אחריות לתאונה והעדר פוליסת ביטוח

  • נהגת לא אחראית
    טל | 10/12/2014 17:15

    שלום,
    לפני כמה ימים עמדתי ברמזור אדום ונהגת פראית שכנראה לא שמה לב אלי התנגשה בי מאחור.
    כשיצאתי וראיתי שיש נזק לאוטו (לא לא קרה כלום תודה לאל) רציתי להחליף פרטים אבל הסתבר לי שאין לה ביטוח והרישיון שלה לא בתוקף.
    את מי אני יכול לתבוע כדי לקבל פיצוי על תיקון הבגאז'?

    • אחריות לתאונה והעדר פוליסת ביטוח
      עו"ד סיוון מלאכי לוי | 11/12/2014 00:50

      טל שלום,

      יש לעשות אבחנה בין אחריות הנהגת הפוגעת לנזקים שנגרמו לרכבך לבין היות רכבה מבוטח אם לאו.

       אחריות הנהגת לתאונה הינה טענה שיהיה עלייך להוכיח בכל מקרה על מנת לחייב את אותה נהגת בפיצוי בגין הנזקים שנגרמו לך (אף אם היתה מבוטחת לצורך העניין) ואילו ושאלת הביטוח רלוונטית לעניין יכולת הפרעון בגין אותם נזקים. מדובר בשתי סוגיות שונות ונפרדות.

       לגבי אחריות הנהגת- כאמור, בין אם הרכב הפוגע מבוטח אם לאו, עלייך להוכיח  ראשית את עצם אחריות הנהגת הפוגעת לתאונה. משכך- בשלב הראשון יש לקחת את פרטי הנהגת, הרכב, לתעד את זירת האירוע ורצוי אף לקבל הודאה כתובה של הנהגת הפוגעת לאחריותה לתאונה, ולחילופין- לאסוף פרטים מעדים לתאונה שיתמכו בטענתך לעניין אחריות הנהגת הפוגעת. בנוסף, בסמוך לאחר התאונה לפנות למשטרה ולמסור הודעה על התאונה.

       לגבי יכולת הפרעון/שאלת הביטוח- משהוברר לך כי הרכב הפוגע אינו מבוטח, עומדות בפניך שתי אפשרויות עיקריות:

       אפשרות אחת- האפשרות לתבוע את הנהגת הפוגעת על מלוא נזקייך (נזקי הרכוש לרכב המוכחים באמצעות חוות דעת שמאי מטעמך, פיצוי בגין הפסד ימי עבודה, שיפוי בגין הוצאות נסיעות שנגרמו לך בזמן שהרכב היה מושבת ועוד). הסיכון באפשרות זאת הוא שאף אם יינתן פסק דין המחייב את אותה נהגת לפצות אותך- ייתכן ולא יהיה ניתן להיפרע ממנה בשל מצב כלכלי או חוסר שיתוף פעולה או שתאלץ לנקוט בהליכים נוספים (דוגמת הוצאה לפועל).

      אפשרות שניה- ככל שיש בידך פוליסת ביטוח מקיף לרכבך, ניתן לפנות לחברת הביטוח שלך, להודיע לה על התאונה, להפעיל את הפוליסה ולקבל ממנה פיצוי בגין הנזקים ולאחר מכן לתבוע את הנהגת הפוגעת על יתר הנזקים שנגרמו לך אשר לא מכוסים בפוליסה (דוגמת: השתתפות עצמית שנאלצת לשם עם הפעלת פוליסת הביטוח שלך, דמי הפרמיה היתרים שתאלץ לשלם בשנים הבאות לאור הפעלת הפוליסה בגין התאונה הנוכחית, הפסד בגין אובדן ימי עבודה ועוד).

      כך או כך, ככל שהתביעה אינה עולה על 33,800 ש"ח ניתן להגיש בבית משפט לתביעות קטנות, ומעבר לסכום זה- יש להגיש בבית משפט השלום באמצעות עו"ד.

       בהצלחה.