תשובה

  • רצח וסנהדרין
    טל | 02/05/2016 10:57

    שמעתי מאדם שלומד גמרא שבמקרה ואדם מועמד לדין בגין רצח, וסנהדרין של 71 מוצא אותו אשם - פה אחד, הוא ייצא זכאי. הרציונל הוא שלא יכול להיות שאף אחד לא מצא לדון אותו לכף זכות או ללמד עליו זכות.

    מבחינת המשפט העברי - זה נכון?

    • תשובה
      nbnvcbcbc | 03/05/2016 01:21

      נכון.
      על פי הגמרא סהנדרין דף ז עמוד א.

      • מה בעצם הרציונל לכך?
        טל | 03/05/2016 11:36

        אם כולם הרשיעו אותו פה אחד - ייתכן שההכרעה מבוססת על ראיות מוצקות/הודאה/עדויות וכו'. אני יודע שהרמב"ם אמר לגבי דיני נפשות שעדיף לשחרר 1000 חוטאים מלהרשיע זכאי אחד אבל זה לא המקרה..

      • נכון חלקית..
        טו"ר יצחק עמרני | 03/05/2016 14:02

        שלום לך,

        מה שאמרת נכון חלקית. אולם ראשית אסביר.
        ע"פ הדין העברי, בטרם מחייבים אדם למיתה, חובה על בית הדין בטרם מתן פסה"ד להמתין לילה אחד שלם בטרם מתן פסה"ד בכדי שאולי ימצאו לנידון למוות צד זכות.

        במסכת סנהדרין דף יז, עמוד א) מובא שסנהדרין *קטנה*  בת 23 דיינים (לא של 71), העוסקת בדיני נפשות, מצאה פה אחד את העומד לדין לפניה אשם, פוטרים אותו מעונש, כדברי רב כהנא: "סנהדרי שראו כולן לחובה פוטרין אותו. מאי טעמא? כיון דגמירי הלנת דין למעבד ליה זכותא, והני תו לא חזו ליה" (מסכת סנהדרין, יז, א). תרגום לעברית: מה הטעם? כיוון שלמדנו שיש להמתין לילה אחד עד לפסק הדין, כדי לחפש צד זכות לנאשם, אך אלה, שכולם בדעה אחת, כבר לא יראו לו צד זכות..
        זה מתחבר לאותו טעם לעיל שצריך למצוא זכות לנאשם.

        בברכה,

        יצחק עמרני, עו"ד וטו"ר
        מנהל פורום בתי דין רבניים

        ז'בוטינסקי 2, בני ברק
        נייד: 052-7144569; מייל: izchke@gmail.com