שאלה בנוגע לחובת ההזדהות של שוטרים

  • שוטרים ללא תג זיהוי
    יאיר | 08/10/2020 17:09

    שלום,

    בשבוע האחרון עמדתי ברחוב ושוחחתי בטלפון.

    ליידי התפתחה מהומה סביב שני שוטרים שהגיעו לפזר התקהלות.

    פתאום עצר שם רכב (תוך שהוא חונה באדום לבן) יצאו ממנו שלושה גברים, בלי מדים או תג זיהוי והתחילו להכות את המתקהלים ברחוב.

    אחד מהם תפס ילד כבן 12 והתחיל להכות אותו.

    ניגשתי אליו וביקשתי ממנו שיפסיק להכות את הילד הוא צעק לעברי "אני שוטר, אל תפריע לי" ביקשתי ממנו שיציג תעודת שוטר אבל הוא לא התייחס רק המשיך להתעלל בילד.

    תפסתי לו את היד, עיקמתי אותה קצת ושחררתי את הילד לחופשי.

    במידה ואותם מכים הם אכן שוטרים (הם לא הציגו לפני תעודת שוטר ולא ענדו שום תג מזהה אבל אולי הם אכן שוטרים) האם אני עלול להיות מועמד למשפט?

    תודה

    • שאלה בנוגע לחובת ההזדהות של שוטרים
      עו"ד אמיר מורשתי | 12/10/2020 17:57

      יאיר יקר, התשובה לשאלתך היא מורכבת:סעיף 5א לפקודת המשטרה הדן בנושא חובת ההזדהות של שוטרים קובע: כי אכן שוטר חייב להזדהות בעת שהוא משתמש בסמכויותיו כשוטר כלפי אדם אך לכך יש גם חריגים וכדברי הסעיף : "
       5א. (א) שוטר שהוא לבוש מדים יענוד תג זיהוי גלוי לעין הנושא את שמו ושם משפחתו.
                 (ב) שוטר שאינו לבוש מדים והוא משתמש בסמכויות שוטר כלפי אדם, יזהה את עצמו בפני אותו אדם בציון שמו או כינויו הרשמי והיותו שוטר, וכן בהצגת תעודת המינוי שלו.
                 (ג) שוטר שהוא לבוש מדים המשתמש בסמכויות שוטר כלפי אדם, יציג את תעודת המינוי שלו מיד עם דרישתו של אותו אדם.
                 (ד) שוטר ימסור את פרטי זהותו ואת מספרו האישי, לבקשת כל אדם בכל ענין הקשור להיותו שוטר, בין אם הוא לבוש מדים ובין אם לאו.
                 (ה) חובת ההזדהות לפי סעיפים קטנים (ב), (ג) או (ד) לא תחול אם –
      (1) מילויה עלול לסכל את ביצוע הסמכות;
      (2) מילויה עלול לגרום לפגיעה בבטחונו של השוטר או של אדם אחר.
                 (ו) חלפו הנסיבות שמנעו מילוי החובות לפי סעיף זה יקיים השוטר את ההוראות האמורות, מוקדם ככל האפשר."
      כלומר, שוטר אכן מחויב להזדהות אך ככל וחובה זו תסכל את ביצוע המשימה שהוא מצוי בה או שמילוי חובת ההזדהות עלולה לגרום לפגיעה בבטחונו של השוטר או של אדם אחר הרי שהוא לא מחויב בשלב הראשון להזדהות בפניך כשהוא עסוק בהסדרת הסדר כלפי ציבור מתקהלים ובשלב זה הוא יכול רק יכריז על עצמו כשוטר כפי שעשה והמעשים שלך יכולים להיחשב כהפרעה לשוטר במילוי תפקידו. מצד שני בהתאם לסעיף 34יח. (א)  לחוק העונשין :" העושה מעשה בדמותו מצב דברים שאינו קיים, לא יישא באחריות פלילית אלא במידה שהיה נושא בה אילו היה המצב לאמיתו כפי שדימה אותו."- כך שאם אתה היית משוכנע שאין מדובר בשוטר אלא בסתם בריונים הטוענים שהם שוטרים ללא כל זיהוי כנדרש, ייתכן ותצא זכאי בדינך- אך אם רוצים למנוע מצב בו תאלץ להוכיח את חפותך, עצתי באותם מקרים שנטען " אני שוטר אל תפריע לי" פשוט  לדאוג לתעוד האירוע, לרבות לצלם את מספר הרכב של השוטרים כביכול וכן לבקש מהם שוב להזדהות לאחר שהמשימה בוצעה על ידם. מקווה שהייתי לך לעזר
      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי