שימוש באימוג'ים

  • שימוש מסחרי באמוג'י
    שי | 10/05/2020 14:56

    שלום רב,

    אני מעוניין להוציא לאור ספר ילדים בעברית (לשימוש מסחרי) המבוסס על האימוג'ים מהרשתות החברתיות. לפי מיטב הבנתי לכל חברה (ווטסאפ או וייבר, למשל) האמוג'ים מעוגנים על פי זכויות יוצרים וברישיון ודרוש אישור מיוחד על מנת לעשות בהם שימוש מסחרי כלשהו. לפיכך, שאלתי היא האם במידה ואני מאייר באופן עצמאי אמוג'ים אשר מבוססים על האימוג'ים המקוריים (לדוגמא, אמוג'י מוציא לשון) אבל הם פרי יצירתי המקורי, קרי עיגול צהוב עם צורת עיניים, פה ואף שונים במעט ממה שיש ברשתות החברתיות או באפליקציות, האם אוכל לעשות בזה שימוש בספר?

    • שימוש באימוג'ים
      עו"ד אפי אהרונוב | 11/05/2020 20:32

      שי שלום,

      כל סמליל/אימוג'י עשוי להיות מוגן כסימן מסחר רשום ובמקרים מסוימים אף כסימן מסחר לא רשום (מכוח כללי 'גניבת עין'), זאת, מקום בו קיימת זיקה בינו לבין שירות/מוצר מסוים.

      כמו כן הוא עשוי להיחשב ליצירה המוגנת בזכות יוצרים, וזאת, ככל שמדובר ביצירה מקורית שהיא פועל יוצא של השקעה מינימלית ואשר מגולמת בו מידה מסוימת של יצירתיות. יש הסוברים כי חלק מאותם סמלילים ידועים אינם עוברים סף זה ואולם לטעמי שאלה זו עדיין פתוחה.

      אשר על כן מה שיש לעשות הוא לבחון את הסטטוס המשפטי ביחס לכל סמליל וכן לבחון באופן פרטני את הפעולה שאותה אתה מתכוון לעשות והאם היא מהווה הפרה (ככל שקיימת זכות).

      באופן כללי באשר ליצירת סמליל "בהשראה" של יצירה קיימת (ובהנחה שהיצירה הראשונית מוגנת באחת מן הזכויות הנ"ל) הרי שככלל הפרה של סימן מסחר היא שימוש מפר בסימן שדומה לסימן המקורי עד כדי להטעות (גם לא מדובר בסימן זהה) בעוד הפרת זכות יוצרים היא שימוש לא מורשה ביצירה או בחלק מהותי ממנה - דמיון מטעה/שימוש בחלק מהותי אלא רכיבים שנבחנים בכל מקרה לגופו.

      בשורה התחתונה: מומלץ לבחון את העניין באופן פרטני עם עו"ד הבקיא בתחום.

      בברכה,

      אפי אהרונוב, עו"ד
      מנהל פורום זכויות יוצרים

      מגדל בר כוכבא, מתחם העסקים BBBC, רח' בר כוכבא 4, קומה 4, בני ברק
      טל':077-9620231; מייל: info@ea-law.co.il