטוח לאומי
    דוד | 14/10/2021 16:41

    הנידון: סטטוס בטופס "תקופות עיסוק" + גובה דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות למקבל קצבת נכות-אובדן כושר עבודה מביטוח לאומי וקרן פנסיה

    שלום רב,

    אני נכה ומקבל קצבת נכות מעבודה מביטוח לאומי. יש כמה נכויות שסה"כ התשלום שלהם נותן 100% קצבה. אך לא נעשה צירוף נכויות בביטוח לאומי ולכן אין נכות משוקללת של מעל 75%. כלומר יש רק תשלום מכמה נכויות שנותן 100% תשלום של קצבת נכות.

    כמו כן משולמת גם קצבת אובדן כושר עבודה מקרן פנסיה – השלמה לקצבת נכות מעבודה מביטוח לאומי. בקרן פנסיה יש נכות של 100%.

    עד שנת 2019 הייתי מוגדר בביטוח לאומי בטופס "תקופות עיסוק" – "מקבל פניסה" . לפי הבנתי בסעיף 345ב לחוק ביטוח לאומי - קצבה בשל אובדן כושר עבודה מחברות ביטוח מוגדרת כ- "פנסיה מוקדמת" . כלומר בתקופות עיסוק אני אמור להיות מוגדר כ- "מקבל פנסיה" . אך החל משנת 2020 הרישום בתקופות עיסוק השתנה מ- "מקבל פנסיה" ל-"בעל הכנסה ל"ע" – כלומר בעל הכנסה שלא מעבודה. למרות ששום דבר לא השתנה בשנת 2020. חשוב להגיד שאין לי שום הכנסות חוץ מקצבת נכות-אובדן כושר עבודה מביטוח לאומי ומקרן פנסיה. כשפניתי לביטוח לאומי ושאלתי מדוע הסטטוס השתנה, הסבירו לי שזה רישום פנימי של ביטוח לאומי שהשתנה החל משנת 2020 ושזה לא אמור להדאיג אותי. אך לדעתי זה כן חשוב, כי זה משנה את גובה התשלום בשל דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות.

    להלן 4 שאלותי : (אודה מאוד לתשובה לכל אחד מהסעיפים בנפרד)

    1) האם אני אמור להיות מוגדר בביטוח לאומי בטופס תקופות עיסוק כ- "מקבל פנסיה" ? האם ידוע על איזשהו שינוי ברישום של ביטוח לאומי החל משנת 2020? לפי החוק בסעיף 345ב שום דבר לא השתנה והקצבה בשל אובדן כושר עבודה מחברות ביטוח עדיין מוגדרת כ- "פנסיה מוקדמת".

    2) מה גובה דמי ביטוח לאומי + דמי ביטוח בריאות שאני אמור לשלם לביטוח לאומי? בהתחלה קרן פנסיה הייתה משלמת עלי לביטוח לאומי דמי ביטוח לאומי+דמי ביטוח בריאות מקסימאליים של 12%. ועכשיו ביטוח לאומי עשה בדיקה ונתן פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי + דמי ביטוח בריאות מקרן פנסיה , אך ביטוח לאומי חייב רטרואקטיבי בדמי ביטוח בריאות מינימאליים של 104 ש"ח עבור כל חודש.

    3) האם מי שמוגדר כ-"מקבל פנסיה" אמור לשלם דמי ביטוח לאומי + דמי ביטוח בריאות רק מקצבת נכות-אובדן כושר עבודה שהוא מקבל מקרן פניסה? והוא לא אמור לשלם דמי ביטוח בריאות מינימאליים בסך 104 ש"ח? אני בודק כמה אני אמור לשלם במחשבון של ביטוח לאומי- " חישוב ניכוי דמי ביטוח ממקבל פנסיה מוקדמת " ומגדיר את עצמי כ-מקבל פנסיה מוקדמת?

    4) אם לדוגמא פנסיית נכות-אובדן כושר עבודה מקרן פנסיה היא 2,000 ש"ח , אז הקרן פניסה אמורה להפריש לביטוח לאומי דמי ביטוח בסך 69.8 ש"ח?(כלומר סה"כ 3.49% מהקצבה= 0.39% דמי ביטוח לאומי + 3.1% דמי ביטוח בריאות). ביטוח לאומי לא אמור לקחת מהמבוטח בנוסף גם 104 ש"ח דמי ביטוח בריאות מינימאליים מקצבת נכות-אובדן כושר עבודה שלו בביטוח לאומי?

    תודה רבה מראש!

    • טופס 618 פטור מדמי ביטוח לאומי
      אורנה | 17/10/2021 09:31

      שלום לך,

      שאלתך ארוכה מאוד ולא ניתן להשיב עליה.

      בפורום צריך לתמצת ולשאול בנקודות.

      לשאלותיך:

      1- אין בטופס  מעסיקים דווח על קבלת קצבת נכות מקרן הפנסיה, שכן אתה לא עובד.

      2- לקבוע תור למחלקת גבייה ממעסיקים ולקבל טופס 618 פטור מניכוי דמי ביטוח לאומי,

      מהפנסיה לנכות  הגורם שמשלם את פנסית הנכות, יפסיק לנכות את דמי הביטוח, שגבו ממך,

      כולל החזרים של הניכויים. הטופס ניתן באופן אישי בלבד.

      בברכה.

      • סטטוס בטופס "תקופות עיסוק" + גובה דמי ביטוח לאומי
        דוד | 18/10/2021 16:43

        שלום אורנה, תודה על התגובה, אך זה לא מה ששאלתי.סליחה שיצא ארוך, אני פירטתי לאורכה את המצב שלי כדי שפשוט יהיה מאוד ברור. אודה לך מאוד אם בכל זאת תקראי את המלל שכתבתי לפחות לפני השאלות. ולגבי התשובות שכתבת לי:

        1) בטופס תקופות עיסוק אני כן מדווח. הבעיה היא שבהתחלה הייתי מדווח כ-"מקבל פנסיה" ומשנת 2020 הם שינו את הדיווח ל- "בעל הכנסה ל"ע" כלומר בעל הכנסה שלא מעבודה, למרות ששום דבר לא השתנה. אני ממשיך לקבל קצבת נכות מעבודה מביטוח לאומי וקצבת נכות מקרן פנסיה ואין שום הכנסות מעבר לזה. השאלה היא איך אני אמור להיות מוגדר על פי החוק בטופס "תקופות עיסוק" במקרה שלי? "מקבל פנסיה" או "בעל הכנסה ל"ע"? (על פי החוק אני הבנתי שאני אמור להיות מוגדר כמקבל פנסיה מוקדמת).

        2) ביטוח לאומי כבר נתן פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות מקרן פניסה לכן אין צורך להוציא טופס 618 , אבל הוא חייב רטרואקטיבית בדמי ביטוח בריאות מינימאליים של 104 ש"ח שמנוכים מקצבת נכות בביטוח לאומי. והשאלה היא האם הם מנכים נכון? האם אני חייב לשלם עכשיו כל חודש דמי ביטוח בריאות מינימאליים מקצבת הנכות שלי בביטוח לאומי של 104 ש"ח ? אני שואל כי לפי הבדיקה שלי מ-"מחשבון של ביטוח לאומי של מקבל פנסיה מוקדמת" אני צריך לשלם דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות רק מקצבת נכות שמשולמת לי בקרן פנסיה סה"כ 3.49% מהקיצבה בקרן פנסיה. לא רשום שם שמקבלים פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בקרן פניסה ומשלמים 104 ש"ח דמי ביטוח בריאות מינימאליים מקצבת נכות בביטוח לאומי.

        אודה לך מאוד להתייחסותך. תודה רבה מראש.

        בברכה,

        דוד.