שימוש בכוח בעבירות סמים

  • שימו בכוח בעבירות סמים
    שלומי | 07/04/2020 22:25

    האם שוטר שמזהה ״חשוד״ יושב ברכב ומגלגל ג׳וינט יש סמכות לפתוח את דלתות הרכב ולתפוס את ידי החשוד בכוח ולתפוס את הסמים מידיו מבלי להודיע לו על מעצר או לדבר איתו ורק לקרוא ״משטרה״?

    • שימוש בכוח בעבירות סמים
      עו"ד אמיר מורשתי | 13/04/2020 11:11

      שלומי יקר, סעיף 28 לפקודת הסמים המסוכנים קובע מקנה לשוטר את סמכויות החיפוש הקבועות בפקודת סדר הדין הפלילי ( מעצר וחיפוש ) גם על עבירות עוון, לפי פקודת הסמים המסוכנים, כלומר, גם על החזקה ושימוש בסמים לצריכה עצמית. כך למשל, הוא יכול מכח סעיף 28 לפקודת הסמים המסוכנים , לערוך חיפוש ברכב ללא צו אם מתעורר בו חשד סביר לכך שאתה מחזיק סמים ברכב- כפי שקרה במקרה שלך עת ראה אותך מגלגל ג'וינט. לעניין אי הזיהוי של עצמו בשמו ואת סיבת המעצר/ עיכוב, הרי שככלל על שוטר העוצר או מעכב אדם, להזדהות בפניו ולהבהיר לו את סיבת המעצר, יחד עם זאת, בהתאם לסעיף 24 לחוק סדר הדין הפלילי ( סמכויות אכיפה מעצרים), הרי אם בנסיבות העניין זהות השוטר וסיבת המעצר ידועים לעצור , או אם מילוי ההוראות הללו עלול לסכל את המעצר, השוטר יכול בשלב הראשון לתפוס את הסמים מידך, לפני שתספיק להעלימם ורק לקרוא "משטרה" . מקווה שהייתי לך לעזר

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • באותו נושא
        שלומי | 13/04/2020 22:14

        ראשית תודה על התשובה. אך שאלתי אחרת,כאשר השוטר פתח את דלת הרכב ותפס את ידיי מבלי להודיע לי על מעצר,סימן שהשתמש בכוח ללא סמכות כיוון ואני לא עצור. האם אני צודק?

        • המשך תשובה
          עו"ד אמיר מורשתי | 14/04/2020 10:31

          שלומי יקר, הכלל הוא ששוטר לא רשאי לעשות שימוש בכוח לצורך ביצוע העיכוב, אך כאן השימוש בכוח לא נעשה לצורך העיכוב כאם כדי למנוע ממך את האפשרות להעלים את הסמים. השאלה שלא ניתן לענות עליה כאן מבלי לראות את המזכר של השוטר ולעיין במכלול הראיות בתיק, היא האם אכן עלה חשש סביר לכך שאם הוא לא יתפוס את ידיך אתה תעלים את הראיות, אם השימוש בכוח אכן לא היה נחוץ באופן סביר, יש בכך פגם שעלול להשפיע על חוקיות התפיסה. מקווה שהייתי לך לעזר

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי