אין לעו"ד זכות להגיש תביעה לשון הרע נגד לקוחו

  • דרישת כסף לפני תביעה
    מירי | 20/06/2014 11:44

    עורך דין שלח לי מכתב שיתבע אותי על הוצאת לשון הרע , כי סייעתי במכתב לאדם לכתוב כנגדו תלונה, ועל המכתב כתוב המייל שלי. אני רק שלחתי במייל ללשכת עורכי הדין , בגלל שרימה אותו, לא נתן לו קבל, לא ייצג אותו כיאות, וגם דרש כסף בשנית דרך בית משפט באיומים. אז סייעתי לאדם.
    מה הוא יכול לעשות כנגדי? אני לא מכירה אותו בכלל.

    • אין לעו"ד זכות להגיש תביעה לשון הרע נגד לקוחו קישור
      א-ה | 20/06/2014 12:56

      לקוח המגיש תלונה ללשכת עורכי הדין נגד עורך דין, לא יכול להיתבע על ידי עורך הדין בתביעת לשון הרע.
      קל וחומר שהדבר נכון לגבי מי שלא כתב את התלונה, ולא חתם עליה, וממילא לא הוציא לשון הרע.
      ראי פסק דין מצורף.

      פסק דין

      • תביעה של עורך דין בשל תלונה עליו
        עופר בן אברהם | 21/06/2014 23:50

        1. סעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע אכן מגן על מי שהגיש תלונה לרשות המוסמכת לחקור באותו עניין, אבל תנאי להגנה הוא, שהתלונה הוגשה בתום לב. כך נקבע ברישא של סעיף 15 וכך מובהר בבפסק הדין שקישרת אליו.
        מכאן נובע, שאם הוגשה התלונה שלא בתום לב, זכאי עורך הדין לתבוע בגינה.
        2. עילת תביעה בגין לשון הרע קיימת נגד מי שפרסם אותה ומי שאחראי לפרסומה (סעיף 6, 7, 11 ו- 12 לחוק), ולאו דווקא נגד מי שאמר או כתב אותה.

        • תגובה
          מירי | 22/06/2014 13:58

          אני לא כתבתי את התלונה , רק שלחתי אותה בפקס באמצעות האינטרנט (מייל), אני לא לקוחה שלו , לא מכירה אותו אז איך יכולה להתלונן עליו.
          אני לא החתומה מטה בתלונה

          • אולי לא כתבת את התלונה, אך פרסמת אותה!
            עופר בן אברהם | 22/06/2014 15:01

            1. דברי התלונה הם לשון הרע כהגדרתה בחוק.
            2. שליחת התלונה ללשכה היא פרסום כהגדרתו בחוק.
            3. כפי שהבהרתי קודם, החוק מטיל אחריות על המפרסם לשון הרע, ולאו דווקא על האומר או הכותב אותה.
            4. אפילו בהנחה, שרק סייעת למתלונן לכתוב את התלונה ולשלוח אותה (ובכך את מודה), חל עלייך גם האמור בסעיף 12 לפקודת הנזיקין:
            “לעניין פקודה זו, המשתף עצמו, מסייע, מייעץ או מפתה למעשה או למחדל, שנעשו או שעומדים להיעשות על ידי זולתו, או מצווה, מרשה או מאשר אותם, יהא חב עליהם (סעיף זה חל מכוח סעיף 7 לחוק איסור לשון הרע יחד עם סעיף 25 לחוק הפרשנות). אבל -
            5. למרות האמור, ייתכן שהתלונה לגופה מוצדקת, וגם אם לא, אפשר שתעמוד למתלונן ולך הגנת תום הלב.
            6. כדי להסיר ספק: אין בתגובתי זו שום עצה או המלצה לנהוג כך או אחרת.

            • תגובה
              מירי | 22/06/2014 19:41

              לא פרסמתי - שלחתי במייל
              האם זה תקף באותה מידה

              • ראי סעיף 2 לתגובתי הקודמת  לת
                עופר בן אברהם | 22/06/2014 19:48

                • אתה מעלים את העיקר שבסעיף 2
                  א-ה | 22/06/2014 22:03

                  בסעיף 2 שלך אתה מסתמך גם על סעיף 12 לחוק, שאליו אתה מפנה, בו נאמר:

                  "אלא אם ידעו או חייבים היו לדעת שהפרסום מכיל לשון הרע..."

                  ברור גם לך שמי ששולח קובץ במייל, אשר לא שייך לו, ותוכנו לא ידוע לו, אינו מוחזק כמי "שידע או חייב היה לדעת" שהקובץ מכיל לשון הרע.

                  • איני מעלים דבר
                    עופר בן אברהם | 22/06/2014 23:27

                    1. כשהפניתי לסעיף 2 “לתגובתי הקודמת", התכוונתי לתגובתי השנייה (ולא לראשונה) בשרשור זה, כלומר למשפט: “שליחת התלונה ללשכה היא פרסום כהגדרתו בחוק".
                    2. משתמע מהודעתה הפותחת של השואלת, שהיא לא רק שלחה את המכתב, אלא גם סייעה למתלונן לכתוב אותו, ולפחות ברור שידעה היטב מה נכתב בו.
                    3. עובדי הדואר פטורים מאחריות ללשון הרע במכתבים שהם מעבירים בהתאם לסעיף 86א לחוק הדואר.

                    • ובאשר לחברות השליחויות?
                      א-ה | 23/06/2014 00:43

                      חובה עליהן לפתוח כל מעטפה כדי לוודא שלא מכילה לשון הרע?
                      ואם המתלונן ללשכת עורכי הדין נוסע במונית כדי למסור את המעטפה, חייב נהג המונית לעשות עליו חיפוש?

                      • מי שפועל כחוק ובתום לב, פטור
                        עופר בן אברהם | 23/06/2014 10:33

                        מתן שירותי דואר מותנה ברשיון או בהיתר, בכפוף לכמה חריגים, כמפורט בסעיף 1א לחוק הדואר. ומהפטור מאחריות ללשון הרע, שניתן לעובדי הדואר בסעיף 86א לחוק, אתה יכול להסיק, שאין פטור גורף כאמור לכל מי שמעביר דבר דואר, ויש לבחון כל מקרה לגופו.
                        בענייננו מדובר במכתב גלוי המכיל לשון הרע, אשר השולחת ידעה בוודאות את תוכנו, ועל כן (גם) היא אחראית לפרסומו.

          • האם מתגבשת עילת תביעה בשל שליחת מכתב תלונה של אחר
            עו"ד בן קרפל | 22/06/2014 15:26

            מירי שלום רב,

            מבחינת החוק היבש צודק עופר בן אברהם, מתקיימים שני היסודות לגיבוש עילת תביעה.

            מבחינת הפסיקה ניראה כי, אם אכן תוגש כנגדך תביעה זוהי תביעה קנטרנית וטורדנית אשר אין בה ממש ודינה להידחות על הסף בשל שלל עילות.

            דברי אלו נכונים רק במידה ובאמת כל שעשית היה לשלוח את התלונה בשביל אדם אחר.

            המלצתי אליך היא כמובן לא להתעלם ממכתב ההתרעה, ולקחת איש מקצוע, בכדי לסיים את הסיפור הנ"ל מחוץ לכותלי בית המשפט שם מקומו להסתיים.

            בהצלחה,
            בן קרפל, עו"ד
            מנהל פורום לשון הרע

            • ונניח שבמקום לשלוח את התלונה במייל של השואלת
              א-ה | 22/06/2014 21:35

              התלונה היתה טכנית נשלחת בדואר ישראל, או על ידי שליח מחברת שליחויות, האם גם נגד הדואר או השליח היתה מתגבשת עילת תביעה של לשון הרע?
              ולפיכך, האם הדואר חייב לפתוח כל מעטפה כדי לוודא שאין בה דבר לשון הרע?
              ונחזור לשאלה המקורית, מה אם כן ההבדל בין השואלת לדואר ישראל? נגד השואלת כן התגבשה עילת לשון הרע, כטענתך, ונגד הדואר לא?

              • חשיבה אחרת - תודה
                מירי | 22/06/2014 22:01

                תודה על צורת החשיבה הזו, לא חשבתי על כיוון חשיבה מסוג זה, ותודה על העלאת הכיוון/רעיון חשיבה זה.

                • תגובה
                  מירי | 23/06/2014 08:01

                  הבהרה: אני לא כתבתי את המכתב, לא סייעתי בכתיבתו
                  רק שלחתי במייל.
                  לא יודעת אם מה שכתוב נכון, כי לא מכירה את עיקרי המקרה לגופו.

                  • לא אותנו את צריכה לשכנע
                    עופר בן אברהם | 23/06/2014 10:38

                    בכל אופן, תגובתך האחרונה, בעיניי, סותרת את הודעתך הראשונה בשרשור זה ונשמעת לי מיתממת.