פרסום פרטים בפייסבוק האם לשון הרע

  • האם אני חשופה לתביעות דיבה או לשון הרע?
    מעיין | 14/09/2014 10:39

    עברתי חוויה לא נעימה עם מטפל טבעי אלטרנטיבי שבאתי אליו לטיפול.
    היחסים בינינו גלשו מאד מהר לתחום הרומנטי. הוא הצהיר על אהבתו, אני נשביתי בקסמיו של גבר נאה וכובש שהשתמש בפגיעות שלי וכל הדברים האינטימיים ששיתפתי אותו בטיפול כדי להביא אותי למקום שאותו רצה.
    לא היתה כאן כפיה פיזית, והכל היה בהסכמה, אך יצאתי פגועה ועם תחושה של ניצול.
    במהלך הדרך הבעתי לא פעם את חששותי ופחדי מכך שזה לא נכון, שהוא המטפל שלי, אך הוא הרגיע אותי שזה נועד להיות, שמה שיש בינינו הוא נדיר ועוד שאר מילים מתוקות ושובות לב.
    כעבור 24 שעות הוא התהפך, זרק אותי מהטיפול ומחייו, טרק לי את הדלת, וכשניסיתי לשוחח איתו להאיר בפניו מה שזה גרם לי, טען שאני צריכה להיות אסירת תודה על הכל, וטרק לי את הטלפון.
    זה לקח ממני הרבה אומץ, אבל כדי להזהיר אחרות פרסמתי את הסיפור שלי בקהילה שבה הוא מוכר ומוערך, בפייסבוק.
    לא פרסמתי את שמו, רק את כל הפרטים שמסביב.
    בשיחות פרטיות, הרבה מאד ביקשו לדעת מי זה, וממי להזהר, ואני נתתי את שמו המלא.
    האם אני חשופה איכשהו לתביעות דיבה או לשון הרע?
    האם בכלל יש לי עילה לתלונה כלשהי עליו?
    אני פוחדת שאיכשהו זה יסתובב שוב בחזרה אלי ואפגע בשנית

    • פרסום פרטים בפייסבוק האם לשון הרע
      עו"ד בן קרפל | 15/09/2014 12:52

      מעיין שלום רב,

      במידה וכל מה שאמרת אמת, ומצויות בידיך ראיות חותכות לגבי הדברים שסיפרת, ככל הנראה תעמוד לך הגנת אמת דיברתי והגנת תום הלב במידה ותתבעי.

      באותה נשימה חשוב מאוד לזכור כי, לא כל דבר שהוא אמת צריך להיות מפורסם וישנם מקרים רבים מאוד שדרך המלך היא הגשת תלונה לרשות המוסמכת ולא העלאת הסיפור למרשתת, דבר שתמיד ולעולם יעמיד את המפרסם בסכנה כי תוגש כנגדו תביעת לשון הרע גם אם עומדות לו הגנות מצוינות.

      בכל הקשור לעילות תלונה כנגדו הייתי ממליץ לך לפנות לעורך דין המתמצה גם בדין הפלילי .

      בהצלחה,
      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      • תשובה ושאלת המשך
        מעיין | 15/09/2014 16:55

        תודה על תשובתך, כמה שאלות לי:
        1. האם שיתוף אישי בין שני אנשים על ארוע שעברתי, כשהוא נעשה בהודעה אישית בפייסבוק- נחשב פרסום שיש בו לשון הרע? מתי זה נחשב משהו אישי בין אנשים?
        2. איך בדיוק אתה מוכיח באופן חותך דבר כזה? זה הרי גרסה נגד גרסה. בארועים פרטיים  אי אפשר להוכיח הרי.
        3. אין לי רצון למהלכים נמשפטיים. הרצון שלי לפרסם בקהילת הפייסבוק שבה קיים קהל המטופלים הפוטנציאלי, כדי להזהיר.

    • האשמת מטפל נפשי בניצול מטופלת ליחסי מין
      עופר בן אברהם | 15/09/2014 18:32

       1. סעיף 347א(ב) לחוק העונשין קובע: "מטפל נפשי, הבועל אישה או העושה מעשה סדום באדם, שמלאו להם שמונה עשרה שנים, במהלך התקופה שבה ניתן להם טיפול נפשי על ידו ועד תום שלוש שנים מסיום הטיפול כאמור, בהסכמה שהושגה תוך ניצול תלות נפשית ממשית בו, שמקורה בטיפול הנפשי שניתן להם על ידו, דינו [קרי: עונשו המרבי, עב"א] - מאסר ארבע שנים..." (הנחתי שאת בגירה, כי לא ציינת אחרת, אבל הוראה דומה ואף מחמירה יותר קיימת לגבי קטינה בסעיף 346(א) לחוק).
      על כן, לפי תיאורך, יש לך עילה להתלונן על אותו מטפל במשטרה.
      2. הדברים שסיפרת על הבחור עלולים כמובן להשפילו, לעשותו מטרה לשנאה או ללעג לפגוע במשלח ידו וכדומה, ועל כן הם לשון הרע, כהגדרתה בסעיף 1 לחוק איסור לשון הרע. ודי בכך שאמרת אותם לאדם אחד מלבדו כדי להקנות לו, לכאורה, עילת תביעה נגדך, אבל:
      3. סעיף 14 לחוק איסור לשון הרע מגן על מי שפרסם לשון הרע שהיא אמת ויש בה עניין ציבורי; וסעיף 15 לחוק מגן על מי שפרסם לשון הרע בתום לב בנסיבות מוגדרות, ובין היתר, כשהפרסום נעשה כדי להגן על עניין אישי כשר של המפרסם או של מי שהפרסום מופנה אליו (סעיף 15(3)); וכשהפרסום הוא תלונה, שהוגשה לרשות המוסמכת לחקור בעניין (סעיף 15(8)).
      4. בהתאם לסעיף 16 לחוק איסור לשון הרע, כדי לזכות בהגנת תום הלב (אם תיתבעי לדין), די בכך שתוכיחי, כי הפרסום נעשה באחת הנסיבות המפורטות בסעיף 15 לחוק, וכי הוא לא חרג מהסביר באותן נסיבות. בכך תעבירי את נטל הראיה אל התובע, שכדי לזכות בתביעה יצטרך הוא להוכיח, ששיקרת ביודעין או מתוך רשלנות (בלי לבדוק אם הדברים אמת, אם לאו) או שהתכוונת לפגוע בו מעבר לסביר.
      5. מהמקובץ נובע, שאם תיאורך נכון ומדויק, זה הוא שצריך להיות מודאג, ולא את.

      "אבל בעומק נשמתו המה המה
      וערגתו שפך אל סהר וחמה.
      ישאף לנעלם ולחלום יכמה,
      ולא ידע אל מה, אל מה" (מתוך: בלדה על מעיין וים, יחיאל מוהר).

      • תודה רבה! ותהיה נוספת...
        מעיין | 15/09/2014 20:37

        1. האם מתייחס החוק גם לנוא של מטפלים אלטרנטיביים, שאינם פסיכולוים או עובדים סוציאליים וכד'?
        2. לפי דבריך, אין שום שיחה בין שני אנשים שנחשבת פרטית? כל שיתוף, גם אם פרטי, יכול להחשב לשון הרע ועילה לתביעה? נשמע מוטרף!

        • מיהו מטפל נפשי
          עופר בן אברהם | 15/09/2014 21:20

          1. לפי סעיף 347א(א) לחוק העונשין, מטפל נפשי הוא "מי שעוסק, או שמציג את עצמו כעוסק, במתן טיפול נפשי, כמשלח יד או מכוח תפקיד"; וטיפול נפשי משמע: "אבחון, הערכה, ייעוץ, טיפול, שיקום, או ניהול שיחות, שנעשו באופן מתמשך, בדרך של מפגש פנים אל פנים, כדי לסייע לאדם הסובל ממצוקה, הפרעה, מחלה או בעיה אחרת, שמקורן רגשי או נפשי".
          2. אכן, לצורך תביעה אזרחית על לשון הרע, די בפרסום לאדם אחד זולת הנפגע (סעיף 2 ו- 7 לחוק איסור לשון הרע); ולצורך תביעה פלילית (כתב אישום או קובלנה פרטית) תנאי הוא, שהפרסום יהיה לשני אנשים לפחות זולת הנפגע, ונדרש תנאי נוסף, שהפרסום יהיה בכוונה לפגוע (סעיף 6 ו- 8 לחוק).