האם ישנה חובת נוכחות לנאשם בדיון מקדמי?

  • דיון מקדמי
    חן | 18/08/2020 21:26

    שלום רב, האם בדיון מקדמי ישנה חובת נוכחות של הנאשם, כאשר יש ייצוג סניגור?

    הנסיבות הן שהנאשם מבקש שלא להגיע לדיונים, מסר את הודאתו למשטרה כי ביצע את העבירה ומדובר בעבירה שעונשה מאסר בפועל.

    תודה על העזרה

    • האם ישנה חובת נוכחות לנאשם בדיון מקדמי?
      עו"ד אמיר מורשתי | 25/08/2020 15:02

      חן יקר, ראשית לטובת שאר גולשנו אסביר בקצרה מהו הדיון המקדמי: דיון מקדמי הוא למעשה דיון בהתאם לסעיף 143א לחוק סדר הדין הפלילי המאפשר לברר את עמדת הנאשם בצורה מפורטת, לצמצם מחלוקת עובדתיות או משפטיות ואף לעיתים לסיים את הדיון בהסדר לפי הצעתו של בית המשפט, כאשר לצורך זה ובהסכמת בעלי הדין , רשאי בית המשפט המנהל את הדיון המקדמי לעיין בחומרי החקירה, לרבות ראיות שנאספו ע"י ההגנה, כאשר אם לא מושגת ההסכמה בין הצדדים במסגרת הדיון המקדמי, התיק מועבר לשופט אחר שלא היה חשוף לחומר הראיות לשמיעת ההוכחות, כאשר פרוטוקול הדיון המקדמי לא מועבר לאותו שופט אחר. ולשאלתך- סעיף 126 לחוק סדר הדין הפלילי קובע כי " באין הוראה אחרת בחוק זה לא יידון אדם בפלילים אלא בפניו"- - בהתאם לסעיפים 128 ו- 129 לחוק סדר הדין הפלילי- האפשרות לנהל את המשפט לבקשת הנאשם מיוצג בהעדרו אפשרית רק בעבירות חטא או עוון, כאשר בית משפט משתכנע כי לא  יהיה בכך עיוות דין ובכל מקרה לא יגזר עליו עונש מאסר שלא בפניו. בנוסף, בהתאם להוראות סעיף 144 לחוק סדר הדין הפלילי שעניינו הסכמה בדבר עובדות וראיות , נדרשת נוכחות הנאשם ולא רק סניגורו כדי להסכים על שאלות שבעובדה ולקבילות מוצגים וכד', כך שברור שבדיון מקדמי חייב הנאשם להיות נוכח, הן לצורך ההסכמות בנוגע לשאלות שבעובדה ולקבילות מוצגים ובטח לצורך הודאה בעבירות שונות ולהסכמה להסדר הטיעון שיכול ויתגבש בהמלצת בית המשפט. מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי