האם האיום לפנות למשטרה הוא סחיטה?

  • הבן שלי גנב מסופר. בעל הספור ניסה לסחוט אותו.
    יפית | 05/05/2020 21:11

    יום טוב. הבן שלי היום נתפס גונב 2 מוצרים בשווי של בערך כ50 שקל מסופר מסויים. בעל הסופר תפס אותו בדרך ליציאה וקרא לו למשרד. בעל הסופר אמר לו שאין לו בעייה להתקשר למשטרה ושיקחו אותו לחקירה, הוא גם איים בתביעה אזרחית על בני. לאחר מכן בעל החנות אמר שיש אופציה שנייה - הוא הראה לו תמונות של אנשים ששילמו סכומים של כ3000-6000 שקל כ"פיצוי" לבעל החנות על מנת שלא ידווח עליהם למשטרה. זה מה שהוא עשה לבני ואחרי כעשרים דקות של דיבורים הוא גרם לבני למשוך 1500 שקל מהכוסמפט על מנת שיעזוב אותו בשקט ולא יערב משטרה.

    בזמן שאני בהחלט לא מסכימה עם המעשים של הבני שלי, המעשים של בעל החנות נשמעים לי קצת מסריחים, הבן אדם תופס אנשים גונבים מהחנות שלו ובמקום להתשמש בגרומים כמו משטרה הוא מאיים עליהם  שיביאו לו כסף, האם הדבר הזה חוקי והאם זה בכלל חכם ללכת למשטרה ולהגיש תלונה על סחיטה? האם זה בכלל נחשב כסחיטה?

    • האם האיום לפנות למשטרה הוא סחיטה?

      ליפית שלום,

      נתחיל מהסוף - השאלה אם זה חכם או לא להתלונן למשטרה במקרה זה, תלויה בסדרי העדיפויות שלך.

      באופן פורמלי מדובר בעבירת סחיטה באיומים. אמנם, אין מדובר בחלופה הראשונה של אותה עבירה, לפיה הסוחט הוא מי שמאיים בפגיעה שלא כדין, שכן הגשת תלונה למשטרה אינה מהווה פגיעה שלא כדין. אך על פי החלופה הנוספת, מי שמאיים על אדם לפרסם או להימנע מפרסם דבר הנוגע לו או לאדם אחר, או מטיל אימה על אדם בדרך אחרת, הכל כדי להניע את האדם לעשות מעשה - גם הוא מבצע עבירת סחיטה, ובחלופה זו אין דרישה שהפרסום יהיה "שלא כדין". אמנם קשה לראות באיום בפניה למשטרה סחיטה, אבל דרישת סכומי כסף לא פרופורציונליים עשויה להטות את הכף.

      מכאן אנחנו חוזרים לשאלת סדר העדיפויות: האם הגשת התלונה נגד בעל החנות שקולה כנגד האפשרות של פתיחת חקירה נגד בנך (דרך אגב, סביר להניח ששתי התלונות לא יובילו להגשת כתב אישום).

      בברכה,

      גדעון קוסטא, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      בית סילבר קומה 5,
      רחוב אבא הלל 7, רמת גן
      טל': 052-4802244 ; מייל: costagidi@gmail.com