האם צריך לעדכן צוואה באופן תקופתי?

  • עדכון צוואה
    עומר | 03/07/2021 07:55

    בתקופה שלאחר קביעת צוואה, נוספים, באופן טבעי, בחודשים הבאים ובשנים הבאות, שינויים שונים בתוכן הצוואה, לדוגמה בסעיף נכסים, כגון הוספת קופות גמל, גריעת קופות גמל, וכיו"ב. האם צריך לאחר כל שינוי כנ"ל (כל שנה?) לחזור לעו"ד שהכין את הצוואה (או לפנות לעו"ד אחר כלשהו) כדי לעדכן אותה? האם יש דרך פשוטה יותר לעדכן נתונים כנ"ל בצוואה במקום לבזבז את שארית החיים על פניות נוספות לעו"ד לצורך עדכון הצוואה?

    • האם צריך לעדכן צוואה באופן תקופתי?
      עו"ד רוית טוב-לי | 19/07/2021 22:46

      עומר, שלום,

      ככלל, אין צורך לעדכן צוואה באופן תקופתי, אם עורכים אותה באופן מקצועי ונכון.

      נכס שנגרע מהעיזבון - ממילא לא רלוונטי מה הצוואה קובעת לגביו, כי אדם אינו יכול להוריש את מה שאינו שלו.

      נכס שמתווסף לעיזבון - נכון לכלול בצוואה "סעיף סל" שמתייחס גם לרכוש עתידי, שאינו מוזכר או מפורט בצוואה.

      יחד עם זאת, לא מומלץ לתפוס מרחק ארוך מידי ממועד עריכת הצוואה, פן תועלה נגדה טענה, שמדובר בצוואה שנשתכחה מליבו של המוריש.

      בהצלחה,

      רוית

      בברכה,

      רוית טוב-לי, עו"ד
      מנהלת פורום צוואות וירושות

      דניאל פריש 3, תל אביב
      טל': 03-6078888; מייל: ravit@tovly.co.il

      • המשך שאלה
        עומר | 20/07/2021 10:06

        הסיפא בתשובתך מ-19.7 אינו ברור לי, לצערי. אם, לדוגמה, נוספה לנכסיי הרשומים בצוואתי מלפני 10-5 שנים (ולא נכלל בה סעיף סל) בסה"כ קו"ג כלשהי, האם יש בעיה לצרף לצוואה דף עם חתימתי, בו ייכתב "נוספה לנכסיי קו"ג X, בחברת Y, חשבון מס' Z? הרי אי אפשר להוסיף בדיעבד לצוואה סעיף סל. אודה על הבהרתך.

        • האם ניתן לצרף לצוואה נספח עם רכוש שהתווסף?
          עו"ד רוית טוב-לי | 20/07/2021 12:52

          עומר, שלום,

          ככלל, זכויות בקופות גמל משולמות למוטבים הרשומים ולא לזוכים על פי הצוואה.

          אתה יכול לערוך נספח כפי שהצעת, אבל יהיה נכון יותר לרשום הוראת מוטבים.

          בלי קשר, אם צוואתך אינה כוללת סעיף סל, הייתי מחדשת אותה, כדי שלא תעמוד באותו המצב בכל פעם שיתווסף לך נכס.

          בהצלחה, רוית

          בברכה,

          רוית טוב-לי, עו"ד
          מנהלת פורום צוואות וירושות

          דניאל פריש 3, תל אביב
          טל': 03-6078888; מייל: ravit@tovly.co.il

          • המשך
            עומר | 20/07/2021 14:01

            שלום למומחית, בקו"ג (כמו גם בחשבונות הבנק) שלי רשומים כמוטבים - "עפ"י צוואה". מכאן ואילך לא צפוי להתוסף לי כל נכס משמעותי עד יום מותי. ייתכן שתהיה עוד קו"ג או פחות קו"ג, ותו לא. בנסיבות אלה, האם יש טעם לנסוע לעו"ד (שמשרדו רחוק מביתי מרחק כ-40 ק"מ) כדי לחדש צוואה טובה לצורך הוספת סעיף סל?

            • תלוי
              עו"ד רוית טוב-לי | 01/08/2021 15:06

              אם אתה מסוגל לחיות עם מצב שבו מי שיירש את הזכויות בקופות הגמל יהיו יורשיך על פי דין, חבל על המאמץ... אם לא, שווה להתאמץ. אופציה נוספת היא לנסח תוספת לצוואה בכתב יד שתתייחס רק למה שחסר בצוואה המקורית, אבל לא הייתי עושה את זה מבלי לקבל הדרכה מקצועית ע"י עו"ד. היום יש עורכי דין רבים שמקיימים פגישות ייעוץ טלפוניות או בזום.

              בהצלחה ובאיחולי אריכות ימים,

              רוית

              בברכה,

              רוית טוב-לי, עו"ד
              מנהלת פורום צוואות וירושות

              דניאל פריש 3, תל אביב
              טל': 03-6078888; מייל: ravit@tovly.co.il