תביעת נזיקין לאחר זיכוי בהליך פלילי

  • זיכוי בתיק פלילי ותביעה
    דביר | 09/11/2020 09:03

    כאשר אדם יצא זכאי בתיק פלילי ושלא מחמת הספק אלה זיכוי מלא, האם יש מקום לקבלת פיצויים מהמדינה על כל הנזק והעוגמת נפש במסגרת הליך אזרחי בתביעה שכנגד המדינה?
    באיזה עילות אדם כן יקבל פיצויים ובאיזה מקרים לא יקבל?
    וכמה נהוג בדר''כ שעו''ד לוקח אחוזים על תביעה מסוג זה?
    מה הנורמה בעצם והמקסימום (באחוזים) שעו''ד יכול לדרוש בתביעות שכאלה שמקובל היום כאשר מוגשת תביעה כנגד המדינה וגורמי האכיפה על כל הרשלנות שבעקבותיה חיים של אדם הלכו נהרסו ובוזבזו לריק למשך תקופה ארוכה בלי היכולת כמובן ללמוד או לצאת החוצה לעבוד
    ובסיומו של הליך זוכה בבית המשפט זיכוי מוחלט ללא ספק

    תודה לצוות הפורום וזה יעזור ואשמח אם תוכלו לענות על כל השאלות שהוזכרו למעלה.

    • תביעת נזיקין לאחר זיכוי בהליך פלילי
      עו"ד גיל קראוס | 17/11/2020 11:53

      שלום רב,

      על מנת להגיש תביעת נזיקין בגין הנזק שנגרם עקב הליך פלילי, לא מספיק שקיים זיכוי מלא, אלא יש להוכיח שרשויות המדינה התרשלו בכך שבכלל פתחו בהליך והגישו כתב אישום וכי מלכתחילה לא היה מקום בצורה סבירה לנקוט בהליכים. בית המשפט בוחן את שיקול הדעת של רשויות התביעה והאם נהגו כראוי במקרה זה, בדקו את כל הראיות לפני וביצעו את כל הבדיקות הנדרשות.

      אם שיקול הדעת לא היה סביר, אפשר להגיש תביעה נזיקית ובה לדרוש פיצוי בגין הפסדים והוצאות, כמו הפסדי שכר וכן פיצוי בגין עגמת הנפש שנגרמה.

      מבחינת שכר טרחה זה מאוד משתנה מעו"ד אחד לשני ותלוי גם בין היתר בהליך שיש לנקוט, בהיקף העבודה בתיק ופרמטרים נוספים שיש לבחון בכדי להעריך את שכר הטרחה הרלוונטי.

      בהערת אגב יש להוסיף שאם היה מעצר שווא במסגרת ההליך הנ"ל, ניתן לבקש החזר עבור הוצאות הגנה ועבור ימי המעצר בהתאם לפקודת המשטרה (גם ללא עילה נזיקית כמתואר לעיל).

      בכבוד רב,

      גיל קראוס, עו"ד
      מנהל פורום דיני נזיקין ופורום דיני ביטוח

      שדרות שאול המלך 8, בית אמות משפט, תל אביב
      טל': 03-6766602 ; מייל: gil@eghert-kraus.co.il

      • תודה לך-המשך
        דביר | 17/11/2020 17:45

        תודה לך על המענה, אז אם כך אפשר לומר שהיכולת להוכיח את רשלנותה של התביעה בהגשת כתב האישום הוא משהו שניתן לתת לו פרשנות לכאן או לכאן, זאת אומרת כל שופט כשהוא בא לבחון אם התביעה התרשלה מלכתחילה בניהול ההליך הפלילי עצמו נותן קביעה סובייקטיבית לפי איך שהוא רואה את הדברים בגלל שאין קו מנחה ברור שמוליך את השופטים בהחלטה בסוגיה הזו וכל שופט רואה את הדברים אחרת כראות עיניו, אני צודק? ויש גם קטגוריה נוספת למיטב הבנתי שנקראת "נסיבות אחרות המצדיקות פיצוי" נכון? מה שאומר שהאדם שבא לדרוש את הפיצוי לא בהכרח חייב להוכיח את רשלנותה של התביעה מלכתחילה בניהול ההליך אלה מספיק שיש נסיבות אחרות שיכולות להצדיק מתן פיצויים...גם סוגיה זו נותרה עלומה ובלתי ברורה לטעמי ואין קו ברור שאפשר באמת להבין ממנו באיזה מקרים כן התיק יכנס להגדרה של "נסיבות מיוחדות" ואיזה תיק לא, ואגב עוד שאלה בעניין הגשת בקשה למתן פיצויים בגין ימי המעצר והחזרת הוצאות בשכר טרחת עו"ד, האם כל הכסף וההוצאות בניהול ההליך לעו"ד מוחזרות או שרק חצי מהסכום אם בכלל?

        תודה וערב טוב

      • תודה לך-המשך
        דביר | 17/11/2020 17:46

        תודה לך על המענה, אז אם כך אפשר לומר שהיכולת להוכיח את רשלנותה של התביעה בהגשת כתב האישום הוא משהו שניתן לתת לו פרשנות לכאן או לכאן, זאת אומרת כל שופט כשהוא בא לבחון אם התביעה התרשלה מלכתחילה בניהול ההליך הפלילי עצמו נותן קביעה סובייקטיבית לפי איך שהוא רואה את הדברים בגלל שאין קו מנחה ברור שמוליך את השופטים בהחלטה בסוגיה הזו וכל שופט רואה את הדברים אחרת כראות עיניו, אני צודק? ויש גם קטגוריה נוספת למיטב הבנתי שנקראת "נסיבות אחרות המצדיקות פיצוי" נכון? מה שאומר שהאדם שבא לדרוש את הפיצוי לא בהכרח חייב להוכיח את רשלנותה של התביעה מלכתחילה בניהול ההליך אלה מספיק שיש נסיבות אחרות שיכולות להצדיק מתן פיצויים...גם סוגיה זו נותרה עלומה ובלתי ברורה לטעמי ואין קו ברור שאפשר באמת להבין ממנו באיזה מקרים כן התיק יכנס להגדרה של "נסיבות מיוחדות" ואיזה תיק לא, ואגב עוד שאלה בעניין הגשת בקשה למתן פיצויים בגין ימי המעצר והחזרת הוצאות בשכר טרחת עו"ד, האם כל הכסף וההוצאות בניהול ההליך לעו"ד מוחזרות או שרק חצי מהסכום אם בכלל?

        תודה וערב טוב

        • פיצוי בגין כתב אישום
          עו"ד גיל קראוס | 19/11/2020 15:33

           כל תיק והראיות שלו. לא מדובר בתחושה הסובייקטיבית של השופט כך באופן סתמי, אלא בהתאם לראיות שמוצגות בפניו - חומר הראיות בתיק, מה שלא נחקר והיה צריך להיחקר, הנסיבות הכלליות ועוד פרמטרים אחרים שנבחנים בכל מקרה לגופו.

          זה נכון שאין קו מנחה אחד והכל נתון לפרשנות שונה.

          לגבי החזר הוצאות שכר הטרחה, זה מוגבל מאוד בחוק וזה לא בהכרח מכסה דווקא את ההוצאות שהוצאו בפועל והכוונה היא רק להוצאות בגין המעצר או המאסר ולא בגין ניהול כתב האישום עצמו. התשלום הוא לפי שלבים שונים שננקטו.

          ראה במסגרת תקנות סדר הדין הפלילי (פיצויים בשל מעצר או מאסר).

          בכבוד רב,

          גיל קראוס, עו"ד
          מנהל פורום דיני נזיקין ופורום דיני ביטוח

          שדרות שאול המלך 8, בית אמות משפט, תל אביב
          טל': 03-6766602 ; מייל: gil@eghert-kraus.co.il