עזרה בדיני חוזים

  • עזרה בעבודה בדיני חוזים
    אוראל | 15/11/2015 16:43

      היי
    אשמח לעזרה בעבודה שיש לי בדיני חוזים. הסתבכתי לגמרי.. תודה מראש!!!!

     רשימת הקריאה:

     חקיקה: חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג–1973, סעיפים: 1-12, 26, 41. חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, סעיף 8.

     פסיקה: רע"א 3160/08 אליהו מזר נ' גאון חברה לבנין והשקעות בע"מ, תק-על 2009(2), 4386 (2009). ע"א 7193/08 מנחם עדני נ' מרדכי דוד, תק-על 2010(3), 545 (2010). ע"א 158/77 רבינאי נ' חברת מן שקד בע"מ בפירוק, פ"ד לג(2) 281 (1979). ע"א 3380/97 תמגר, חברה לבניה ופיתוח בע"מ נ' גושן, פ"ד נב(4) 673 (1998).  ע"א 829/80 שיכון עובדים בע"מ נ' זפניק, פ"ד לז(1) 579 (1983). ע"א 6370/00 קל בנין בע"מ נ' ע.ר.מ. רעננה לבניה והשכרה בע"מ, פ"ד נו(3) 289 (2002). ע"א 2143/00 לוין נ' שולר, פ"ד נז(3) 193 (2003). ע"א 434/07 פרינץ נ' אמירים מושב עובדים של צמחונים וטבעונים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ, תק-על 2009(2), 3574 (2009). ע"א 5332/03 רמות ארזים, חברה לבניין והשקעות בע"מ נ' שירן, פ"ד נט(1) 931 (2004)  ע"א 10859/07 חברה קדישא גחש"א שעל יד הרבנות הראשית והמועצה הדתית תל-אביב-יפו והמחוז (ע"ר) נ'  לוי (טרם פורסם, 22.1.12).
        אירוע   בני הזוג מלכיאל הם הבעלים של מגרש ברחוב חוחית 18 בכרמיאל. יורם הוא מתווך מקרקעין במקצועו, בעל משרד תיווך בכרמיאל, שהתעניין ברכישת המגרש. ביום 15.1.2015 נחתם בין בני הזוג מלכיאל לבין יורם זיכרון דברים. המדובר בטופס זיכרון דברים סטנדרטי של עסקת מכר דירה אשר הביא יורם לפגישתו עם בני הזוג מלכיאל ואשר במסגרת הפגישה בין הצדדים נערכו בו תיקונים בכתב ידו של יורם. בפגישה, אמר יורם לבני הזוג מלכיאל כי לאור החשש מהעלאה קרובה של שיעור מס הרכישה, חשוב לו מאד שהצדדים יחתמו על זיכרון דברים בכתב כבר כעת, אך אין מניעה להמשיך ולסגור פרטים נוספים או לשנות פרטים בהסכם גם לאחר מכן. בזיכרון הדברים סוכם על מכירת המגרש ליורם כנגד תשלום סך של 850,000 ₪. בסעיף הרלוונטי בזיכרון הדברים נכתב: "המוכרים מוכרים בזאת לרוכש והרוכש קונה בזאת מהמוכרים מגרש בשטח של כ- 480 מ"ר ובתמורה ישלם הרוכש סך של 850,000 ₪ ". נתון כי הסעיפים בזיכרון הדברים הנוגעים למועדי התשלום, למועד מסירת החזקה לרוכש במגרש, ולאופן מימון הרכישה על ידי הרוכש - נותרו ריקים. בכתב יד הוסיף יורם את  סעיף 6א למסמך שלפיו: "הרוכש רשאי לרשום את החוזה בשם בן אדם אחר". ידוע כי יורם הכניס את הסעיף הזה לזיכרון הדברים, כיוון שהוא תכנן להשתמש בכישורי התיווך שלו, לרכוש את המגרש מבני הזוג מלכיאל במחיר שסוכם, ובטרם ייחתם הסכם מכר סופי בין הצדדים, לנסות ולשווק את המגרש במחיר גבוה יותר, ובכך לממן את רכישת המגרש ולהפיק רווח מיידי ממכירתו. יורם לא סיפר לבני הזוג מלכיאל על כוונתו זו. בהמשך לכך, כאשר שאלו בני הזוג מלכיאל את יורם האם בכוונתו לממן את רכישת המגרש באמצעות הלוואה מהבנק, השיב להם יורם כי הוא איננו זקוק למשכנתא מאחר שהוא מוכר דירה שבבעלותו, וכי ממילא יש לו הון עצמי גבוה, כך שיש לו יכולת לממן את רכישת המגרש. בסעיף 7 לזיכרון הדברים נקבע כי "על הסכם זה יחולו הוראות חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1973 והוראות חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א – 1970". לפי סעיף 8 למסמך: "הצדדים מתחייבים להסדיר את הליכי המכירה/הרכישה אצל עורך דין בתוך 15 ימים מיום חתימתו של זיכרון דברים זה". מספר שעות לאחר חתימת הצדדים על זיכרון הדברים, מסרו בני הזוג מלכיאל ליורם, באמצעות עורכת דינם, תכנית ושרטוט של המגרש. בתכנית המגרש נכתב כי שטח המגרש המדויק הינו 450 מ"ר בלבד. ברם, על אף גילוי עובדה זו יורם לא פנה בעניין לבני הזוג מלכיאל. יתרה מכך, ביום 26.1.2015 שלח יורם עותק של זיכרון הדברים לרשות המיסים, תוך דיווח על עסקת המכירה שנעשתה בין הצדדים. לאחר החתימה על זיכרון הדברים ומסירת התכנית והשרטוט ליורם, הוסכם בין הצדדים בשיחה טלפונית להיפגש ולחתום על הסכם מכר ביום 1.3.2015, אולם מועד זה נדחה 3 פעמים ע"י יורם (שטרם מצא קונה אחר למגרש), תוך שיורם מבקש מבני הזוג מלכיאל: "ארכה להשלמת הבדיקות הדרושות בטרם חתימת ההסכם". ביום 15.4.2015 הודיע יורם לבני הזוג מלכיאל כי הוא אינו יכול לחתום על ההסכם לרכישת המגרש הואיל ומכירת דירתו לא יצאה לפועל, ולאור זאת עליו ליטול משכנתא למימון רכישת המגרש. ברם, הוסיף ואמר יורם כי לאור מצבו הכלכלי, הבנק איננו מסכים לאשר לו הלוואה. בני הזוג מלכיאל טוענים כי יורם איננו יכול לסגת כעת מהתחייבותו לרכוש את המגרש וכי כבר נכרת חוזה בין הצדדים חוזה.

     אנא ענו על השאלות הבאות:
     א.      האם נכרת חוזה בין בני הזוג מלכיאל לבין יורם?   ב.      בהנחה שלא נכרת חוזה בין הצדדים, האם קיימת לבני הזוג מלכיאל עילת תביעה כנגד יורם? מהן התרופות שאותן זכאים בני הזוג מלכיאל לדרוש מיורם?

    • עזרה בדיני חוזים
      עו"ד זיו ביגלמן | 19/11/2015 00:02

      יש לבקש עזרה ויש לבקש שיעשו בשבילך את שיעורי הבית.
      סה"כ לא שאלה קשה מידי. יש פסיקה די ברורה והלכות ברורות בעניין. צריך רק ליישם את זה על המקרה הספציפי.