האם הרשעה בקובלנה פלילית - מהווה גם עבירה אתית?

  • שאלה
    רוני | 04/06/2020 15:58

    שלום,

    האם הרשעה במסגרת קובלנה פלילית [לשון הרע], עלולה להביא להשעיה וכו'?

    מה ההשלכות של הרשעה במסגרת קובלנה על עו"ד שהורשע?

    תודה.

    • האם הרשעה בקובלנה פלילית - מהווה גם עבירה אתית?
      עו"ד אדם אשכנזי | 09/06/2020 06:37

      שלום רב,

      שאלה מעניינת, התשובה היא בחיוב, ואסביר:

      סעיף 75 לחוק לשכת עורכי הדין, קובע כי הורשע עורך דין בהליך פלילי, בעבירה שיש עמה קלון, רשאי בית דין משמעתי להטיל עליו עונש לבקשת קובל.

      אמור מעתה, הרכיבים הנדרשים הם: קלון, הרשעה בהליך פלילי, ובקשה של קובל. או אז, ההליך בפני בית המשפט המשמעתי, הוא בעצם הליך של טיעונים לעונש (משום שהעובדות הוכרעו במסגרת ההליך הפלילי).

      הליך של קובלנה פלילית, הוא הליך פלילי לכל דבר ועניין, עם כל הקושי שבדבר, ולמרות הרצון לבטלו (ובצדק).

      כך שתיאורטית, גם הרשעה בקובלנה, ככל שהיא מקיימת את הפרטים שלעיל, עשויה להוות עילה להעמדה לדין - בהתאם לסעיף  75 לחוק הלשכה.

      בחנתי פסיקה במסגרת המענה לתשובה, לא מצאתי פסיקה ספציפית למקרים כאלו.

      כמו כן, אני משאיר בצריך עיון את השאלה האם ניתן במקרים כאלו להימנע מבקשה להטלת עונש, ופשוט להגיש קובלנה (בגלל מהות ההליך של "קובלנה פלילית" והקשיים הנלווים לו). כלומר, זו שאלה נפרדת האם לקובל שיקול דעת להימנע מהגשת בקשה להטלת עונש. לא אתייחס לכך בשל מורכבות הנושא.

      אך לשאלתך - ניתן תיאורטית חוקית - להגיש בקשה להטלת עונש בעת הרשעה בקובלנה.

      בהצלחה

      בברכה,

      אדם אשכנזי, עו"ד
      מנהל פורום אתיקה מקצועית

      רחוב האורגים 21, אשדוד
      טל': 08-6538011  : Adam@an-law.co.il