סחיטה באיומים, חיפוי וחובת דיווח על עבירות מסוימות

  • מכתב מאיים
    בוב | 27/10/2017 13:50

    שליחת מכתב התראה בשמי ישירות ל"עבריין" בגין קבלת דבר במרמה, עבירות מחשב שונות ודרישה לפיצוי בגין פגיעה בפרטיות ועוד... (מגובה בראיות) המכתב מכיל האשמות רבות בגין עוולות ועבירות פליליות, מצטט חוקים, עונשים ופסיקות ומלווה במלל חריף תקיף ובוטה ביותר וכן גם איום מפורש שבמידה ולא יענה לדרישותיי כדין אפנה לערכאות ולרשויות החוק.
    האם יש בכל אלו דבר שאינו חוקי?
    האם אני מחוייב להגיש תלונה במשטרה בגין העבירות לפני שליחת המכתב או בכלל?

    • סחיטה באיומים, חיפוי וחובת דיווח על עבירות מסוימות
      עופר בן אברהם | 28/10/2017 09:22

      1. סעיף 428 לחוק העונשין אוסר, בין היתר, לאיים על אדם בפרסום דבר הנוגע לו או להטיל עליו אימה בדרך אחרת כדי להניעו לעשות מעשה. מכאן שמשלוח מכתב, המאיים בתלונה במשטרה אם לא ישולם חוב או פיצוי (להבדיל ממכתב התראה לפני תביעה משפטית), הוא עבירת סחיטה כאמור, והוא מכיל גם את עבירת החיפוי שבסעיף 253 לחוק (ניסיון לקבל טובת הנאה תמורת אי-גילוי עוון או פשע או הימנעות מעדות בחקירה).
      2. ככלל, אין חובה חוקית לדווח על מי שביצע עבירה. חריג לכלל הוא סעיף 368ד לחוק העונשין, המחייב לדווח על עבירות מסוימות, שבוצעו בקטינים או בחסרי ישע. בנוסף לכך, סעיף 262 לחוק מחייב את מי שיודע כי פלוני זומם לבצע פשע, לנקוט את כל האמצעים הסבירים כדי למנוע את עשייתו או את השלמתו.

      • איך זה מסתדר עם זה?
        בוב | 29/10/2017 23:48

        האם א' מבית הנשיא ניסתה לסחוט את קצב?
        נניח שא' מבית הנשיא היתה פונה אל קצב בדרישה כספית ואומרת לו כך:
        "אתה ביצעת בי עבירות מיניות וגרמת לי נזק, ולכן אני דורשת ממך פיצוי כספי. אם לא תשלם לי – אפנה למשטרה ואגיש נגדך תלונה"
        האם אמירה כזו מהווה עבירה פלילית של סחיטה באיומים? התשובה שלילית.
        חוק העונשין קובע כך:"המאיים על אדם בכתב, בעל פה או בהתנהגות, בפגיעה שלא כדין בגופו או בגוף אדם אחר, בחירותם, ברכושם, בפרנסתם, בשמם הטוב או בצנעת הפרט שלהם…דינו – מאסר שבע שנים; נעשו המעשה או המחדל מפני איום או הטלת אימה כאמור או במהלכם, דינו – מאסר תשע שנים".
        ובכן, התנאי שהאיום על הנסחט יהווה עבירה פלילית הוא, שיהיה מדובר ב"פגיעה שלא כדין". כלומר, רק אם הפגיעה בנסחט היא "שלא כדין" יש לראות בכך עבירה פלילית.
        בית המשפט, תוך ציטוט מספרו של קדמי, קובע בהקשר זה כי: "כל עוד המדובר באיום של הגשת תלונה אמיתית והאיום מכוון בתום לב להשגת תכלית חוקית, כלומר להשגת דבר שהמאיים זכאי לו, אין לומר כי פגיעה הכרוכה במימוש האיום (קרי: בהגשת תלונה) מהווה פגיעה "שלא כדין"…
        כאשר מאיים אדם על מי שנטל את רכושו כי יפנה בתלונה למשטרה אם רכושו לא יוחזר לו (והוא הדין במי שניזוק ודורש באיום של הגשת תלונה למשטרה את נזקו) אין זו סחיטה…".
        חשוב להדגיש, כפי שנקבע כאן, שהאיום בפניה למשטרה צריך להיות בתום לב, והמאיים צריך להאמין בתום לב שבוצעה כלפיו עבירה (וזאת, גם אם יתברר בהמשך בחקירת המשטרה, או בבית המשפט, שהעבירה לא בוצעה או שלא היו מספיק ראיות לביצועה). נוסף לכך, צריך שהאיום בהגשת תלונה יהיה עקב עבירה שבוצעה כלפי המאיים ולא כלפי אדם אחר, שאם לא כן ייחשב הדבר סחיטה באיומים במובנה הפלילי. כמו כן, צריך שהאיום להגיש תלונה יהיה קשור עניינית עם העבירה שהמאיים דורש פיצוי בעבורה. כלומר, שאם נניח המאיים ידרוש מהמאויים פיצוי בטענה שזה היכה אותו, ויאיים עליו שאם לא יפצה אותו על ההכאה, הוא יתלונן נגדו על מעשה מגונה שביצע בו בעבר – יהווה הדבר עבירה פלילית של סחיטה באיומים.

        • גם איום בפגיעה כדין יכול להיות עבירת סחיטה
          עופר בן אברהם | 30/10/2017 16:07

          בתגובתך אתה מציג מאמר של עורך דין יוסי דר, שפורסם ביומן הרשת (בבלוג) שלו, “הפקטור המשפטי", באתר Wordpress, וכן גם באתר News1 של יואב יצחק, ב- 3 בינואר 2011. אתה העתקת את המאמר הזה כלשונו ללא מירכאות (למעט מירכאות פנימיות שנמצאות במקור) ובלי שטרחת לציין מאין נלקח ומי המחבר. זה לא יפה, זה לא רציני, וזה בעיקר לא חוקי (הפרת זכות יוצרים).
          ולגופו של עניין: יוסי דר במאמרו מצטט רק חלק מסעיף 428 לחוק העונשין, ובכך הוא יוצר רושם מטעה, ואף מסיק את המסקנה השגויה, שרק איום בפגיעה שלא כדין יכול לגבש את עבירת הסחיטה. אבל עיון מדוקדק בסעיף כולו ילמד, שהביטוי "שלא כדין", המופיע בו, חל רק על איום בפגיעה בגוף, בחירות, ברכוש, בפרנסה, בשם הטוב או בצנעת הפרט, אך לא על איומים נוספים המפורטים בהמשך: איום בפרסום (שיכול להיות, כשלעצמו, כדין) או בהימנעות מפרסום (כשהפרסום נדרש לטוב הנסחט) וגם לא על הטלת אימה בדרך אחרת. הנה הסעיף במלואו:
          “המאיים על אדם בכתב, בעל פה או בהתנהגות, בפגיעה שלא כדין בגופו או בגוף אדם אחר, בחירותם, ברכושם, בפרנסתם, בשמם הטוב או בצנעת הפרט שלהם, או מאיים על אדם לפרסם או להימנע מפרסם דבר הנוגע לו או לאדם אחר, או מטיל אימה על אדם בדרך אחרת, הכל כדי להניע את האדם לעשות מעשה או להימנע ממעשה שהוא רשאי לעשותו, דינו [קרי: עונשו המרבי, עב”א] - מאסר שבע שנים; נעשו המעשה או המחדל מפני איום או הטלת אימה כאמור או במהלכם, דינו - מאסר תשע שנים".
          על כן, בניגוד לטענת הכותב והפרשנים שהוא מסתמך עליהם, האמירה: “אתה ביצעת בי עבירות מיניות וגרמת לי נזק, ולכן אני דורשת ממך פיצוי כספי. אם לא תשלם לי - אפנה למשטרה ואגיש נגדך תלונה", היא סחיטה מובהקת באיום, וכפי שציינתי, היא מכילה גם את עבירת החיפוי שבסעיף 253 לחוק.