הפצת לשון הרע בין בעלי מסעדות

  • הוצאת דיבה, השמצה ופגיעה בשמי הטוב
    ארמונד מנדלסון | 31/08/2014 18:50

    שלום רב,
    הסיפור הוא כזה - ישנה מסעדה בעיר מסויימת שהחליטה שאני "לא בא לה בטוב". לאחר זמן-מה, הבעלים החליט לעשות את הדבר הבא - הוא הצליח לצלם אותי עם מצלצמת הפלאפון הנייד שלו. לא ייחסתי לזה יותר מידי חשיבות. כעבור כשבוע, שמתי לב שאני כבר לא מקבל את אותו היחס הטוב שתמיד קיבלתי מבתי העסק באיזור. הדבר תפס תאוצה והגיע לכדי מצב שבו גורשתי ממרבית בתי העסק, ככה סתם, ובלי סיבה, שאליהם נהגתי להגיע דרך-קבע באיזור מגורי. יום אחד כשנכנסתי לבית עסק אחד, אחת המוכרות אמרה לי דבר כזה "תקשיב, מידע עליך עם התמונה שלך רצים פה בכל בתי העסק, כמישהו שמתואר..... (היא הוסיפה דברים שבעל המסעדה כתב ופירסם. אמירות חולניות, דוחות, מטורפות ושקריות). מיותר לציין שהפשע שביצע אותו 'בעל מסעדה' גרם לי לנזק סוציאלי בלתי יתואר. פשוטו כמשמעו, המנובל הקטן, צילם אותי, צירף את התצלום על דף שבו כתב אין-ספור השמצות חולניות, שאמנע מלתאר פה, עשה העתקים של האמור, והתחיל לחק אותם לכל הבא-ליד. אין ספק שזו הוצאת דיבה, עם כוונת תחילה לגרימת נזק סוציאלי ניכר כלפי באיזור מגורי, ומטרתו היתה בסופו-של-דבר שאעזוב את העיר שלי. מה עלי לעשות בכדי להעמיד את המנובל הזה לדין? אציין שאין לי את היכולת הכלכלית לשכור עורך-דין, וגם לא חוקר פרטי. אלא, אאלץ לעשות את העבודה לבד, וללכת ליעוץ משפטי פרו-בונו כלשהו.
    למהותו של עניין, יש לי כמה שאלות -
    1. מה אני צריך לעשות כדי לטהר את שמי?
    2. מה אני צריך לעשות כדי להשיג העתק של המסמך הזה מבית עסק כלשהו?
    3. אחרי שהמסמך יהיה ברשותי, האם כדי להגיש תביעה אזרחית בבית-משפט לתביעות קטנות עד 25,000, שלא דורש ייצוג מעורך-דין? או שכבר כן כדאי להשקיע ולהגיש את כתב התביע למחוזי?
    4. האם הגשת קובלנה פלילית פרטית אחרי התביעה האזרחית בבית המשפט תתפוס חזק יותר והסיכויים יגדלו שהקובלנה הפלילית הפרטית תהפוך לכתב-אישום נגדו?

    בכבוד רב, ארמונד

    • הפצת לשון הרע בין בעלי מסעדות
      עו"ד בן קרפל | 03/09/2014 15:13

      ארמונד שלום רב,

      הסיפור שאתה מתאר היינו חמור ובהחלט יכול להקים לך עילת תביעה, לשאלותיך:
      1. בכדי שאדם יטהר את שמו עליו לפנות לבית המשפט, זו לפחות הדרך אותה אני מכיר ועליה אני ממליץ.
      2. ישנם אין ספור דרכים להשיג עותק מאותו מסמך אך הדבר מסובך וארוך מכדי להסבירו מעל גבי פורום זה, בעניין זה תידרש להתייעץ מול איש מקצוע.
      3. בעניין הבחירה בסמכות העניינית שתידון בתביעתך העתידית, אתה רשאי לעשות כראות עיניך כאשר הנך זוכר כי בבית משפט לתביעות קטנות ניתן לתבוע עד ל - 32,000 ש"ח וכי אתה תצטרך להוכיח את טענותיך ללא ייצוג , דבר שלא מומלץ בתיקי לשון הרע, עוד שאלת האם כדי להשקיע ולהגיש את תביעתך למחוזי, התשובה היא שזה לחלוטין תלוי בך וביכולותיך הכלכליות, רק פרט קטן שיש לחדד ולתקן התביעה בעניינך תוגש לבית משפט שלום  ולא לבית משפט מחוזי, אלא אם תחליט להעמיד אותה על סכום שגבוה מ - 2,500,000 ש"ח
      4. במקרה שלך ניראה כי, הייתה כוונת זדון, משכך לאחר למידת התיק וחומר הראיות ניתן בהחלט לשקול להגיש קובלנה פלילית לפני שמגישים תביעה אזרחית.

      בהצלחה,
      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע