האם חוקי לערוך חיפוש בתיקי עובדים למניעת גניבות?

  • חיפוש בתיקים של עובדים במחסן גדול ביציאה מימנו
    קובי | 11/01/2021 17:46

    אני עובד בתור שומר במחסן של בגדים גדול, ולפי ההנחיות שקיבלתי פה, אני צריך לבדוק את התיקים של העובדים הפשוטים במפעל (חלקם אפילו לא יודעים עברית) ביציאה מהמפעל , בשביל לראות אם הם לא גנבו, ובעיקר בשביל להרתיע. אני מרגיש שזה אקט משפיל כלפי העובדים האלה, שרובם הם קשי יום, מה עוד ואני לא באמת יכול למצוא בחיפוש פריטים גנובים כי אני בכלל לא מכיר את כל המוצרים שקיימים במחסן (ולמעשה אני לא מכיר אף מוצר שקיים במחסן). כדאי לציין שהחיפוש נעשה רק בקרב העובדים הזוטרים שיוצאים ברגל, ולא במכוניות של מנהלים או אחראים אחרים פה שיוצאים ברכב.
    כששאלתי את המנהל והקב"ט פה אם זה חוקי , הם ניפנפו אותי בטענה שהעובדים "חתומים" על זה ואם זה לא מתאים להם שילכו מפה.
    רציתי לדעת אם זה באמת נכון וזה בסדר בתור שומר לחטט בתיקים של אנשים שיוצאים.

    • האם חוקי לערוך חיפוש בתיקי עובדים למניעת גניבות?
      עו"ד אמיר מורשתי | 14/01/2021 08:16

      קובי יקר, ניתן להשקיף על השאלה שלך דרך המשפט הפלילי, האזרחי ודיני העבודה- היות ומדובר כאן בפורום הפלילי אני מוסמך לענות לך רק בהקשר הזה וככל ואתה מעוניין להעמיק בתשובה, ייתכן וכדאי לך לשאול השאלה בפורום של דיני עבודה. בהיבט הפלילי, יש כאן פגיעה בפרטיות של העובדים ולכאורה עבירה על חוק הגנת הפרטיות- אלא שכולנו יודעים, שהפרטיות של כולנו מופרת יום יום, למשל ע"י חיפוש בתיקים / פתיחת תא המטען של הרכב כשנכסים לקניונים, מצלמות הרחוב אשר מצלמות אותנו ללא הרף ועוד ועוד- כך שמדובר בערך יחסי, שכן חוק הגנת הפרטיות מאפשר הגנות לפוגע בפרטיות, למשל אם הפגיעה בפרטיות נועדה להגן על עניין אישי כשר של הפוגע ( למשל כפי הדוגמה שאתה מביא- למנוע גניבות ) ובלבד שלא חרגה מתחום הסביר בנסיבות. כמובן, שבמקרה שלך ונראה לי שבתחום דיני העבודה יתמקדו לא מעט בכך, יש משמעות לכך שמדובר במקום עבודה פרטי והעובדים חתמו על הסכמה לחיפוש בחוזה העבודה שלהם- כך שאם זה המצב, הרי שהמעביד שלך לא עובר עבירה פלילית בכך שמבקש ממך לבדוק התיקים של העובדים ביציאתם כדי למנוע גניבות. מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי