האם ניתן לתבוע לשון הרע בשמו של אדם שנפטר ?

  • בחורה מברכת על מותו של טייס ישראלי
    הוכדורף | 06/10/2016 15:10

    שלום, מצורף בזאת פוסט פייסבוקאי של אישה ישראלית. האם אני ,כאזרח שלא קשור לטייס ההרוג, יכול לתבוע אותה?

    האם משפחת ההרוג יכולה לתבוע אותה על לשון הרע או משהו בסגנון?

    • האם ניתן לתבוע לשון הרע בשמו של אדם שנפטר ?
      עו"ד בן קרפל | 06/10/2016 16:30

      שלום רב,

      ראשית אענה לשאלתך ואז ארחיב מעט בסוגייה מעניינת זו:

      אדם אשר אין לו קשר לנפטר, לא יכול להגיש תביעת לשון הרע בשמו.

      חוק איסור לשון הרע מכיר שלושה מצבים בהם בנסיבות מסיימות תוכל להיות מוגשת תביעה בשל עוולת לשון הרע שהוצאה על המת, אם לפני מותו ואם לאחריו.

      *לשון הרע לאחר המוות:
      סע' 5 לחוק איסור לשון הרע קובע כי, לשון הרע שפורסמה על המת לאחר מותו, שוות ערך ללשון הרע שפורסמה על אדם שחיי, אך באותה נשימה אותה לשון הרע,  לא תוכל להוות עילה לתביעה אזרחית לפי החוק, כך שבני המשפחה הקרובים לנפטר יכולים לפנות ליועץ המשפטי לממשלה ולבקש ממנו להגיש כתב אישום כנגד המפרסם אך לא תביעה אזרחית .

      *לשון הרע שפורסמה עד 6 חודשים לפני מותו:
      סע' 25 לחוק איסור לשון הרע, מדבר על סיטואציה בה פורסמה לשון הרע על אדם עד 6 חודשים לפני מותו וזה נפגע שאז בני משפחתו יכולים להגיש תביעת לשון הרע כנגד המפרסם תוך 6 חודשים מיום הפטירה.

      *אדם הגיש תביעת לשון הרע ולפני שהסתיים הדיןו מת:
      סיטואציה נוספת כאמור היא כאשר אדם הגיש תביעת לשון הרע ומת טרם הסתיים ההליך השיפוטי בעניינו, גם אז בני משפחתו יכולים להודיע לבית המשפט תוך 6 חודשים מיום פטירתו על רצונם להמשיך ולנהל את התביעה בשמו.

      מקווה שהייתי לעזר,

      בברכה,

      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      האשל 2, פארק העסקים קיסריה
      טלפון: 072-2221780; מייל: benkarpel@gmail.com

      • קובץ מצורף צילום מסך של הכפשת טייס חיל האוויר ז"ל
        XT | 07/10/2016 12:06

        רצ"ב

    • לוחמי ישראל
      יגאל דניאלי | 07/10/2016 13:42

      אז מה אמרה תסכול של מפסידנים כולנו כואבים את הנופלים שמבטחים  את חיינו בארץ הזאת אי התייחסות  זו התגובה   הנכונה

      • לא נכון
        ליאורה | 07/10/2016 13:51

        רק אתמול עמדתי בתור- ואנשים רבו שם על התור.
        אשה אחת הנראית בהחלט אינטליגנטית(כנראה שלא) אמרה:,אל תהרגו אחד את השני, את ביבי מוכנה שיהרגו".
        אני נדהמתי ואמרתי לה שבטח היא גינתה חריפות את יגאל עמיר.
        לא היה לה מה להגיד מלבד שאני אליטה מתנשאת.
        האנשים פה איבדו את הצפון(את המצפן).

    • עילה לתביעה
      עו"ד שלומי וינברג | 08/10/2016 11:56

      בהמשך לתשובתו של עו"ד קרפל, אכן על פניו, עומדת למשפחתו של הטייס ז"ל הזכות להגיש תביעה במקרה הנדון.

      מדובר בהאשמה חמורה ונפסדת, שאין בה ממש.

      • אין למשפחה זכות להגיש תביעה או קובלנה
        עופר בן אברהם | 08/10/2016 16:25

        אלא לבקש להגיש כתב אישום נגד המפרסמת (ראה סעיף 5 לחוק איסור לשון הרע).