האם המלצה ממעסיק קודם יכולה להוות לשון הרע?

  • 'המלצת מעסיק לשעבר' - לשון הרע?
    מור | 26/07/2019 16:30

    עבדתי כמה שנים בחברה שנקרא לה - X בבעלות שלושה שותפים. בסופו של דבר עזבתי בגלל המשכורת אך גם בגלל שהייתה שם עובדת שעשתה לי ולאחד השותפים 'את המוות' - הייתה אישה רעה שיצרה אווירה רעה בחברה.

    לימים התחלתי לעבוד במקום עבודה חדש, ולראשונה בחיי ספגתי מהיום הראשון בעבודה יחס משפיל ונוראי מאשת הבוס ומעובדת נוספת שהיא חברה שלה, ולא הבנתי למה, כי הן הרי עדין לא הכירו אותי.

    בהמשך סיפר לי הבוס החדש על זה הקודם (שהיה אחד השותפים בחברה X בה עבדתי) שמתברר שהוא בכלל מכר שלו וההוא - "הכין אותו נפשית" שלמרות שאני מאוד מקצועית אני 'אדם בעייתי שרב עם אנשים'.

    חשוב להדגיש שאותו שותף מחברה X בפועל לא היה חלק ממנה אפילו לימי גיבוש לא היה מגיע, וסתם ככה ביום יום לא ראינו אותו והוא לא היה מעורה בחיי היום יום של החברה בכלל, הוא לא היה בשום אינטראקציה עם העובדים הוא רק היה מושקע שם כספית. עוד חשוב להדגיש שבאותם שנים כשעבדתי בחברה X אני הייתי זו שתמיד מארגנת ויוזמת מפגשים חברתיים, הייתי חברה עם כולם ותמיד יצרתי סביבי אווירה טובה.. כאמור מלבד אותה בחורה שאתה אני ואחד מהבוסים לא הסתדרנו כלל.

    האם מה שקרה פה זה לשון הרע?

    ובכלל, למה באופן גורף עדות אופי של מעסיק לשעבר לא נחשבת אוטומטית ללשון הרע והיא כבילה?

    תודה.

    • האם המלצה ממעסיק קודם יכולה להוות לשון הרע?
      עו"ד אורי שורר | 27/07/2019 13:54

      מור שלום,

      צר לי על הסיטואציה שנקלעת אליה.

      כעיקרון, ישנה פרקטיקה מקובלת לפיה מעסיק חדש פוטנציאלי פונה למעסיק הקודם לשם קבלת המלצה על המועמד לעבודה, לרבות תיאור של עבודתו. השיחה בין שני המעסיקים מספיקה לצורך רכיב הפרסום הקבוע בחוק. יחד עם זאת, המעסיק הקודם יכול להינות מההגנות הקבועות בחוק אם דבריו היו נכונים, ואם נצמד לתיאור העובדות.

      לשאלתך, עדות אופי של מעסיק לשעבר אינה יכולה להיחשב אוטומטית ללשון הרע, שכן ראשית תלוי מה תוכן עדות האופי, שנית יש לבדוק את נסיבות מן עדות האופי ושלישית יש לבדוק האם למעסיק לשעבר עומדות ההגנות הקבועות בחוק, כגון חובה לתת מענה לשאלתו של המעסקי החדש.

      ממליץ לפנות לייעוץ משפטי כדי לקבל את התמונה המלאה ולבדוק היתכנות לעילת תביעה במקרה שלך.

      בברכה,

      אורי שורר, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      יחזקאל קויפמן 2, תל אביב
      טלפון:03-6005555 ; מייל: ori@gkl.co.il