עילת תביעה נגד אדם והשפעת פטירתו עליה

  • תביעה מול נפטר/עזבון
    נתן | 21/02/2016 10:04

    שלום ותודה מראש למכוונים,
    אני תובע אדם פרטי ממנו שכרתי נכס למטרת חנות, החוזה הופר בבוטות ובטווח הזמן בין ההודעה, לפינוי הנכס בפועל, נפטר המשכיר (שפעל בשמו ולא כחברה או יישות אחרת), שאלתי היא מי הנתבע? האם להשתמש בשמו ז"ל? האם העזבון? או כתובת אחרת (יורשים ועוד)
    אני בעל נסיון עסקי, אך ניסיוני המשפטי (עו"ד צעיר) הטכני כנראה אינו מספיק.
    תודה רבה לעוזרים

    • עילת תביעה נגד אדם והשפעת פטירתו עליה
      עו"ד אלי לוטן | 21/02/2016 11:05

      שלום נתן,
      פנייתך מעוררת סוגיה שאין לגביה מסתורין כלל אך, משום מה, הרבה מאד עורכי-דין טועים בה ותועים בה.
      נתחיל מנקודה חשובה להבנה - המושג - "עזבון". עזבון הוא מה שאדם עזב אחריו במותו (מכונית, דירה, שעון יד, מיקסר ישן, פלסמה 42 אינץ', גרביים - רובן ללא חורים, תחתונים - מרביתם נקיים אבל לא כולם, וכו' וכו'). האם יעלה בדעתך להגיש תביעה בבית משפט כשהנתבע הוא "12 זוגות תחתונים משומשים, רובם נקיים"? ברור שלא!!!!!!
      עזבון הוא חפצים, נכסים וזכויות - לא אישיות משפטית. לכן עזבון אינו יכול לתבוע ואינו יכול להתבע בדיוק כשם שגליל נייר טואלט, כמעט חדש, אינו יכול לתבוע ולהתבע.
      בזה הסתיימה סוגיית העזבון כצד לדיוןם (אני מקווה).
      עכשיו - מה כן? את מי ניתן לתבוע?
      אז הנה ההסבר - כשאדם נפטר עובר עזבונו ליורשיו. העזבון הוא ה"עזבון נטו" דהיינו - כל הנכסים שהותיר בניכוי כל החובות. במקרה שהחובות עולים על הנכסים - היורשים אינם מקבלים דבר (אין ירושה למינוס). במקרה כזה העזבון הוא פושט רגל והנכסים משמשים לפרעון חלק מהחובות.
      במקרה שלך כנראה שהעזבון יהיה בזכות ולכן היורשים מקבלים את הנכסים בניכוי ההתחייבויות. משכך, טכנית, אתה צריך לתבוע את כל היורשים ולציין בתביעתך שבעזבון יש יותר נכסים מהתחייבויות ולכן חובת פרעון כל ההתחייבויות כולן היא על היורשים.
      מקווה שעזרתי

      בברכה,

      אלי לוטן, עו"ד
      מנהל פורום עורכי דין

      ז'בוטינסקי 33, רמת גן
      טל': 03-6125353; מייל: ely@lotan-law.com

      • תודה רבה
        נתן | 21/02/2016 21:44

        תודה רבה על תשובתך, לגבי העזבון ידוע לי שהוא אינו ישות משפטית ואינו בר תביעה, אני מבין שאני צריך לתבוע את היורשים, צו לקיום ירושה ניתן בדצמבר 2015, ידוע לי על יורשת אחת ולא ברור לי איך אוכל לציין כי יש יותר נכסים מהתחייבויות (על בסיס מה ?), בכל מקרה שוב הרבה תודה על העזרה

        • תבעה נגד יורשי נפטר
          עו"ד אלי לוטן | 22/02/2016 21:11

          שלום נתן.
          אינך צריך, בשלב ראשון להוכיח. כתבתי שאתה צריך לטעון וזאת משום שאם לא תטען אז תהיה במצב של תביעה שאינה מגלה עילה בכלל.
          אחרי שתטען, תמתין לכתב הגנה. אם היורשת תטען שהמצב שונה (דהיינו, שמדובר בעזבון פושט רגל) - תבקש שייקבע כי בעניין זה נטל הראיה הוא עליה, באשר היא יודעת את העובדות והוכחות אמורות להיות ברשותה בקלות ואילו לך אין נגישות אליהן (העברת נטל הראיה מחמת פער קיצוני בין הצדדים ביכולת להשיג ראיות).

          בברכה,

          אלי לוטן, עו"ד
          מנהל פורום עורכי דין

          ז'בוטינסקי 33, רמת גן
          טל': 03-6125353; מייל: ely@lotan-law.com