הפורום סגור למשתמשים רשומים בלבד להרשמה לחץ כאן

כן, זכותו של שוטר לדרוש ת.ז. מכל אדם ללא קשר לחשדו

  • הצגת ת.זהות לשוטרים ברחוב ללא שום סיבה
    דוד | 30/07/2018 10:14

    שלום רב, בעת שחזרתי מהעבודה בשעות אחה"צ, עברתי לתומי ברחוב ע"מ להגיע לתחנת האוטובוס, לא הלכתי מהר, לא לאט,לא תנועות חשודות, לא נראה מסוכן, שום דבר!
    פתאום, קופצים עלי 2 שוטרים מעבר לפינה ומבקשים ממני ת.זהות ללא שום סיבה. כששאלתי למה?! הודיעו לי שמותר להם לבדוק אותי ואם אני מסרב יעצרו אותי לזיהוי.הצגתי ת.זהות, ולאחר מכן אמרו לי שאני יכול ללכת.
    ביקשתי מהם פרטים, מסרו לי רק שם ושם משפחה, מבלי לתת מספר אישי ודרגה (מסתבר שהם מחויבים לתת גם את זה), ואמרו לי שמצידם אני יכול ללכת להתלונן.
    שאלתי, האם זה חוקי להטריד אדם שעובר ברחוב שלא עשה שום דבר ולבקש ממנו להזדהות?!

    • כן, זכותו של שוטר לדרוש ת.ז. מכל אדם ללא קשר לחשדו
      אברום | 30/07/2018 10:51

      • מתנצל, אך מעוניין לקבל חוות דעת מעו"ד
        דוד | 30/07/2018 12:02

        תודה על המענה,
        אציין כי ספק דין של בית המשפט מצא כי אסור לשוטר לפנות לאדם ברחוב ללא שום סיבה ולבקש ממנו להזדהות. הדבר אף מהווה הפרת חוקי יסוד.
        לכן חשוב לי לקבל חוות דעת מעו"ד של הפורום.
        תודה

    • שוטר הדורש להציג בפניו תעודת זהות ללא סיבה
      עו"ד אמיר מורשתי | 31/07/2018 11:05

      דוד יקר, סעיף 2 לחוק החזקת תעודת זהות והצגתה קובע כי " תושב שמלאו לו 16 שנים חייב לשאת עמו תמיד תעודת זהות ולהציגה בפני קצין משטרה בכיר, ראש ראשות מקומית, שוטר או חייל במילוי תפקידם כשידרשו זאת ממנו"- כך שלפי לשון החוק היבשה השוטר לא אמור לחשוד בך בדבר והוא יכול פשוט לדרוש ממך תעודת זהות במסגרת בדיקות שגרתיות.
      יחד עם זאת, כדאי  לך לעיין בת"פ ( קריות) 15211-02-16 המנתח יפה את הסוגיה והדעות שהושמעו בפסיקה בנושא ובין השאר קובע כי: " לאור כך, אני בדעה שלמרות שלשוטר קיימת סמכות לדרוש מאדם להציג בפניו תעודת זהות, מבלי שקיים חשד כלשהו, מובן שאין להפעיל סמכות זו באופן שרירותי, או ממניעים זרים, אלא אך ורק לצורך ביצוע התפקיד , ובמידה שאינה עולה על הנדרש ותוך שמירה על כבודו ופרטיותו של האדם. "
      מקווה שהייתי לך לעזר
      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      דרך אבא הילל סילבר 12, מגדל ששון חוגי, רמת גן
      טל': 03-6126260; מייל: amir@morashti.co.il

      • פסק הדין בגין חוקיות הצגת תעודת זהות לשוטר
        דוד | 18/08/2018 16:27

        תודה על תשובתך,
        מעיון בפסק הדין בתיק 15211-02-16,
        אציין כמה דגשים:
        א. התובע לא העיד ולא הביא ראיות.
        ב. במקרה הנ"ל, השוטרת הבחינה בלילה במשאית גרר
            שנסעה בצורה מחשידה,שם ישבו 3 בני מיעוטים שנראו
            חשודים ולא מוכרים שאינם שייכים למקום המגורים,
            לכן החליטה השוטרת לבדוק את כולם ברכב!
            שהינו סביר בהחלט.
        ג. התובע שהה בישראל שלא כדין וללא אישור.

        במקרה שלי, חזרתי מהעבודה בשעות אחה"צ והלכתי על מדרכה באופן רגיל לחלוטין לכיוון תחנת האוטובוס. אבל, השוטרים החליטו לפנות אלי וביקשו ממני להזדהות תוך שהם מבצעים בדיקה של הפרטים שלי במסוף,ללא שום סיבה ידועה ולמרות שאין לי כל עבר פלילי. אי לזאת, אני סבור שהתנהלות כזו מצד השוטרים שתפקידם הינו "לשמור על הסדר הציבורי", מפרים אותו ללא שום סיבה הגיונית ע"מ "להטריד אדם שעובר ברחוב".  היא אינה חוקית