מתי מכתב פיטורין ייחשב כלשון הרע ?

  • שאלה
    יחזקאל | 28/01/2015 17:34

    שלום, לכם

    שאלתי היא זו: במכתב הפיטורים שנמסר לעובד נומקו פיטוריו בגניבה ונכתב גם שהוא הודה בה.

    שאלותי הן:

    1. האם מדובר בשתי עילות (ייחוס גניבה וטענה להודייה בה) או שזו אותה לשון הרע?
    2. האם טענה שהעובד הודה במעשה הגניבה (לא הייתה שום הודייה בגניבה בשום שלב וגם לא הוכח שהיתה גניבה) אינה נחשבת לאקט חמור יותר אף מייחוס הגניבה. שכן לגבי החשד בגניבה יש מי שיטען יתכן שהיה ויתכן שלא. אך כאשר מציינים שהעובד הודה בגניבה, הרי שאין יותר ספק שהוא גנב?

    תודה

    • מתי מכתב פיטורין ייחשב כלשון הרע ?
      עו"ד בן קרפל | 29/01/2015 12:05

      יחזקאל שלום רב,
      תחילה חשוב להסביר כי, בכדי שתתקיים עוולת לשון הרע על פי החוק צריכים להתקיים שני יסודות :
      1. לשון הרע - הדברים שנאמרו או נכתבו הנם לשון הרע.
      2. פרסום - לשון הרע פורסמה לאדם אחד מלבד הנפגע.

      כלל ידוע הוא כי על מעביד לתת מכתב פיטורים מנומק לעובד, מה גם שפירוט עילות הפיטורים בגוף המכתב הנו דבר לגיטמי,  זאת כאשר מכתב הפיטורין נמסר לעובד בלבד ולא לשום גורם אחר!!! אם זה המצב בעניינך אין בכך פרסום ומשכך אין בכל עוולה.

      אך לעתים קרובות עובד יכול להידרש להציג את מכתב הפיטורים לדוגמה לצורך קבלת דמי אבטלה, פעולה שכזו יכולה להיחשב כפרסום לפי הגדרתו בחוק אפילו שהפרסום נעשה בפועל על ידי העובד.

      השאלה שאתה צריך לשאול את עצמך תחילה היא, האם המכתב פיטורין נמסר לך/לעובד באופן אישי ביד? האם נשלח בדרך אחרת ?

      בהצלחה,
      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      • השלמה
        יחזקאל | 29/01/2015 12:48

        תודה,

        המכתב נשלח בדואר רשום. הוא יכול היה להגיע לכל אחד מבני המשפחה.
        ועוד, האם עצם הדפסתו, נניח על ידי מזכירה, אינו בבחינת פרסום (למזכירה עצמה)?

        ושוב תודה

        • המשך תשובה
          עו"ד בן קרפל | 29/01/2015 14:12

          יחזקאל שלום רב,

          במידה ותוכל להוכיח שמדפיס המכתב לא היה המנהל הישיר אלא מזכירתו לצורך העניין .
          מרכיב הפרסום מתקיים.

          בהצלחה,
          בן קרפל, עו"ד
          מנהל פורום לשון הרע