סירוב פסיכיאטר למסור עותק מרשומה רפואית למטופל

  • היעדר רישום תיק רפואי
    אורית | 09/05/2020 11:28

    איפה ניתן להתלונן על פסיכיאטר שלא ערך רישום רפואי לפציינט הפרטי שלו? מה דינו של פסיכיאטר כזה? והאם זה פלילי?

    תודה רבה

    • סירוב פסיכיאטר למסור עותק מרשומה רפואית למטופל
      עו"ד מיכל סטרוגו | 10/05/2020 10:17

      אורית שלום,

      החובה לניהול רשומה רפואית הקבועה בחוק זכויות החולה בסעיף 17 חלה על כל רופא, לרבות פסיכיאטרים.  על פי סעיף זה, חובה זו חלה על כל רופא, לרבות פסיכיאטרים. על פי סעיף 18 לאותו חוק מטופל רשאי לקבל עותק מהרשומה הרפואית ועל הרופא חלה חובה ליתן לו עם קבלת הדרישה. אין מדובר בעבירה פלילית אך עדיין קיימת חובה חוקית, אזרחית.

      יחד עם זאת, לכלל זה נקבע חריג, בסעיף 18 (ג) שבו כתוב:

      "על אף הוראות סעיפים קטנים (א) ו-(ב) רשאי מטפל להחליט שלא למסור למטופל מידע רפואי מלא או חלקי המתייחס אליו, אם המידע עלול לגרום נזק חמור לבריאותו הגופנית או הנפשית של המטופל או לסכן את חייו; החליט המטפל כי אין למסור למטופל מידע כאמור בסעיף קטן זה, יודיע מיד על החלטתו לועדת האתיקה ויצרף את המידע שלא נמסר למטופל ואת נימוקיו לאי מסירתו".

      על פי הוראות תת סעיפים (ד) (ה): "ועדת האתיקה רשאית לאשר את החלטת המטפל, לבטלה או לשנותה. בטרם תיתן ועדת האתיקה את החלטתה, רשאית היא לשמוע את המטופל או אדם אחר".

      אינני יודעת אם מדובר במקרה הנופל בגדר הנסיבות המפורטות בתת סעיף (ג), או שלא ביצע רישום רפואי כלל. אך אציין כי הואיל ותחום הפסיכיאטריה הינו רגיש ביותר לאור הצורך בשמירה על פרטיותו של המטופל, קיימת לעיתים בקרב פסיכיאטרים רבים אי בהירות באשר להבדל בין "רשומה רפואית" של הפסיכיאטר לבין "תרשומת אישית" שאינה חלק מתיק המטופל. החובה למסירת עותק קיימת רק על הרשומה הרפואית שאמורה לכלול האבחון, הרשומה השוטפת של כל ביקור וסיכום הטיפול.

      אני מציעה בשלב ראשון לנסות לפנות שוב לפסיכיאטר בכתב, להבהיר לו את דרישות החוק ואת הבקשה לקבלת עותק רק מאותה רשומה רפואית כפי שציינתי. במידה והדבר לא יצלח, בין אם אינו מעוניין ליתן עותק מסיבה כזו או אחרת ואין לכך כל הצדקה הגיונית או שלדבריו אין לו ולא ניהל רשומה רפואית, מדובר בעבירה חוקית ואתית ניתן לפנות בעניין זה בתלונה למשרד הבריאות אשר ידון בתלונה.

      לחילופין ניתן להסתייע בשירותיו של עורך דין אשר במקרים מתאימים, יכול לפנות לבית משפט שיורה לפסיכיאטר למלא אחר דרישות החוק ו/או ליתן הסבר לסירובו.

      אדגיש כי הבקשה לקבלת עותק צריכה ויכולה להיעשות על ידי המטופל בעצמו ואין הפסיכיאטר רשאי ליתן עותק מהרשומה לצד ג' כלשהו, אלא אם מדובר בקטין או באדם שאינו כשיר. במקרה זה, הבקשה צריכה להיות מוגשת באמצעות הוריו ו/או האפוטרופוס של אותו מטופל, הכל לפי הכללים הקבועים בחוק.

      מאחלת לכם הצלחה,

      בברכה,

      מיכל סטרוגו, עו"ד
      מנהלת פורום רשלנות רפואית

      אריאל שרון 4 (קומה 8) מגדל השחר, גבעתיים
      טלפון: 054-2200008 ; מייל: michalstrugo@mfs-law.com