האם מותר להוציא באופן עצמאי ספרים ישנים?

  • ספרים ישנים
    ישראל | 17/11/2014 13:11

    בס"ד

    שלום רב ,

    ברצוני לכתוב מחדש בדפוס מודרני כמה ספרים ישנים מאוד ,

    כדוגמת ספר הכוזרי (ר' יהודה הלוי) עם הפירושים שעליו

    שנכתבו לפני כ- 300 שנה. ברצוני לשאול מס' שאלות:

    1. האם יש לחשוש שספר מלפני 300 שנה עדיין יש לו
        זכויות יוצרים שעברה במשפחה של המחבר , או שנמכרה
        על ידו לאדם וכו' ? אם כן כיצד אוכל לברר זאת?

    2. אם אין חשש של זכויות יוצרים , האם אני יכול להשתמש
        בספרים שהודפסו לפני מספר עשרות שנים בדפוס ישן
        ולהעתיק מהם את הטקסט בדפוס חדש , או שעלי להגיע
        לכתבי היד המקוריים של מחברי הספרים הנ"ל ולהעתיק
        משם, או להשתמש במהדורות שיצאו לבפר לפני כ-200
        -300 שנה (ולא בדפוסים שלפני כמה עשרות שנים)?

    תודה רבה.

    • האם מותר להוציא באופן עצמאי ספרים ישנים?
      עו"ד אפי אהרונוב | 18/11/2014 14:30

      ישראל שלום,

      ככלל, זכות יוצרים אינה זכות נצחית אלא זכות שפוקעת בחלוף תקופה מסוימת (ואז היצירה הופכת להיות נחלת הכלל). על פי החוק התקף כיום פוקעת הזכות, לרוב, בחלוף 70 שנה ממות היוצר. לכן, אין זכות יוצרים בספרים שנכתבו לפני למעלה ממאות שנים.

      ואולם, עדיין תיתכנה בעיות אחרות. כך למשל, ספרי יסוד רבים נכתבו במקור בשפה הערבית ותורגמו במהלך השנים על ידי גורמים שונים. כך למשל, התרגום הקלאסי של "הכוזרי" הוא התרגום העתיק של אבן תיבון, ואולם הוא תורגם שוב ללשון מודרנית ע"י אבן שמואל. ככל שאתה מתכוון לטקסט של אבן שמואל הרי שיש להתייחס אליו כיצירה חדשה ולחשב את תקופת זכות היוצרים בהתאם למועד פטירתו של אבן שמואל (או כל מתרגם אחר). לפעמים מדובר אף בתרגומים חדשים יותר, למשל מורה הנבוכים של הרמב"ם תורגם ע"י הרב קאפח ותורגם שוב ע"י פרופ' מיכאל שוורץ שהלך לעולמו לפני מספר שנים.

      תרה מכך, גם כשמדובר בטקסט המקורי (הלא מתורגם), במקרים מסוימים הטקסט שהגיע לידינו הוא חלקי והמהדיר השלים אותו או ערך אותו. ע"פ פסיקת בית המשפט העליון בעניין המגילות הגנוזות, גם במקרה כזה הטקסט הסופי יחשב ליצירה מוגנת שזכויותיה הן בידי המתרגם/העורך, למרות שלשיטתו הוא בסה"כ פיענח את הטקסט המקורי ולא יצר אותו.

      בברכה,

      עו"ד אפי אהרונוב
      מנהל פורום זכויות יוצרים

      • ספרים ישנים
        ישראל בן שטרית | 18/11/2014 21:28

        בס"ד

        תודה רבה על התשובה המפורטת!.

        אומנם עדיין יש לי מס' שאלות:
        1. האם אין לחשוש שמא הספרים הישנים האלו / המהדורות החדשות יחסית , יוצריהם הורישו / מכרו את זכויותיהם ביצירה לאחרים? היש דרך לברר זאת?

        2. ישנם מהדורות של הספר כוזרי עם הפירושים הישנים (אוצר נחמד, קול יהודה) הנמצאים בצורה דיגיטלית באתר "היברו בוקס " האם זה אומר שמהדורות שיש שם הם לא מוגנות ? אותה השאלה לגבי גוגל ספרים שגם שם נמצא הספר (עם הפירושים ) באופן דגטלי?

        תודה רבה .
        .ישראל

        • זכות יוצרים בספרים ישנים
          עו"ד אפי אהרונוב | 18/11/2014 22:45

          ישראל שלום,

          1. כפי שכתבתי לך בתשובתי הקודמת, זכות יוצרים פוקעת, לרוב, בחלוף 70 שנים ממות היוצר. כלומר, גם אם היוצר מת הרי שהזכות עוברת בירושה עד לפקיעתה.

          כאמור, זכות היוצרים בטקסט המקורי (בערבית) של "מורה נבוכים" לרמב"ם, פקעה זה מכבר. זכות היוצרים בתרגומים תפקע, בד"כ, בחלוף 70 שנה ממות המתרגם/מהדיר. אם מדובר במהדורה שמלוקטים בה פירושים שונים, יתכן שהיא מוגנת כ"לקט" וגם אז היא תהיה מושא לזכות יוצרים שתפקע בחלוף 70 שנה ממות היוצר/המלקט.

          ב. העובדה שספר מפורסם באינטרנט אינה משליכה על שאלת זכות היוצרים בו (כמו שהעובדה ששיר מושמע ברדיו לא הופכת אותו לנחלת הכלל).

          בברכה,

          עו"ד אפרים אהרונוב
          מנהל פורום זכויות יוצרים