שאלה בנוגע לשותפים לעבירה

  • סעיף 34א(א)(1) ואדישות כיסוד נפשי
    שלמה | 02/01/2021 19:32

    שלום

    אני מבקש מענה ואם ידוע לכם גם סימוכין

    פלוני ביצע עבירה בצוותא עם אחרים, ואלמוני מהמבצעים עבר עבירה X הכוללת רכיב של כוונה. האחד היה צריך להיות מודע לאפשרות עשייתה אך לא היה מודע. העבירה X כוללת אך ורק רכיב של כוונה; כלומר לא ניתן לבצעה באדישות (לדוגמה, סעיף 330).

    שאלתי היא - האם הרשעת האחד תהיה לפי עבירה X, אך עם עונש מופחת, או שמא הפרקליטות תידרש למצוא סעיף עבירה עם אותו יסוד עובדתי וכן יסוד נפשי של אדישות?

    נסיון לחבול בחומר נפיץ [א/239]

    330. המניח בכל מקום שהוא חומר נפיץ שלא כדין, בכוונה לגרום חבלה לזולתו, דינו – מאסר ארבע-עשרה שנים.

    • שאלה בנוגע לשותפים לעבירה
      עו"ד אמיר מורשתי | 03/01/2021 17:16

      פונה יקר, סעיף 34א(א) לחוק העונשין שכותרתו "עבירה שונה או נוספת" נועד לתת מענה לאותם מקרים בהם אחד השותפים לעבירה החליט לבצע עבירה נוספת שלא הייתה חלק מהתכנון המקורי כשלשותפים לעבירה לא הייתה מודעות לכך שבכוונת השותף לבצעה. יחד עם זאת, באותם מקרים בהם שותפים לעבירה חברו לבצע יחדיו עבירה ובמהלכה ביצע אחד השותפים עבירה שונה או נוספת שאמנם לא נצפתה בתכנון המקורי אך אדם מן הישוב יכול היה לצפות אותה- נקבע כי גם יתר השותפים יהיו אחראים לעבירה אבל כשמדובר בעבירה שדורשת כוונה, כפי הדוגמה בסעיף 330 לשאלתך, לא ניתן יהיה לייחס לשאר השותפים עבירה שכזו כאם עבירה אחרת שלגביה מספיק יסוד נפשי של "אדישות". ( ראה לעניין זה ע"פ 1632/95 בעניין משולם פיסקה 30 )  מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • שאלת המשך
        שלמה | 11/01/2021 15:44

        כלומר, התביעה תידרש למצוא בחוק העונשין (או דין מתאים אחר) עבירה באותו יסוד עובדתי אך ללא דרישת הכוונה?

        תודה

        • המשך תשובה
          עו"ד אמיר מורשתי | 02/02/2021 15:22

          התביעה במקרה שאתה מתאר תוכל להאשים בעבירה קלה יותר שאינה דורשת כוונה ואין הכרח שהעבירה תהיה זהה מבחינת היסוד העובדתי וניתן להסתפק כמובן גם בעבירה שהיסוד העובדתי הנדרש לגביה מצומצם יותר .

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי