הגנה על זכות קניינית בעיצוב גרפי

  • זכויות יוצרים בתמונות
    טל | 25/02/2020 11:28

    שלום רב,

    אני מעצב גרפי ויש בבעלותי אתר המציג את עבודותיי.

    אני לא מעוניין שאנשים יורידו את התמונות של עבודותיי וישתמשו בהן.

    שאלותיי הן:

    1. האם קיימת חובה לשים סימון זכויות על כל תמונה שמפורסמת באתר, או שבמידה ורשמתי משפט על זכויות בתחתית האתר מספיקה ומכסה את כל התכנים המוצגים בו?

    2. האם מספיק לשים את הסימן "©"? או שחייב לרשום את כל המשפט "כל הזכויות שמורות"

    3. ראיתי באתרים שונים ששנת הוצאת האתר רשומה במשפט של זכויות היוצרים. מה משמעות הדבר? האם חובה שהשנה תופיע?

    4. במידה ולא שמתי זכויות על כל תמונה בנפרד ומישהו השתמש בה, האם אוכל לדרוש ממנו למחוק אותה?

    תודה מראש על המענה.

    • הגנה על זכות קניינית בעיצוב גרפי

      הי טל

      בארץ אין מוסד רשמי לרישום זכויות יוצרים. יחד עם זאת נהוג לשים את הסימן של עיגול עם האות c על מנת להעיד שיש ליוצר זכות יוצרים ביצירה.

      אין חובה לשים את הסימן של שמירה על זכות יוצרים, ברם תמיד עדיף לרשום את המילים הללו.

      חשוב יותר לציין את שמך, על מנת שהזכות המוסרית שלך שהיצירה תקרא על שמך, ובכך תגרום להפצה ופרסום שלך כיוצר וכבעל הזכויות בעיצוב.( מתן הקרדיט)

      בדרך זו,  תהיה לך ראייה שאתה בעל זכות היוצרים ביצירה, ותוכל בייתר קלות לתבוע את המפר של זכויות היוצרים שלך ביצירה, ולדרוש את מחיקת העיצוב כולל תביעת פיצוי על הפרתו ע"י המפר.

      בדרך הזו גם תוכל לזהות בקלות כל העתקה של העיצוב הגרפי שייצרת, ולתבוע את המעתיק המפר.

      יש הנוהגים לרשום את השנה שבה נוצרה היצירה , על מנת שיידעו עד מתי מתקיימת ההגנה על זכות היוצרים, שנמשכת 70 שנה מיום היצירה, גם לאחר חו"ח מותו של היוצר, זכות היוצרים עוברת בירושה ליורשיו או הזוכים על פי צוואה שהותיר היוצר.

      השאלה שלך מתייחסת לעיצוב הגרפי שלך, שהוא מוגן על פי חוק העיצובים, התשע"ז- 2017, שנכנס לתוקף ביום 7/8/2018.

      החוק מקנה הגנה גם לעיצוב שלא נרשם , במשך 3 שנים מיום כניסתו לתוקף.

      חוק העיצובים נועד לקדם עיצובים חדשים , אייקונים , גופנים (פונטים)ותצוגות מסך מעוצבות.

      ניתן לרשום את העיצובים ולהאריך את תוקפם עד ל- 25 שנה , במקום 15 שנה, על פי פקודת המדגמים שחוק העיצובים מחליף אותה.

      בברכה,

      אורלי ספיר סחייק, עו"ד
      מנהלת פורום זכויות יוצרים.
      מעלה השיחרור 15, חיפה
      טלפון:04-8528528 , מייל: orlylaw@zahav.net.il