האם מעשה שאינו אתי יכול להוות עבירה פלילית?

  • האם זוהי עבירה פלילית
    דרור נוי | 11/12/2019 17:06

    שלום, רציתי לשאול האם מעשה לא אתי יכול להחשב פלילי, למשל למצוא כסף רב על הרצפה, למצוא טעות שחברה מסויימת עושה כך שתנצל טעות זו לרווח אישי, למשל אני יודע שקרה בעבר שאנשים קיבלו בטעות כסף מהכספומט בלי שחוייבו על כך ואי דווח נחשב במקרה זה לעבירה פלילית. רציתי לשאול איך יודעים אם דבר לא אתי מהסוגים האלה הוא גם פלילי. כמו כן, אם בחוזה רשום "אין לעשות שימוש לא הוגן" - איך ומי מחליט מה הכוונה בלא הוגן? תודה רבה

    • האם מעשה שאינו אתי יכול להוות עבירה פלילית?
      עו"ד אמיר מורשתי | 12/12/2019 17:09

      דרור יקר, התשובה לשאלה האם מעשה מסויים הוא מעשה פלילי אם לאו נעוצה בתשובה לשאלה האם המעשה נאסר במפורש על פי חוק. למשל חוק השבת אבידה קובע כי: "2. (א) המוצא אבידה ונוטלה (להלן - המוצא) חייב להשיבה לבעלה או להודיע עליה בהקדם למשטרה, זולת אם בנסיבות הענין יש להניח שבעל האבידה התייאש ממנה מחמת מיעוט שוויה." העובר על הוראה זו עובר עבירה פלילית לפי חוק זה. לעומת זאת, ייתכנו התנהגויות שלא נאסרו בספר החוקים אבל יכולים להוות עבירה אתית כלפי מי שכפוף לדין המשמעתי, כגון עורכי דין, מהנדסים, עובדי ציבור וכו' אותם ניתן להעמיד לדין משמעתי בגין עבירות משמעת שאינן בהכרח עבירות פליליות. מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • ניסוח מחדש של השאלה
        דרור נוי | 14/12/2019 12:36

        תודה על העזרה אמיר, אך הרשה לי לנסח את עצמי בצורה יותר קרובה למה שרציתי לשאול. נניח כי חברה מסויימת למכירת מוצרי חשמל טוענת כי על כל קנייה של טלוויזיה תקבל 200 ש"ח לשימוש בחנות בקנייה הבאה ונניח שבגלל טעות אנוש או טעות במערכת שלהם אתה מחזיר לחנות את הטלוויזיה ומקבל החזר אך ה200 ש"ח לקנייה בחנות נשארים אצלך. נניח ואתה מגלה זאת וקונה ומחזיר 4 טלוויזיות כדי לקבל 800 שקלים לשימוש בחנות. ברור כי מדובר במעשה לא הגון ולא אתי, אך האם זה אסור? (סיפור פיקטיבי לכן אני מקווה שמעביר נכון את כוונתי). תודה רבה

        • המשך תשובה
          עו"ד אמיר מורשתי | 16/12/2019 08:59

          דרור יקר, כפי שציינתי בתשובתי לשאלתך המקורית,התשובה  לשאלה האם מעשה/ מחדל הינו מעשה פלילי מצויה בחוק- ככל והדבר לא נאסר בחוק הרי שהמעשה אינו פלילי. למשל בהתייחס לדוגמה שאתה הבאת, הרי שהדבר נאסר במפורש בסעיף 416 לחוק העונשין הקובע : " המקבל דבר בתחבולה או בניצול מכוון של טעות הזולת שאין בהם מרמה, דינו - מאסר שנתיים." ולכן התנהלות כפי שאתה מתאר הינה ניצול מכוון של טעות הזולת שהינה עבירה פלילית. מקווה שהייתי לך לעזר

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי