מכתב רשום בדרך כלל מיועד לגורם אחד בלבד

  • מכתב רשום "כפרסום"
    שאול | 05/02/2015 16:44

    שלום,

    כיצד החוק או הפסיקה מתייחסים למשלוח בדואר רשום של מכתב בו יש לשון הרע, מבחינת יסוד הפרסום שבחוק?

    הרי לגבי לשון הרע בכתב, החוק דורש פוטנציאל - "עשוי".

    האם מכתב רשום הוא בבחינת "עשוי" להגיע לאדם אחר זולת הנמען, בהתחשב בעובדה שבני משפחה נוהגים למשוך מכתבים וכיו"ב?

    • מכתב רשום בדרך כלל מיועד לגורם אחד בלבד
      לא עו"ד | 05/02/2015 18:46

      מכתב רשום בדרך כלל מיועד לגורם אחד בלבד.

      במידה ומי ששלח את המכתב לא נקט אמצעים סבירים כדי שהמכתב יגיע ליעדו ולא החשף לעוד גורמים כאשר הוא יודע שהמכתב כולל לשון הרע, אז מדובר ברשלנות מצידו ויתכן לדעתי שהוא היה אחראי בבחינת עשוי להגיע לגורמים אחרים.

      מכתב רשום דרך כלל ממוען למשהו אחד ואם משהו אחר פותח את המכתב במקומו אז הוא לדעתי עובר עבירה של פגיע בפרטיות.

      בני משפחה לא אמורים לפתוח מכתבים של בני משפחה, זה הרגל לא תקין ופגיעה בפרטיות.

      אני מקווה שעניתי לך על שאלתך.

      • תודה, אך לא ענית על השאלה
        שאול | 05/02/2015 23:33

        משום, שאתה מתייחס למצב הרצוי ולא המצוי.

        השאלה היא: האם אדם ששולח מכתב רשום, יכול להיות בטוח שהמכתב לא יגיע לידי גורם אחר?
        או במילים אחרות, האם במכתב רשום אין פוטנציאל שיגיע לגורם אחר?
        נכון שפתיחת מכתב רשום של אדם אחר הוא בבחינת פגיעה בפרטיותו, אך לא זה מה ששאלתי - שאלתי עוסקת בפוטנציאל הקיים בפתיחה על ידי גורם אחר.
        מכל מקום תודה

        • המשך
          יהודי | 06/02/2015 16:43

          חברת הדואר אחראית לעשות את עבודתה כאשר משלמים על דואר רשום ,האם חברת הדואר לא עשתה את עבודתה ואף התרשלה ניתן יהיה לדעתי להטיל עליה אחריות

          ואם הדבר גרם לכך שהופץ לשון הרע עלייך, הגורם האחראי לפרסום לשון הרע זה לדעתי חברת הדואר.

          מי ששלח את הדואר בדואר רשום ולא הייתה לא סיבה להניח שחברת הדואר לא תעשה את עבודתה ונקט אמצעים סבירים כדי שהדואר יגיעה ליעדו בלבד עשה את עבודתו.

          אך מי שלא עשה את עבודתו והוא אחראי לפרסום לשון הרע ברשלנות יש מקום לדעתי להטיל עליו אחריות

          לדעתי, מדובר במצב מורכב, מאחר ואם חברת הדואר לא עשתה את עבודתה ולמרות שהיא עצמה לא פרסמה את הלשון הרע ולא כתבה את המכתב ומרות זאת היא אחראית ברשלנות להפצת לשון הרע, זה מצב מורכב שיש מקום לניתוח משפטי מעמיק.

          אני מזמין אותך לבדוק את הוראות החוק של "שידול" ואת הוראות החוק של לשון הרע.

          אני מקווה שעזרתי.

          קח בחשבון שגם אם תזכה בפיצויים כספים, לפי היהדות קבלת כסף עקב לשון הרע זה גזל.

          אך הגשת קובלנה פלילית אני סבור שהיא בסדר מבחינת היהדות.

          אני מציעה לאיים בתביעה ולהפנות להוראות החוק למי שגורם לך נזק וזה צריך להספיק.

          • לפי איזו גרסה של היהדות?
            שאול | 07/02/2015 18:27

            מי "ביהדות" חושב שמותר לפגוע בשמו הטוב של אדם והוא אינו זכאי לפיצוי בשל כך?

            האם אנשים דתיים לא תבעו בגין לשון הרע?

            • פיצוי רק נגרם נזק, מי שמדבר לשון הרע צריך להענש
              ד | 15/02/2015 14:31

              אבל לא חייב לשלם כסף למי שדברו עליו לשון הרע.
              אחרת מדובר בגזל.

    • האם שליחת מכתב רשום מקיים את יסוד הפרסום?
      עו"ד בן קרפל | 09/02/2015 11:49

      שאול צהרים טובים ,

      הנך שואל שאלה מצוינת, אשר התשובה עליה תוכל להשתנות ממקרה למקרה.

      כיום סעיף 2 (ב) (2) לחוק איסור לשון הרע קובע חזקה כי, עם הפרסום היה בכתב , והכתב היה עשוי להגיע לפי הנסיבות לאדם זולת הנפגע, אז לכאורה מתקיים יסוד הפרסום .

      אתן לך דוגמה: כאשר אדם שולח מכתב חריף, מאשים ומבזה לאדם נוסף באמצעות הפקס למקום העבודה, אז ניתן לומר ש"הכתב היה עשוי לפי הנסיבות להגיע לאדם זולת הנפגע"

      כאשר מדובר בדואר רשום , אשר היה מיועד לאדם ספציפי והוא נשלח לכתובתו הפרטית ( באם זה באמת המקרה) , אני בספק רב האם יסוד הפרסום יתגבש על בסיס הקבוע בסעיף 2(ב)(2) לחוק.

      אבל אם המכתב הרשום נשלח באופן מכוון למקום העבודה , מתוך ידיעה שאנשים נוספים יעינו בו ( דבר שקשה להוכיח אבל ישנן דרכים) אז יכול שיסוד הפרסום יתקיים.

      בהצלחה,
      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע.