סירוב להציג ת"ז לשוטר בתקופת הקורונה- מה הדין?

  • שוטר שמאיים לקחת למעצר במכות
    כינרת | 11/04/2020 23:58

    שוטר פונה לאדם תמים שיושב ליד ביתו בתקופת הקורונה, ובגלל שאותו אדם סרב לתת לשוטר ת.ז. כי אמר לשוטר שהוא לא עשה כלום, בתגובה השוטר איים על האדם שהוא ייקח אותו למעצר במכות, האם איומי השוטר זה פלילי? או בסיס להתלונן כנגד השוטר? והיכן מגישים את התלונה?

    תודה רבה

    • סירוב להציג ת"ז לשוטר בתקופת הקורונה- מה הדין?
      עו"ד אמיר מורשתי | 13/04/2020 11:50

      כינרת יקרה, ב 15.3.30 פורסמו תקנות שעת חירום ( אכיפת צו בריאות העם( נגיף הקורונה החדש)( בידוד בית והוראות שונות) ( הוראת שעה) אשר קובעות בין היתר בתקנה 8 כי " לצורך הטלת קנס מינהלי מכוח תקנות שעת חירום אלה יהיה רשאי הגורם המוסמך (1) לדרוש מכל אדם למסור לו את שמו ומענו ולהציג לפניו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המזהה אותו..." - כך שלמעשה, אדם בתקופה זו המסרב להזדהות ולהציג בפני שוטר לבקשתו, תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת, למעשה עובר עבירה פלילית של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, עבירה לפי סעיף 275 לחוק העונשין הקובעת כי :" העושה מעשה בכוונה להפריע לשוטר כשהוא ממלא תפקידו כחוק או להכשילו בכך, או להפריע לאדם אחר או להכשילו מלעזור לשוטר, דינו - מאסר עד שלוש שנים ולא פחות משבועיים ימים. "- בהתאם לאמור, שוטר רשאי לדרוש מהאדם להתלוות עימו לתחנת המשטרה ואם האדם מסרב הוא אף יכול לעצרו תוך שימוש בכח. אוסיף גם שבהתאם לסעיף 44 לחוק המעצרים :". שוטר לא ישא באחריות אזרחית או פלילית בשל מעצר או עיכוב שלדעת בית המשפט ביצע אותו בתום לב ולמען שלום הציבור, אולם האמור בסעיף זה לא יגרע מכוחם של הממונים עליו לנקוט אמצעים משמעתיים כפי שיראו לנחוץ."

      מכל האמור, הגם שלטעמי, האיום של השוטר לקחת את האדם המסרב להזדהות למעצר במכות, אינו ראוי, הרי שספק אם מעשיו לא חוסים תחת ההגנה של סעיף 44 לחוק המעצרים וספק בעיני אם המחלקה לחקירות שוטרים שהיא הגוף האמון על חקירות בגין עבירות שנעברו לכאורה ע"י שוטרים, תראה בנסיבות האמורות מקום לחקור את השוטר בגין עבירות פליליות. כך שלכל היותר ניתן, להגיש תלונה לנציב פניות הציבור במחוז הרלוונטי, שיכול ויחליט להעמיד את השוטר לדין משמעתי, אם יוחלט שהשוטר מיהר לאיים במעצר ובשימוש בכוח שלא כדין מקום בו לא היה מקום לעשות זאת בנסיבות. מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי