כיצד טוענים להגנת תום הלב?

  • הגנת תום הלב
    יחזקאל | 06/02/2015 10:42

    שלום,

    האם נתבע הטוען להגנת תום הלב, צריך לפרט או די בכך שהוא כותב שהדברים נכונים והם נעשו בתום לב?

    האם די בתשובה כוללנית כל כך כדי לזכות בהגנה?

    שבת שלום

    • כיצד טוענים להגנת תום הלב?
      עו"ד בן קרפל | 09/02/2015 11:36

      יחזקאל שלום רב,

      הגנת תום הלב המוגדרת בסעיף 15 לחוק איסור לשון הרע מונה 12סיטואציות בהן נתבע יכול להתגונן ולטעון שקמה לו הגנת תום הלב.

      לשאלתך לא מספיק לטעון באופן כללי להגנה על פי סעיף 15 אלא יש לציין את תת הסעיף שעליו מתבססת ההגנה.

      בהצלחה,
      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      • אז מה המשמעות כאשר מסתפקים בטענה כללית בלי פרוט
        יחזקאל | 09/02/2015 13:28

        כלומר, כל מה שנטען בכתב ההגנה הוא שהדברים הם אמת ונטענו בתום לב. זה הכל

        תודה

        • שלום, אפשר לקבל תשובה לשאלת ההבהרה? תודה  לת
          יחזקאל | 10/02/2015 12:42

        • המשמעות היא
          עופר בן אברהם | 10/02/2015 17:47

          שאתה (התובע) רשאי לבקש פרטים נוספים, ובמהלך הדיון להתנגד לטענות עובדתיות שלא נטענו בכתב ההגנה.

    • עלייך להוכיח שמדובר בתום לב
      ד | 10/02/2015 15:38

      שמדובר באמת שיש בה עניין בפרסום ו/או הבאת דעה ואז לפרט את העובדות עליהם הדעה מבוססת

      עשה גוגל על חוק איסור לשון הרע וראה את ההגנות בחוק ובדוק האם עומדת לך אחת ההגנות בחוק איסור לשון הרע ואז עלייך להוכיח אותה

    • פירוט לצורך הגנת תום לב
      עופר בן אברהם | 10/02/2015 17:46

      1. סעיף 16(א) לחוק איסור לשון הרע קובע, כי אם "הוכיח הנאשם או הנתבע שעשה את הפרסום באחת הנסיבות האמורות בסעיף 15 ושהפרסום לא חרג מתחום הסביר באותן נסיבות, חזקה עליו שעשה את הפרסום בתום לב".
      2. תקנה 71(א) לתקנות סדר הדין האזרחי מורה, ש"כתב טענות יכיל את הרצאת העובדות המהותיות בלבד, שבעל הדין מסתמך עליהן בתביעתו או בהגנתו, לפי העניין, אך לא את הראיות הבאות להוכיח אותן".
      3. מהמקובץ נובע, שעל הנתבע, הטוען להגנת תום לב כנגד תביעת לשון הרע, לפרט בכתב הגנתו את העובדות (שאותן יצטרך להוכיח), אשר מראות, כי הוא פעל באחת (או יותר) מהנסיבות המפורטות בסעיף 15 הנ"ל, וכי הפרסום לא חרג מהסביר באותן נסיבות.
      4. את סעיפי החוק עצמם אין חובה לציין בכתב ההגנה, נוכח תקנה 74(ב) לתקנות הנ"ל: "מותר להביא בכתב טענות כל הוראת דין שהטוען מתכוון להסתמך עליה, אך אין בעל דין מנוע מהסתמך על הוראת דין כאמור מחמת שלא הביא אותה בכתב טענותיו".

      • תודה. אך אנחנו בשלב של סיכומים  לת
        יחזקאל | 10/02/2015 20:30

    • ראה גם  לת  קישור
      עופר בן אברהם | 10/02/2015 17:50

      כאן

      • ואם כל זה לא נעשה והגענו כבר לשלב ההוכחות
        יחזקאל | 11/02/2015 00:43

        מה זה אומר, שהנתבע למעשה לא הוכיח את טענתו באשר לתום לב?

        • ככלל, טענת תום לב ללא בסיס עובדתי אינה מספקת
          עופר בן אברהם | 11/02/2015 08:34

          אך ייתכן שהנתבע הודה בטענות התובע או בחלקן, או הוסיף במהלך הדיון טענות, שהתקבלו בלי התנגדות, או חרף התנגדות בנימוק שהתובע לא ביקש פרטים נוספים, וממכלול העובדות, שהתגלו בסופו של דבר, ברור לבית המשפט, שעומדת לנתבע הגנת תום הלב.

          • נ"ב
            עופר בן אברהם | 11/02/2015 08:44

            שים גם לב לכך, שלא תמיד נחוצה לנתבע הגנת תום לב, שכן עשויה לעמוד לו ההגנה החלופית, שהפרסום אמת ויש בו עניין ציבורי בהתאם לסעיף 14 לחוק, או שהפרסום חסין מתביעה לפי סעיף 13 לחוק.

            • רב תודות לך  לת
              יחזקאל | 11/02/2015 14:23