האם חברת הביטוח חייבת לממן השתלה בחו"ל?

  • ניתוח
    רוני | 26/05/2020 13:12

    שלום רב,

    עקב רשלנות רפואית, התובע חייב לעבור השתלה בארה"ב תמורת כ-2 מיליון דולר על מנת הצלת חייו. ניתן לעבור השתלה גם בישראל ללא תשלום.

    עקב מחסור חמור של התורמים, תמותה תוך המתנה בארץ הינה בשיעור של כ-32% תוך שנה.

    במרכז רפואי המוביל בארה"ב שהתקבלה ממנו הזמנה לתובע, התמותה היא בשיעור של 0%. האם עלות גבוהה של ההשתלה, בהתחשב לנסיבות הנ"ל, מצדיק סירוב של חברות ביטוח לממן את ההשתלה בחו"ל? תודה רבה

    • האם חברת הביטוח חייבת לממן השתלה בחו"ל?
      עו"ד ורד פרי | 26/05/2020 14:55

      שלום רוני,

      מצער שרשלנות רפואית גרמה לצורך בביצוע השתלה.

      השאלה שלך מערבת למעשה שני תחומים - האחד הוא תחום הרשלנות הרפואית - והשני הוא דיני ביטוח.

      החובה של חברת ביטוח לממן השתלה בארה"ב תלויה בנוסח הפוליסה, ולא ניתן להשיב תשובה ברורה מבלי לעיין בפוליסה.

      יש פוליסות אשר נותנות כיסוי רק במקרים בהם לא ניתן לבצע את הטיפול בארץ, ואז שאלת הסיכויים והסיכונים אינה רלבנטית. יש פוליסות שמאפשרות בכל מקרה השתלה בחו"ל.
      לכן יש להעביר את הפוליסה הספציפית ליעוץ של עו"ד לגבי היחסים עפ"י אותה פוליסה.

      עניין נוסף שאתה מתייחס אליו בשאלה הוא שאלת ההישרדות בהמתנה והצלחת הניתוח. מצד אחד ציינת את שיעור התמותה במהלך ההמתנה לניתוח בארץ (32%).

      לא ציינת מה שיעור התמותה כתוצאה מהניתוח עצמו כשהוא מבוצע בישראל. מהצד השני לא ברור אם שיעור התמותה שציינת במרכז הרפואי בארה"ב מתייחס לשיעור התמותה במהלך ההמתנה לניתוח, או את שיעור התמותה כתוצאה מההשתלה.
      חשוב להשוות בין נתונים לגבי אותו עניין.

      להבדיל מהחובה של המבטח הרפואי, שהיא מוגבלת לתנאים של הפוליסה, הרי שאם תוגש תביעה בעקבות הרשלנות הרפואית אשר הביאה לצורך בהשתלה - ואם יהיה ברור שהמתנה להשתלה בישראל מסכנת באופן משמעותי את המטופל, לעומת השתלה מיידית בארה"ב, או כי שיעור התמותה סמוך לאחר ביצוע ההשתלה בישראל גבוה באופן משמעותי משיעור התמונה לאחר ביצוע ההשתלה בארה"ב - יש יסוד להניח כי הפיצויים שייפסקו בתביעת הרשלנות הרפואית יביאו בחשבון גם עלויות של ביצוע השתלה בארה"ב.

      בכל מקרה מאחלת בריאות, והשתלה מהירה ומוצלחת בכל מקום בו היא תתבצע.

      בברכה,

      ורד פרי, עו"ד
      מנהלת פורום רשלנות רפואית

      הרי גלעד 5, רמת גן
      טלפון: 03-6136248; מייל: veredpery@barak.net.il

      • תודה רבה
        רוני | 26/05/2020 18:10

        תודה רבה