מהם הליכי גביה מנהליים

  • האים אפשר לפרוץ לי הביתה בגלל חוב דוח עריה
    חדד יורם | 03/08/2020 17:16

    שלום .קיבלתי דוח שלא ידעתי עליו של 250 שח שהפך ל1000 שח קיבלתי לדלת מכתב הזהרה מחברת גביה לפני פריצה לבית לקחת מטלטלין .שאלה .האים חברת גביה יכולה לפרוץ אלי הביתה בגלל חוב של 1000 שקלים תודה

    • מהם הליכי גביה מנהליים

      בס"ד

      שלום יורם

      ראשית, חשוב להבין באיזה קנס / דו"ח מדובר ? יתכן שהתשובה להלן מתייתרת אם לדוגמא מדובר בקנס פלילי הנגבה באמצעות רשות האכיפה והגבייה.

      הליך הגבייה המנהלית מסמיך את הרשות המנהלית לגבות תשלומי חובה הקבועים בחוק ללא צורך בפנייה לבית המשפט. פקודת המיסים (גביה) מסמיכה את הרשות המנהלית לגבות חוב המגיע לרשות על פי דין.

      אכן מדובר בפקודה חריגה בנוף החקיקה הישראלית...

      החוק מסמיך מפורשות את "גובה המס" בהתקיים יתר התנאים שבחוק :

      להיכנס לחצריו של הסרבן שבהם נמצאים או עלולים להימצא מיטלטליו ולעקלם.

      מהי מטרת הגביה המנהלית ?

      בפסק דין של בית המשפט העליון צוין :

      "ביחס לחובת הרשות המנהלית הליכים על פי פקודת המיסים (גביה) כי " הגבייה המנהלית נועדה לשמש אמצעי יעיל לגביית תשלומי חובה ולמניעת השתמטות מהם. ... לשם כך הוקנו לרשות סמכויות גביה בהליך יעיל ומקוצר, שעלויותיו פחותות מאלה הכרוכות בניהול הליכים משפטיים והליכים רגילים של הוצאה לפועל (עע"ם 1164/04 עיריית הרצליה נ' יצחקי, פסקה 7 [פורסם בנבו](5.12.2006)).

      "כהיקף הסמכות כך גודל האחריות" – רוצה לומר הרשות צריכה לפעול בסבירות ובמידתיות, בהתאם להנחיות וכפוף למספר תנאים.

      עניין נוסף וחשוב לענייננו – האם מדובר בחברת גבייה חיצונית ? במספר פסקי דין מהשנים האחרונות עלתה סוגיה זו :

      " כי אין לאפשר לרשויות מקומיות לאצול את סמכויותיהן בתחום הגביה לחברות פרטיות מבלי שהדבר יוסדר בחקיקה מסמיכה מפורטת. ביצוע פעולות גביה באמצעות חברות גביה פרטיות היא אצילת סמכות אסורה." (בשים לב, יש לבחון את המצב הקיים נכון למועד זה).

       לבסוף, כל מקרה נבחן לגופו ולאור נסיבותיו הספציפיות, כגון גובה החוב, הליכים מקדמיים שנקטה הרשות, מיצוי הליכים/הליכים חלופיים, יידוע החייב בדבר החוב, שיהוי בנקיטת ההליכים וכד'.

      בברכה,

      רותם שכטר, עו"ד

      בוסל 11, כפר סבא
      טלפון: 054-5298233 ; מייל: Rotem.schachter@gmail.com