דיבה במכתב אנונימי

  • הוצאת דיבה במכתב אלמוני
    אלמוני | 26/06/2014 21:19

    במידה וקבלתי מכתב אלמוני המפליל אותי בדבר עבירה אני יכול לתבוע את השולח במידה ואגלה מי הוא? והאם יתכן שעונשו תלוי באמיתות דבריו?

    • דיבה במכתב אנונימי
      עו"ד בן קרפל | 27/06/2014 11:33

      שלום רב,

      באם אתה שואל האם תוכל לתבוע אדם בשל כך שהוא שלח אליך בלבד מכתב משמיץ ? התשובה היא לא מכיוון ומרכיב הפרסום שדורש חוק איסור לשון הרע אינו מתקיים.

      בכדי שמרכיב הפרסום יתקיים המכתב צריך להישלח לאדם אחד נוסף מלבדך.

      באם אותו מכתב נשלח לאנשים נוספים בלבדך מתגבשת לך לכאורה עילת תביעה באם הדברים שנכתבו בתוך המכתב באמת מהווים לשון הרע.

      בשני המקרים תתקל בבעיה גדולה להוכיח את זהות כותב המכתב.

      בהצלחה,
      בן קרפל,עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      • ומה בדבר נזיקין
        אנונימי | 27/06/2014 12:55

        ומה במידה והמכתב גרם לנזקים משפחתיים בכך שאומנם נכתב בעבורי אך נפתח לראשונה על ידי בני משפחתי?

    • לשון הרע בכתב
      עופר בן אברהם | 27/06/2014 14:10

      אם המכתב עשוי היה, לפי הנסיבות, להגיע לאדם נוסף מלבדך, מתקיים רכיב הפרסום, אף אם הוא נשלח רק אליך. כך קובע סעיף 2(ב)(2) לחוק איסור לשון הרע.
      עם זאת, הביטוי "לפי הנסיבות" בהקשר זה משמעו, לדעתי, שקיים סיכוי סביר, שהמכתב אכן יגיע לאדם נוסף (לדוגמה, אם נשלח בפקס או אם נשלח למשרד), שהרי סיכוי קלוש שהמכתב יגיע לאחרים קיים תמיד.
      נראה לי אפוא, שמכתב סגור שנשלח אליך בלבד, למען הפרטי שלך, לא ייחשב כמכתב שפורסם, אולם פסיקה שמאששת דעה זו לא מצאתי.
      לשאלתך השנייה: אם תוכן המכתב אמת ויש בו עניין ציבורי, ולחלופין, אם נכתב בתום לב בנסיבות מוגדרות (למשל, כדי להגן על עניין אישי כשר של הכותב), אין לך עילת תביעה בגינו, אף בהנחה שפורסם (ראה סעיפים 14 - 16 לחוק איסור לשון הרע).

      • מה בגדר עניין לציבור?
        אנונימי | 27/06/2014 14:18

        אשמח אם תוכל לקשר אותי לסעיף חוק המגדיר מידע/עבירה שיש בהם עניין לציבור

        • עניין ציבורי קישור
          עופר בן אברהם | 27/06/2014 14:30

          קרא את החוק (לפחות את הסעיפים שהפניתי אליהם), עיין בפסיקה בנושא וראה תשובתי המקושרת מטה.
          ודוק: בעבר אכן נכתב בחוק "עניין לציבור", אך הביטוי שונה ל"עניין ציבורי", להבדיל בין סתם רכילות המעניינת את הציבור, לדברים שזכות הציבור לדעת.

          כאן