האם מותר לעורך דין למסור תיק של לקוח שנפטר, לקרוב משפחתו?

  • העברת העתק מהתיק המשפטי
    חן | 29/11/2020 18:59

    שלום, טיפלתי בתיק משפטי שנסתיים לפני שנה בפסק דין.
    הלקוחה נפטרה וכעת הבן רוצה לקבל את התיק/העתק ממנו, אני חייבת לקבל ממנו צו ירושה?
    אם לא, מהם התנאים למסירת התיק?

    • האם מותר לעורך דין למסור תיק של לקוח שנפטר, לקרוב משפחתו?
      עו"ד אדם אשכנזי | 08/12/2020 20:49

      שלום רב,

      שאלה מאוד חשובה. אני חייב להודות, שלא נתקלתי בסיטואציה כזו, וגם החלטות של וועדת האתיקה הארצית (בהן נתקלתי) עוסקות תמיד בצוואות, ולא בתיקים - כשלעצמם.

      כעיקרון, הדין הוא כי אין אפשרות למסור תיק ליורשי מנוח, משום שהדבר לא תואם את חובת הסודיות בו חב עורך הדין. החריגים במקרים הללו, הם או כאשר הלקוח בחייו אישר במשתמע מסירת התיק (למשל - ניהל את עניינו מול קרוב משפחה שהיה מעורב), או במקרים שבהם יש חובה בדין לעשות זאת (למשל יש חובה כזו בדיני הירושה, למסור העתק של צוואה וכיו"ב).

      עוד חריג, במקרה כזה, הוא כאשר ערכאה מוסמכת קובעת כי המנוח "היה מסכים" למסירת התיק.

      כמובן, בגלל שהשאלה באמת מורכבת, והחיים בהחלט מנפיקים סוגיות מעניינות, ולעיתים מסירת התיק מחייבת כדי לסייע ליורשים, אני מציע או לפרט מה הנסיבות של התיק, ובד בבד, גם לפנות בשאילתא לוועדת האתיקה, עם פירוט מלא.

      את תשובתי אני מבסס בין היתר על את 12\322:

      "השאילתא: הפונה קיבלה לידיה טיפול בהכנת צוואה, ואף הכינה טיוטה של צוואה. אולם הפגישה שנקבעה לחתימה על הצוואה לא נתקיימה בשל כך שהלקוחה אושפזה ולאחר מכן נפטרה. קרוביה של המנוחה מבקשים לקבל לידיהם את טיוטת הצוואה, והלקוחה שואלת האם לא מדובר במידע סודי. ההחלטה: המידע המצוי בטיוטה לא חתומה של צוואה הוא על פניו מידע שחל עליו חסיון עורך דין לקוח לפי סעיף 48 לפקודת הראיות וחובת הסודיות לפי כלל 19 לכללי האתיקה. זאת למעט אותם פרטי מידע שחבים בגילויים או שהמנוחה התירה את גילויים במפורש או במשתמע. על כן, ובהעדר אישור מתאים כאמור מצד המנוחה בטרם מותה, עורך אינו רשאי למסור את הטיוטה המבוקשת (או כל מידע אחר מתוך התיק) לבקשת בעלי עניין או מי שטוען שהוא בעל עניין, אלא אם תכריע ערכאה שיפוטית מוסמכת שרצון המנוחה היה בגילוי המידע".

      בברכה,

      אדם אשכנזי, עו"ד
      מנהל פורום אתיקה מקצועית

      רחוב האורגים 21, אשדוד
      טל': 08-6538011  : Adam@an-law.co.il