מקווה שאצליח לעזור

  • לא הצלחתי להבין מתי מונים מחדש את תקופת ההתיישנות
    אני | 30/04/2016 18:35

    אולי תוכלו לפרט לי כי טרם הצלחתי להבין.

    באיזה מקרים ״אירוע מנתק״ יתחיל את הספירה מחדש? (נניח כשיש חקירה במשטרה שנה לפני ההתיישנות, ובעקבות החקירה מתחילים למנות את זמן ההתיישנות מחדש)?

    ובאיזה מקרים הזמן לא יבוא במניין הימים (נניח הזמן לקיום הסדר לא יבוא במניין ימי ההתיישנות)?

    לא הצלחתי להבין מתי זה ככה ומתי ככה.. ואם תהיה שאלה בנושא לאיזה כיוון לפנות...

    תודה מראש

    • מקווה שאצליח לעזור
      אני | 30/04/2016 19:20

      אני לומדת כמוך לקראת המבחן ולא עו"ד, ככה שאשמח אם העו"ד יתקן אותי במידה ואני טועה.

      לגבי הסדר, לא סופרים את התקופה שנקבעה בהסדר. נניח ההסדר לשלושה חודשים, ואז הנאשם הפר את ההסדר, אז אותם שלושה חודשים שנקבעו בהסדר לא נספרים בהתיישנות.

      לגבי אירוע מנתק, ספירת ההתיישנות תחל מחדש לאחר סיום החקירה

    • מתי מונים מחדש את תקופת התיישנות?

      הכלל "אין להעמיד לדין אדם בשל עבירה בחלוף זמן רב מיום ביצוע העבירה" .תקופות התיישנות מסווגות בהתאם לחומרת העבירה :עבירת פשע שדינה מיתה או מאסר עולם– 20 שנים,עבירת פשע אחר(עבירה שדינה מאסר העולה על 3 שנים) – 10 שנים,עבירת עוון(עבירה שדינה מאסר בין 3 חודשים ל-3 שנים)– 5 שנים,עבירת  חטא(עבירה שדינה מאסר עד 3 חודשים)– שנה אחת. עבירות לפי חוק בדבר מניעתו של פשע השמדת עם, ולפי חוק לעשיית דין בנאצים ובעוזריהם וכן בעבירה של רצח וניסיון לרצח של ראש ממשלה מכהן-אין התיישנות.
      ככלל תקופת ההתיישנות נמנית מיום ביצוע העבירה. אולם בעבירות פשע או עוון שאירע בהן אירוע מנתק(אירוע מנתק הוא אחד מאלה:חקירה משטרתית, הגשת כתב אישום או הליך מטעם בית המשפט)שאז יופסק מרוץ תקופת התיישנות ויתחיל מחדש בתום האירוע..כלומר אירוע מנתק "מאפס" את תקופת התיישנות ומתחילים למנות מחדש תקופת התיישנות מיום הליך האחרון. מצב יימשך עד שתחלוף התיישנות או עד שיופסק שוב בידי אירוע מנתק נוסף. לשם לב תקופת התיישנות בעבירת חטא נמנית מיום ביצוע העבירה ואינה נפסקת בשל אירוע מנתק. חריגים לכך:1.התיישנות עבירה שנעברה בידי קטין: לא ניתן להעמיד לדין קטין (מתחת לגיל 18) בשל עבירה שעבירה שנה מיום ביצועה.אולם ניתן להעמיד את הקטין לדין גם לאחר שחלפה שנה מיום ביצוע בהסכמת היועמ"ש. 2. תיק שנסגר בהסדר לא תימנה במניין תקופת התיישנות התקופה שנקבעה לקיום תנאי ההסדר. אכן לא מונים את התקופה שנקבעה בהסדר. 3. עבירת מין שנעברה בקטין : א. עבירת מין שנעברה בקטין במסגרת יחסי משפחה או מרות -ע"י בן משפחתו או אחראי עליו, תקופת התיישנות תחל ביום שמלאו לקטין 28 שנים .אולם אם חלפו 10 שנים מיום ביצוע העבירה-לא יוגש כתב אישום אלא באישור היועמ"ש. כאשר התלונה במשטרה הוגשה נגד הנאשם לאחר שמלאו לקטין 28 שנה, יורשע הנאשם על סמך עדותו של אותו קטין רק אם יש בחומר הראיות דבר לחיזוקה. ב.בעבירות מין שנעברו בקטין שלא במסגרת יחסי משפחה או מרות -ע"י מי שמלאו לו 15 שנים,והוא לא בן משפחתו של הקטין ולא אחראי עליו, תקופת התיישנות תחל ביום שמלאו לאותו קטין 18 שנה.אולם אם חלפו 10 שנים מיום ביצוע העבירה-לא יוגש כתב אישום אלא באישור היועמ"ש. כאשר התלונה נגד הנאשם הוגשה לאחר שמלאו לקטין 18 שנה או לאחר שחלפו 10 שנים ממועד ביצוע העבירה (לפי המאוחר) יורשע הנאשם על סמך עדותו של אותו קטין רק אם יש בחומר הראיות דבר לחיזוקה.

      בברכה,

      רינת אראל גילעד, עו"ד
      מנהלת פורום בחינות לשכה

      השקדים 9, קרית ביאליק
      טל':077-7002144; מייל: rinat.e.gilad@gmail.com

      • ואוו! תודה רבה על התשובה המפורטת. עוד שאלה קטנה
        אני | 01/05/2016 10:03

        עוד שאלה קטנה ברשותך.

        נניח שהייתה חקירה משטרתית בנוגע לעבירה (אירוע מנתק) ואז התובע החליט להגיע להסדר עם החשוד.

        פה כבר התבלבלתי...

        הרי אין סיכוי שתקופת ההתיישנות תהיה יותר מהקבוע בחוק (נניח 5 וחצי שנים, חצי שנה בגלל ההסדר) אז אם יש לנו שאלה כזו מה עושים? שוב תודה